Vedci navrhujú znížiť mobilitu a sprísniť režim na hraniciach

Slovenskí vedci chceli s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) hovoriť o COVID automate, obmedzení mobility, trasovaní či sekvenácii pozitívnych vzoriek ochorenia COVID-19, ale aj prehodnotiť pravidelné testovanie. V utorok to pred stretnutím povedali vedec Pavol Čekan a lekár Vladimír Krčméry.

23.02.2021 13:51
čekan, krčméry Foto: ,
Vedec Pavol Čekan (vľavo) a lekár Vladimír Krčméry pred stretnutím s premiérom Igorom Matovičom.
debata (269)

VIDEO: Vedci u Matoviča: Dlhé plodné rokovanie, bude pokračovať.

Video

Krčméry vidí zmysel boja proti novému koronavírusu v obmedzeniach na hraniciach. Pripomenul, že nový koronavírus bol na Slovensko importovaný. Problematické sú podľa neho letecké spoločnosti plné cestujúcich, ktorí nemali nikdy pristáť v Európe. Riešiť treba letecký priestor, ale aj celkovo znížiť mobilitu v krajine. „Viacerí sme za to, že otvárať sa dovnútra,“ povedal.

Podľa biochemika Čekana juhoafrický variant znamená novú epidémiu. Tento variant bol v Tirolsku zaznamenaný už v stovkách prípadov, na Slovensku však zatiaľ potvrdený nebol.

Čekan a Krčméry sa zhodli, že vzorky treba systémovo sekvenovať. „Každý, kto má cestovateľskú anamnézu z krajín, kde sa vie o prevalencii infekčnejších a zároveň aj smrtnejších typoch, tak práve sekvenáciou to vieme zistiť,“ povedal Čekan s tým, že ideálne by bolo sekvenovať v počte 500 vzoriek týždenne. Verí, že pandémiu čoskoro potlačíme.

„Je to nová epidémia v pandémii. Má prvú vlnu a určite nechceme, aby mala druhú vlnu,“ doplnil infektológ Vladimír Krčméry. Jedným z možných riešení je podľa neho príklad Izraela, ktorý uzavrel vzdušný priestor na 14 dní. Drastické opatrenia podľa neho pritom nemusia trvať dlho.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) chce s odborníkmi, vedcami a epidemiológmi diskutovať o tom, ako zastaviť rast počtu pacientov s ochorením COVID-19. Ešte v pondelok (22. 2.) vyhlásil, že počty hospitalizovaných s ochorením COVID-19 na Slovensku rastú aj napriek zavedenému zákazu vychádzania či prijatiu COVID automatu. Od odborníkov očakáva odpoveď, akým spôsobom sa majú na Slovensku zmeniť pravidlá.

Video
269 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus