Maďari očkujú čínskymi vakcínami, Česko hlási nové maximá

Maďarsko ako prvá krajina EÚ začína očkovať čínskou vakcínou Sinopharm. Maďarskí odborníci hovoria, že vyvoláva silnú imunitnú reakciu. Česko eviduje najviac infikovaných od začiatku januára.

24.02.2021 05:55 , aktualizované: 23:17
koronavírus, Sputnik V, San Marino Foto: ,
Ruskú vakcínu Sputnik V vykladajú v San Marine. Ide o dodávku prvých 7 500 vakcín.
debata (256)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:17 Český Senát vrátil v stredu do Poslaneckej snemovne návrh takzvaného pandémického zákona. Dôvodom je, že protiepidemické opatrenia by podľa pôvodného znenia návrhu zostali v platnosti aj po konci pandemickej pohotovosti. Česká vláda zároveň požiada poslancov o predĺženie núdzového stavu do konca marca. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

Senátori žiadajú, aby opatrenia platili len počas pandemickej pohotovosti. So zmenou súhlasil aj minister zdravotníctva Jan Blatný. Český premiér Andrej Babiš však návrh zákona považuje za nedostatočný, pretože vláde neumožní obmedziť pohyb a zhromažďovani­e osôb.

Táto legislatívna norma má nahradiť núdzový stav, ktorý sa mal skončiť v piatok. Český minister vnútra Jan Hamáček však pre iDNES.cz uviedol, že vláda požiada Poslaneckú snemovňu, aby zrušila uznesenie o konci núdzového stavu a aby predĺžila jeho platnosť do konca marca.

22:05 Dva dávky vakcíny proti novému druhu koronavírusu dostalo v Poľsku už vyše milióna ľudí. Napísal to v stredu na Twitteri šéf kancelárie predsedu poľskej vlády a vládny komisár pre vakcíny Michal Dworczyk, informovala agentúra PAP.

Dworczyk tiež informoval, že očkovanie v Poľsku prebieha v súlade s harmonogramom dodávok vakcín od viacerých farmaceutických spoločností.

21:32 Nový variant koronavírusu, prvýkrát zistený v americkom štáte Kalifornia, môže byť nielen nákazlivejší, avšak i spôsobovať ťažší priebeh choroby COVID-19. Vyplýva to z výsledkov dvoch dosiaľ nepublikovaných štúdií, informovala v stredu televízna stanica CNN.

Tím vedcov z Kalifornskej univerzity v San Franciscu (UCSF) pri skúmaní vzoriek koronavírusu z lokálnych ohník nákazy zistil, že variant s označením B.1.427/B.1.429, známy tiež ako CAL.20C, je v tomto najľudnatejšom americkom štáte čoraz bežnejší.

Vo vzorkách odobratých vlani v septembri vedci nenašli ani jeden prípad tohto nového variantu, do konca januára však predstavoval až polovicu skúmaných prípadov nákazy.

Podľa CNN budú tieto štúdie síce čoskoro publikované, avšak doteraz neboli recenzované a vo veci je potrebný ďalší výskum.

21:00 Švédsko pre obavy z príchodu tretej vlny koronavírusovej pandémie skráti otváracie hodiny v reštauráciách, baroch či kaviarňach a zníži limity na počet ľudí v obchodoch, nákupných centrách a fitnescentrách. Informovali o tom v stredu agentúry Reuters a AFP.

Vláda navrhne, aby sa reštaurácie a kaviarne museli od 1. marca zatvárať o 20.30 h. To by nadviazalo na zákaz nákupu alkoholických nápojov po 20.00 h, ktorý je už v platnosti, píše Reuters. Na neurčito sa majú pozastaviť aj takmer všetky športové súťaže okrem tých najvyšších a detských vekových kategórií.

O opatrení týkajúcom sa ďalšieho obmedzenia počtu nakupujúcich bude podľa agentúry Reuters vláda čoskoro informovať podrobnejšie.

20:23 Nákaza koronavírusom sa šíri rýchlejšie najmä vplyvom jeho mutácií, pričom britskú zistili už aj v odpadových vodách štyroch maďarských miest. Oznámila to v stredu v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa agentúry MTI spresnila, že genetické fragmenty britského variantu koronavírusu sa našli vo vzorkách odpadových vôd v Budapešti, Debrecíne, Tatabányi, Székesfehérvári a Győri.

„Doteraz máme 400 potvrdených prípadov nákazy britskou mutáciou, z toho sa iba desiati infikovali v zahraničí. Brazílska a juhoafrická mutácia sa zatiaľ v Maďarsku nezistila,“ dodala šéfka úradu.

19:27 Päť členských štátov EÚ spoločne vyzvalo na zvýšenie produkcie vakcín proti koronavírusu v rámci Únie. Premiéri Belgicka, Dánska, Poľska a Španielska spolu s prezidentom Litvy prišli so svojou výzvou pred tohtotýždňovým videosummitom EÚ, ktorý bude venovaný snahám o koordinovaný postup v boji proti pandémii.

Svoj list adresovali predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi. Uviedli v ňom, že komplikácie pri výrobe očkovacích látok viedli k veľkému oneskoreniu ich distribúcie. To v kombinácii so šírením nových variantov koronavírusu ohrozuje snahy EÚ zamerané na obnovu a návrat k normálnemu životu. „Naším kľúčovým posolstvom dnes je, že musíme naliehavo integrovať a strategicky koordinovať náš hodnotový reťazec, aby sme posilnili naše kapacity na výrobu vakcín v Európe,“ napísali lídri.

Lídri piatich krajín v liste okrem iného zdôrazňujú potrebu poskytovania podpory výrobcom vakcín na území EÚ v prípade, že počas výrobného procesu dôjde k neočakávaným problémom. Poukázali aj na nevyhnutnosť výstavby nových a prispôsobenia už existujúcich produkčných zariadení.

Predseda Európskej rady v pozývacom liste pre premiérov a prezidentov členských krajín Únie zverejnenom v utorok uviedol, že hlavnými témami dvojdňového videosummitu EÚ, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a v piatok (25. a 26. 2.) budú koordinácia opatrení proti pandémii koronavírusu a otázky spojené s obranou a bezpečnosťou. Záver summitu bude venovaný vzťahom medzi EÚ a krajinami južného susedstva. (dpa, tasr)

19:00 Vláda premiéra Andreja Babiša plánuje doteraz najzásadnejšie obmedzenia verejného života v Českej republike. Zavrieť sa údajne majú všetky obchody okrem predajní potravín a lekární. Občania by sa tiež nemohli pohybovať viac než 20 kilometrov od svojho domova. Informovala o tom v stredu na svojej webstránke TV Nova.

Vláda na stredajšom večernom rokovaní bude diskutovať o kompletnom uzavretí krajiny. Na tri týždne by sa podľa informácií TV Nova mali kompletne zatvoriť všetky školy, služby, hotely a väčšina obchodov. Výnimku by mali len predajne s potravinami a liekmi. Ľudia by sa mohli pohybovať len v okruhu 20 kilometrov od svojho bydliska, výnimkou by bola cesta do práce a k lekárovi.

Vláda tiež zvažuje zákaz cestovania. Medzi navrhovanými opatreniami je okrem iného povinnosť nosiť respirátory typu FFP2 – a to aj v práci či na ulici. Povinné má byť aj testovanie antigénovými testami vo firmách. Podľa TV Nova vláda plánuje tiež zaviesť zákaz nočného vychádzania od 21.00 do 05.00 h.

O nevyhnutnosti sprísnenia opatrení hovoril Babiš už v stredu dopoludnia. „Je nutné to urobiť, v opačnom prípade by nastala v nemocniciach totálnej katastrofa. Takúto situáciu sme tu ešte nemali,“ povedal Babiš. Námestník českého ministra zdravotníctva Vladimír Černý v utorok varoval, že v ČR v najbližších dvoch týždňoch hrozí absolútne vyčerpanie kapacity lôžok intenzívnej starostlivosti.

18:15 Vakcína proti covidu od americkej farmaceutickej firmy Johnson & Johnson je podľa amerických regulačných úradov bezpečná a poskytuje zhruba 66-percentnú ochranu pred stredne ťažkým až ťažkým priebehom ochorenia. O jej schválení k núdzovému nasadeniu v Spojených štátoch by tak už čoskoro mohol rozhodnúť panel nezávislých expertov amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Od vakcíny, u ktorej stačí jedna dávka namiesto dvoch, si americké úrady sľubujú urýchlenie očkovacej kampane. (tvnova, tasr)

O účinnosti a bezpečnosti vakcíny Johnson & Johnson FDA informovala v stredu publikovanej správe na základe výsledkov odborných štúdií. V piatok by mal panel nezávislých expertov FDA rozhodnúť, či bude vakcína schválená k núdzovému nasadenie v Spojených štátoch. Do globálnej štúdie bolo zapojených skoro 44-tisíc dobrovoľníkov. V Spojených štátoch vykazovala látka 72-percentnú účinnosť, v Latinskej Amerike 66-percentnú a v JAR, kde sa rozšírila nová mutácia koronavírusu, bola účinnosť 57 percent.

Celkovo látka vykazovala 66-percentnú účinnosť proti strednému až ťažkému priebehu covidu. Podľa doterajších výsledkov štúdie bola účinnosť vakcíny proti ťažkému priebehu covidu veľmi vysoká, pretože 28 dní od jej podania neboli evidované žiadne hospitalizácie či úmrtia súvisiace s nákazou. FDA v správe uviedla, že vakcína tiež znižuje riziko nákazy už 14 dní po aplikácii. (čtk)

17:10 Dánsko, ktoré koncom decembra zaviedlo čiastočný lockdown, od budúceho týždňa zmierni niektoré epidemiologické opatrenia. Väčšinu z nich však napriek protestom opozície ponechá v platnosti. Od pondelka budú mať Dáni opäť možnosť navštíviť niektoré doposiaľ zavreté obchody a časť stredných škôl obnoví prezenčnú výučbu.

Otvoriť sa budú môcť aj obchody, ktoré neponúkajú len nevyhnutne potrebný tovar. Pôjde o prevádzky s rozlohou menšou ako 5-tisíc štvorcových metrov, ktoré sa nachádzajú mimo nákupných centier. Svoje brány budú môcť otvoriť aj niektoré obchodné domy, avšak vpúšťať len obmedzený počet zákazníkov. Zmiernia sa aj reštrikcie obmedzujúce vonkajšie športové a iné podobné aktivity: maximálny povolený počet účastníkov sa zvýši z piatich na 25.

Platnosť mnohých doterajších obmedzení však bola predĺžená až do 5. apríla. Minimálne dovtedy zostanú zatvorené bary, reštaurácie a väčšina vzdelávacích inštitúcií s výnimkou prvého stupňa základných a časti stredných škôl. (afp, tasr)

17:05 Počet úmrtí v Japonsku vlani prvýkrát po viac ako desiatich rokoch klesol, jedným z dôvodov sú zrejme aj protiepidemické opatrenia v boji s covidom. Zatiaľ čo vo väčšine krajín sveta hlavne kvôli koronavírusu počet úmrtí za minulý rok stúpol, Japonsko zaznamenalo opačný trend. (Viac tu)

16:35 K dnešnému dňu bolo na Slovensku otvorených 2 699 škôl, z toho 1 150 materských, 1 237 základných a 312 stredných. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. V porovnaní s utorkom 23. februára sa počet otvorených škôl znížil o 66. V štatistike otvorených škôl sú zahrnuté aj tie, ktoré majú tento týždeň jarné prázdniny, keďže neboli uzavreté z dôvodu zmeny stavu epidemickej situácie. Jarné prázdniny majú momentálne žiaci v Košickom a Prešovskom kraji. Počty za jednotlivé typy škôl zahŕňajú aj špeciálne školy.

Výučba sa obnovila celkovo v 10 581 triedach. Avšak v porovnaní s utorkom 23. februára je to o takmer 60 tried viac. Počet žiakov, ktorí sa učia prezenčne, sa dnes zvýšil o takmer 880, celkovo ich bolo 183 690. V ma­terských školách bolo 48 610 detí, v základných školách 112 695 žiakov a na stredných školách 22 385 študentov.

16:11 Poľsko od soboty 27. februára zavedie povinnú karanténu pre cestujúcich zo Slovenska a Českej republiky. Výnimku budú mať tí, ktorí sa preukážu negatívnym výsledkom testu na koronavírus nie starším ako 48 hodín alebo certifikátom o zaočkovaní dvoma dávkami vakcíny. V stredu to oznámil poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

Dôvodom tohto opatrenia je skutočnosť, že obe susediace krajiny majú výrazne vyšší počet nových prípadov nákazy na obyvateľa ako Poľsko, vyjadril sa Niedzielski na tlačovej konferencii vo Varšave. Od soboty tiež bude v Poľsku zakázané nosenie plastových štítov, prílb alebo šatiek ako alternatívy rúšok na zakrytie horných dýchacích ciest, doplnil šéf rezortu zdravotníctva.

Niedzielski konštatoval, že v Poľsku naberá na obrátkach tretia vlna koronavírusovej pandémie. Jej dynamika začína pripomínať tú, s ktorou krajina zápasila na začiatku druhej vlny v októbri, dodal. (pap, tasr, čtk)

15:57 Zvýšený počet nakazených koronavírusom zaznamenali v rómskej osade v obci Sady nad Torysou v okrese Košice-okolie. Antigénové testy v obci odhalili počas sobotňajšieho testovania 12 osadníkov s covidom, týždeň predtým to bolo ďalších desať, mnohí sa pritom testovať vôbec nedali. V stredu potvrdila starostka Sadov nad Torysou Iveta Tomková. V osade je podľa nej prihlásených okolo 330 obyvateľov, reálne sa ich tam v súčasnosti nachádza asi 160.

Na dodržiavanie karanténnych opatrení v osade, ktorá sa nachádza v časti Zdoba, má okrem samosprávy dohliadnuť polícia. Vyplýva to z najnovšej vyhlášky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach. K opatreniam patrí zabezpečenie kontroly izolácie v domácom prostredí pozitívnych osôb, ako aj všetkých osôb, ktoré s nimi boli v úzkom kontakte. V prípade zistenia porušenia karantény zo strany povinných osôb je potrebné obmedzenie pohybu v rámci obce a nahlásenie porušenia RÚVZ.

Na sobotňajšom testovaní v obci sa celkovo zúčastnilo 805 ľudí, pozitívny výsledok mali 12 osadníci, inak nikto. „Mali sme otestovaných asi 50 rómskych obyvateľov, viacerí sa nám nedali otestovať, ale určite je ich v osade pozitívnych viac, len ich nevieme donútiť k tomu, aby išli na testovanie,“ dodala starostka. (tasr)

15:32 Vo vakcinačnom centre Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici zaočkovali od 27. decembra 2020 proti covid takmer 15-tisíc ľudí prvou a 7 500 druhou dávkou vakcíny. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Podľa Maťašeje doteraz zaočkovali približne 1 200 zamestnancov nemocnice, čo je polovica z celkového počtu. Približne 800 pracovníkov prekonalo koronavírus a po uplynutí doby potrebnej na zotavenie plánujú podľa záujmu očkovanie aj u nich.

Ako dodala, podarilo sa im zabezpečiť očkovanie aj pre zamestnancov iných ústavných a ambulantných nemocničných zariadení v Banskej Bystrici a okolí. V Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb to bolo 200 zamestnancov, ďalších 200 v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou, zaočkovali aj 120 pracovníkov Psychiatrickej nemocnice v Kremnici, 160 zamestnancov dvoch súkromných zdravotníckych zariadení a tiež 150 ľudí z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Od spustenia druhej a tretej fázy vakcinácie centrum začalo očkovať seniorov vo veku nad 85 rokov, následne nad 75 rokov v počte skoro 3000 osôb. (tasr)

15:29 Na medzinárodné letisko Tan Son Nhat vo vietnamskom Hočiminovom Meste dorazilo v stredu ráno prvých 117 600 dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Do konca februára by krajina mala prijať 204-tisíc dávok, oznámilo v stredu vietnamské ministerstvo zdravotníctva.

V súvislosti s vakcínou nainštalovali tri mraziarenské jednotky v Hanoji, Hočiminovom Meste a Danangu, do každej z nich sa zmestia tri milióny dávok vakcíny proti koronavírus. V marci začnú ako prvých v krajine očkovať zdravotníckych pracovníkov a najzraniteľnejších obyvateľov.

V roku 2021 chce Vietnam získať 60 miliónov vakcín, polovicu z nich by mala poskytnúť iniciatíva COVAX Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Krajina vyvíja vlastnú vakcínu Nanocovax, ktorou, ako dúfa, začne očkovať v máji.

Vietnamský zápas s koronavírusom je označovaný za úspešný príbeh, hoci momentálne krajina bojuje s ohniskami nákazy s 800 potvrdenými prípadmi v provinciách Hai Duong či Quang Ninh. Vietnamské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo 2. februára v tejto súvislosti výskyt nákazlivejšieho britského variantu koronavírusu. Doposiaľ Vietnam zaznamenal oficiálne 2403 potvrdených prípadov nákazy a 35 úmrtí. (dpa, VnExpress, tasr)

14:47 Malajzijský premiér Muhyiddin Yassin dostal v stredu prvú dávku vakcíny proti koronavírusu, čím odštartovala očkovacia kampaň v Malajzii. „Vôbec nič som necítil. Ani som si to neuvedomil a už bolo po tom, ako pri bežnej injekcii. Nemajte obavy, príďte,“ povedal premiér na slávnostnom spustení očkovania, ktoré vysielala naživo malajzijská televízia.

Medzi prvými zaočkovali aj generálneho riaditeľa úradu verejného zdravotníctva Noora Hishama Abdullaha, ktorý zohráva poprednú úlohu v boji proti koronavírusu v krajine. Malajzia, ktorá podpísala zmluvy s viacerými dodávateľmi očkovacích látok, vrátane firiem Pfizer a AstraZeneca, má cieľ zaočkovať do budúceho roka 80 percent zo svojich 32 miliónov obyvateľov. V prvej fáze celoštátnej očkovacej kampane bude prednostne zaočkovaných vyše pol milióna zdravotníkov a ďalších pracovníkov najviac ohrozených covidom. (ap, tasr)

14:42 Karikatúra 24.02.2021 (Gašparec)

Gašparec, 24. 1. 2021

14:38 Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) plánuje na konzíliu odborníkov otvoriť tému prípadného zrušenia výnimky, ktorá umožňuje nákup potravín pozitívne testovaným na covid. Rovnako požiada o vyjadrenie aj samosprávy, či dokážu pozitívne testovaným zabezpečiť donáškovú službu potravín. Potvrdila to hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v utorok avizoval, že rezort spravodlivosti adresuje ÚVZ SR usmernenie vo veci zrušenia tejto výnimky. „Úrad verejného zdravotníctva SR takýmto stanoviskom od ministerstva spravodlivosti zatiaľ nedisponuje,“ uviedla Račková.

ÚVZ si podľa nej stojí za argumentmi v prospech výnimky. Upozornila, že v prípade jej zrušenia bez istoty, že ľudia budú mať prístup k potravinám, vzniká priestor na nerešpektovanie takéhoto opatrenia. „Niektoré pozitívne osoby by do potravín šli napriek zákazu, možno bez vyššieho štandardu ochrany, ktorý im je teraz nariadený,“ dodala.

Hygienici zdôrazňujú, že táto možnosť slúži pre ľudí v mimoriadnych situáciách, ktorí si nevedia zabezpečiť nevyhnutné životné potreby inak. Platná vyhláška stanovuje hygienické podmienky, za ktorých môže pozitívne testovaná osoba vstúpiť do prevádzky. „Horné dýchacie cesty musí mať prekryté respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom a dodržiavať hygienu rúk,“ spresnila. (tasr)

14:02 Izraelská vláda schválila zákaz nočného vychádzania od štvrtka do nedele, aby zabránila šíreniu koronavírusu počas židovského sviatku Purim. Úrad premiéra a ministerstvo zdravotníctva v utorok v oznámení uviedli, že zákaz nočného vychádzania od 20.30 h do 05.00 h začne platiť od štvrtka večera.

Židovský sviatok Purim sa tradične oslavuje verejnými slávnosťami a zhromaždeniami a začína sa vo štvrtok pri západe slnka. Oznámený sviatočný lockdown však zakazuje všetky stretnutia vo vnútri viac ako desiatich ľudí, koncerty, sprievody alebo večierky typické pri tomto sviatku radosti.

Izrael minulý týždeň znovu otvoril ekonomiku po takmer dvoch mesiacoch lockdownu, už tretieho od začiatku pandémie, keďže nové prípady ochorenia začali plynulo klesať. V posledných dňoch však krajina zaznamenáva mierny nárast nových infekcií, čo donútilo vládu k zavedeniu spomínaného nového lockdownu. Izrael patrí k štátom s najväčšou mierou zaočkovaných na počet obyvateľov, pričom aspoň jednu dávku vakcíny proti koronavírusu dostalo už vyše 4,5 milióna tamojších občanov. Ministerstvo zdravotníctva hlásilo celkovo vyše 759-tisíc prípadov nákazy a najmenej 5634 úmrtí na covid. (ap, tasr)

12:40 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vytvorilo takmer 27-tisíc nových termínov na očkovanie pre učiteľov. Ako po rokovaní vlády uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS), využiť ich môžu aj odborní a nepedagogickí zamestnanci a tiež pracovníci v základných umeleckých školách a centrách voľného času.

V prípade nesieťových škôl vníma minister ako problém chýbajúcu databázu, ktorú by vedeli poskytnúť Národnému centru zdravotníckych informácií na overenie zamestnancov. „Diskutujeme s pánom ministrom (zdravotníctva, pozn. agentúry SITA), že by sme išli cez možné čestné prehlásenie a doklad o zamestnanosti v danej škole. To by bolo v nasledujúcich týždňoch,“ povedal Gröhling.

Do utorka 23. februára bolo zaočkovaných 35 526 učiteľov. Do 55 rokov ich bolo 26-tisíc a nad 56 rokov bolo zaočkovaných viac ako deväťtisíc učiteľov.

12:37 Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) verí, že prvotný balík do 20 000 kusov takzvaných kloktacích testov budú na školy distribuovať koncom budúceho týždňa. Uviedol to v stredu počas rokovania vlády. „Momentálne zisťujeme na základných školách druhého stupňa, kde sa vyučuje v skupine päť plus jedna, aký je záujem o vzdelávanie. Mali by sme to mať do konca týždňa sfinalizované,“ povedal minister školstva s tým, že práve na týchto školách by tento druh testov vedeli využiť. Minister potvrdil, že sa diskutuje aj o krátkych nosových testoch.

12:29 Na internátoch Mlyny Univerzity Komenského (UK) v Bratislave opäť sprísnili opatrenia, dôvodom je nepriaznivá situácia. Evidujú tam dvojciferný počet infikovaných ubytovaných. Informuje o tom najväčšia a najstaršia slovenská univerzita na svojom webe. Znovu platí zákaz návštev ubytovaných z iných blokov. Naďalej platí úplný zákaz návštev neubytovaných osôb. Zároveň vedenie univerzity prosí ubytovaných, aby dodržiavali zákaz zhromažďovania a hygienické i protiepidemické opatrenia.

K dispozícii je podľa UK aj mobilné odberné miesto na parkovisku pred Internátom Ľ. Štúra. Otvorené je od pondelka do nedele v čase od 10.00 h do 18.30 h. Zároveň vedenie univerzity vyzýva študentov, ktorí sú momentálne na internáte a budú mať pozitívny výsledok, aby to oznámili. Následne sa dohodne priebeh karantény v priestoroch internátov.

12:21 V Maďarsku začínajú v stredu podávať vakcínu proti novému druhu koronavírusu od čínskej spoločnosti Sinopharm, vyhlásil na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po rokovaní s epidemiologickými odborníkmi. Podľa slov premiéra budú môcť byť na budúci týždeň zaočkovaní už aj tí, čo riadia ochranu proti epidémii koronavírusu.

„Situácia nie je jednoduchá. Na jednej strane máme síce čoraz viac očkovacích látok, avšak Maďarsko ohrozuje už tretia vlna pandémie,“ dodal Orbán, ktorý varoval pred uvoľňovaním epidemiologických opatrení. Vláda podľa neho zvažuje v súčasnosti prehodnotiť iba podmienky návštev v domovoch dôchodcov. „Snažíme sa nájsť ľudské riešenie,“ poznamenal.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 2 855 prípadov koronavírusu. V súvislosti s ochorením zomrelo v tomto čase 102 pacientov. Aktuálne je nakazených 82 127 osôb. V nemocničnom ošetrení je 4 353 chorých, z nich je 407 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Doterajšou bilanciou epidémie v Maďarsku je 410 129 infiko­vaných a 14 552 obetí covidu. Dosiaľ zaočkovali v Maďarsku 471 004 ľudí, z ktorých 208 846 dostalo už aj druhú dávku očkovacej látky. (tasr)

Vláda oznámila, že zmiernenie opatrení bude možné iba postupne a s veľkou zodpovednosťou, avšak v rámci už prebiehajúcej on-line konzultácie čakajú aj na názor ľudí na návrat z karanténnych opatrení do bežného života.

12:08 Ghana by mala dostať v stredu prvú dodávku vakcín proti covidu, a to prostredníctvom programu COVAX, ktorý podporuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s cieľom bezplatne dodávať vakcíny chudobnejším krajinám.

„Týchto 600-tisíc vakcín je súčasťou prvej dodávky vakcín od spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity, vyrábanej farmaceutickou spoločnosťou Serum Institute of India, ktoré smerujú do niekoľkých krajín s nízkym a stredným príjmom,“ uviedol v spoločnom vyhlásení s WHO Detský fond OSN (UNICEF), ktorý organizoval dodávku z indického Bombaja. Iniciatíva COVAX by do konca roku 2021 mala dodať celosvetovo dve miliardy dávok vakcín proti covidu. (afp, tasr)

11:00 Osoba, ktorá má koronavírus, je infekčná, čiže vylučuje z tela vírusy, už dva dni pred nástupom prvých príznakov ochorenia COVID-19. Podľa Úradu verejného zdravotníctva je inkubačný čas ochorenia COVID-19 je dva až 14 dní. Ojedinele však môže byť aj dlhší, dokázaný bol už aj v trvaní 27 dní. Vo väčšine prípadov je inkubačný čas päť až šesť dní. Viac o téme TU.

10:41 Poľská vláda plánuje podľa ministra zdravotníctva Adama Niedzielského zavedenie kontrol na hranici s Českom a Slovenskom. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu v oboch susedných krajinách chce Poľsko obmedziť dopravu na svojej južnej hranici, povedal Niedzielski v stredu pre rozhlasovú stanicu Tok FM. Takéto opatrenie bude pravdepodobne v platnosti od soboty. Presnejšie detaily by mala poľská vláda poskytnúť na tlačovej konferencii neskôr v priebehu dňa, píše ďalej agentúra DPA.

Minister v stredajšom vyjadrení tiež oznámil, že v Poľsku za posledných 24 hodín zaznamenali 12 146 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je o takmer 3500 viac ako pred týždňom a najviac od 6. januára.

10:15 V Českej republike pribudlo v utorok 15 672 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 3071 viac než pred týždňom a súčasne najviac od začiatku januára. Vyplýva to z údajov zverejnených na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR. Vôbec najviac nakazených zaznamenali v Česku 6. januára, keď bolo pozitívnych 17 764 testovaných. Potom už nákaza ustupovala. Utorkové číslo je tak najvyššie práve od vrcholu zo 6. januára.

Od začiatku pandémie v ČR potvrdili 1 184 352 prípadov infekcie a 19 682 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 1 037 430 osôb. Česko eviduje 127 240 aktívnych prípadov nákazy, čo je najviac od prepuknutia pandémie. V utorok sa mierne znížil počet ľudí hospitalizovaných v nemocniciach – zo 6 988 na 6 817. Počet vážnych priebehov vzrástol o štyri prípady na 1 389.

Muž s respirátorom kráča po Karlovom moste... Foto: TASR/AP
karlov most, hmla Muž s respirátorom kráča po Karlovom moste počas hmlistého rána v Prahe v stredu 24. februára 2021.

Súhrnný index rizika podľa českého protiepidemického systému (PES) zostal na úrovni 75 bodov, čo zodpovedá štvrtému z piatich stupňov pohotovosti. V Česku však platí od 27. decembra najvyšší, piaty stupeň pohotovosti. Takzvané reprodukčné číslo vírusu zostáva na hodnote 1,18.

Zdravotníci v Česku aplikovali doteraz 581 542 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V utorok zaočkovali 16 663 ľudí. Námestník českého ministra zdravotníctva Vladimír Černý v utorok varoval, že v ČR v najbližších dvoch týždňoch hrozí absolútne vyčerpanie kapacity lôžok intenzívnej starostlivosti. Zatiaľ je plošne voľných zhruba 15 percent lôžok.

10:07 Za utorok pribudlo na Slovensku ďalších 3 547 prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá urobili 15 160 PCR testov (pozitivita 23,39 percenta). O 104 sa zvýšil počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia covid-19. Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným covidom alebo s podozrením naň klesol, v nemocniciach je o 81 pacientov menej. (Viac tu)

9:51 Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský je v karanténe potom, ako mal pozitívny test na koronavírus. S ostatnými poslancami Národnej rady z hnutia sa podľa slov Lindy Tribusovej z tlačového oddelenia Sme rodina nestretol, preto nemusia byť v karanténe. Okrem neho sú ale v izolácii aj poslanci hnutia Miloš Svrček a Patrick Linhart.

„Pán poslanec Peter Pčolinský je pozitívny na ochorenie COVID-19. Ostatní poslanci do karantény ísť nemusia, keďže naposledy prišli do kontaktu s poslancom Pčolinským na januárovej parlamentnej schôdzi,“ uviedla Tribusová.

Na stredajšom rokovaní má parlament rozhodnúť, či odobrí predlžovanie núdzového stavu. Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) už avizoval, že hlasovanie bude zrejme tesné, pretože je veľa poslancov chorých a v karanténe. Zatiaľ však koalícia podľa jeho slov očakáva, že príde dostatok zákonodarcov.

9:33 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 11 749 na celkovo 4 200 902. Vyplýva to zo stredajších údajov tamojšieho krízového centra, informovala agentúra TASS. Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín v krajine 383 ľudí, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 84 430. Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 12 218 ľudí; od začiatku pandémie už 3 751 562.

9:20 Dva austrálske štáty, Nový Južný Wales a Južná Austrália, uvoľnia od piatka obmedzenia tancovania vo vnútorných priestoroch a zmiernia aj ďalšie opatrenia proti koronavírusu, keďže už niekoľko týždňov nezaznamenali žiadne prípady ochorenia COVID-19. V stredu o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

Hoci sa objavili prípady infekcie medzi občanmi vracajúcimi sa zo zahraničia, Austrália do veľkej miery zastavila miestny prenos koronavírusu – vďaka rýchlemu trasovaniu kontaktov, povinnému noseniu rúšok vo verejnej doprave a pružnému zavádzaniu lockdownov.

8:25 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5 850 na celkovo 1 317 694. Vyplýva to zo stredajších údajov systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

zväčšiť Zdravotníci pomáhajú vystúpiť zo sanitky... Foto: TASR/AP
ukrajina, covid Zdravotníci pomáhajú vystúpiť zo sanitky staršiemu pacientovi s ochorením COVID-19 pred nemocnicou v meste Kolomija na západe Ukrajiny.

Chorobe COVID-19, ktorú uvedený koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín v krajine 152 ľudí, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 25 461.

Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 3 645 ľudí; od začiatku pandémie už 1 155 422.

6:59 V Nemecku za uplynulý deň pribudlo 8 007 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o asi 450 viac ako pred týždňom. Nových obetí covidu zaznamenala krajina 422, minulú stredu ohlásili nemecké zdravotnícke úrady 560 úmrtí. Informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Počet nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní klesá oproti predchádzajúcemu dňu pod hodnotu 60. Ešte pred mesiacom bol tento ukazovateľ na čísle 101. Na rekordnú hodnotu sa v počte novo infikovaných dostalo Nemecko pred Vianocami, kedy na 100-tisíc obyvateľov pripadalo 197,6 novo nakazených. V porovnaní jednotlivých spolkových krajín teraz pribúda infekcií najrýchlejšie v Durínsku, kde sa sedemdňový priemer počtu nakazených na 100-tisíc obyvateľov drží nad hodnotou 100.

Sedemdňové reprodukčné číslo v Nemecku momentálne je 0,98 pričom za predchádzajúci deň bola táto hodnota 1,05. Znamená to, že 100 ľudí s koronavírusom v priemere nakazilo približne 98 ďalších osôb. Ak je číslo dlhodobo pod hodnotou jedna, má sa za to, že je infekcia na ústupe.

6:35 Čoraz viac Poliakov sa neplánuje dať zaočkovať vakcínou proti novému koronavírusu aj napriek tomu, že tamojšia vláda varuje pred príchodom tretej vlny pandémie. Vyplýva to z prieskumu poľského inštitútu CBOS.

Podľa prieskumu vykonaného medzi 1. a 11. februárom na vzorke 1179 respondentov sa zaočkovať odmieta dať 33 percent Poliakov. Naopak, zaočkovať sa plánuje dať 55 percent Poliakov. Prieskum ďalej ukázal, že kladný postoj k očkovaniu má menej ako polovica opýtaných mladších ako 45 rokov.

Oproti tomu z predchádzajúceho prieskumu inštitútu CBOS z januára tohto roku vyplýva, že 30 percent Poliakov sa zaočkovať nedá, pričom 56 percent sa vyjadrilo kladne.

Hovorca poľského ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz minulý týždeň oznámil, že Poľsko je na začiatku tretej vlny koronavírusovej pandémie. Dodal, že v krajine evidujú z týždňa na týždeň 20-percentný rast nových prípadov a podiel britského variantu koronavírusu medzi infikovanými v Poľsku sa zvýšil zhruba na desať percent.

V Poľsku od 12. februára na dva týždne skúšobne otvorili hotely, kiná, divadlá, plavárne a vonkajšie športoviská vrátane lyžiarskych stredísk. Ich maximálna obsadenosť však nesmie presiahnuť 50 percent. Reštaurácie môžu jedlo ponúkať len formou osobného odberu alebo donášky. Otvorené taktiež môžu byť obchodné centrá a niektoré kultúrne inštitúcie. Vláda však varovala, že v prípade zhoršenia situácie tieto opatrenia zruší.

6:10 Maďarsko začína ako prvá krajina v Európskej únii očkovať vakcínou proti COVIDU-19 od čínskeho výrobcu Sinopharm, ktorá zatiaľ nemá súhlas únijných inštitúcií. Maďarský regulačný úrad čínsky preparát nedávno schválil pre núdzové použitie, bez toho, aby čakal na odporúčanie od Európskej liekovej agentúry (EMA). Lietadlo s nákladom prvých 550 000 dávok lieku Sinopharm v Budapešti pristálo v polovici februára. Maďarsko kritizuje pomalé zavádzanie vakcín v EÚ a je tiež prvou z 27 členských krajín, ktorá už skôr schválila aj ruskú vakcínu. Ani tá súhlas EMA nemá.

V Maďarsku boli doteraz k dispozícii očkovacie látky od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a ruská vakcína Sputnik V. Čínsku vakcínu v množstve určenom na zaočkovanie 275 000 ľudí v utorok distribuovali cez regionálne štátne úrady do ambulancií všeobecných lekárov. Každý z nich v nadchádzajúcich dňoch zaočkuje v priemere 50 – 55 starších pacientov, ktorí sa vopred zaregistrovali.

Maďarsko objednalo z Číny päť miliónov dávok očkovacej látky, ktoré prídu postupne v priebehu niekoľkých mesiacov. Prvá zásielka bola prevzatá 17. februára.

Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová v pondelok vyhlásila, že výhodou vakcíny od firmy Sinopharm je, že vyvoláva silnú reakciu imunitného systému človeka. Zdôraznila, že široká antigénová paleta vakcíny prispieva k masívnej aktivácii imunitného systému. „Mnohí vyjadrili nádej, že táto vakcína dokáže poskytnúť dlhodobejšiu a kvalitnejšiu ochranu, čo však ukáže iba budúcnosť,“ dodala.

V Maďarsku zaznamenali od začiatku pandémie 407 274 potvrdených prípadov nákazy a 14 450 úmrtí. Proti vírusu SARS-CoV-2 tam zaočkovali už 457 096 ľudí, z ktorých 205 720 dostalo aj druhú dávku vakcíny.

5:50 Ukrajina po sérii meškaní začne očkovanie proti COVIDU-19 po tom, čo v utorok dorazilo na kyjevské letisko pol milióna dávok vakcíny AstraZeneca vyrobených v Indii a predávaných pod názvom Covishield. Vláda chce očkovať v piatich etapách. Prvú fázu, ktorá by mala zahŕňať takmer 380 000 ľudí z prioritných skupín, najmä ošetrovateľov pacientov nakazených COVIDOM-19, začnú mobilné tímy.

256 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus