Vypne Slovensko drsný lockdown? Matovič upokojuje investorov, že nezavrie všetky firmy

Jednou z možností, ako zlepšiť epidemiologickú situáciu, je opätovné uzavretie krajiny. Dokonca aj časti priemyselných podnikov. Pripustil to predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Prísny lockdown by mohol trvať dva alebo tri týždne.

26.02.2021 00:00 , aktualizované: 17:30
Igor Matovič, Boris Kollár, Richard Sulík Foto: ,
Vláda zvažuje pri boji s pandémiou aj tvrdý lockdown.
debata (705)
Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

V piatok by mal premiér Igor Matovič (OĽaNO) oznámiť, aký je výsledok okrúhleho stola, ku ktorému pozval vedcov, infektológov, virológov a podľa jeho slov analytika NBS.

„Keď budú vedci odporúčať lockdown, naši ministri za to zahlasujú,“ povedal v diskusnej relácii Na hrane televízie JOJ Kollár.

Podľa informácií Pravdy je výsledkom rokovaní premiéra so skupinou vedcov práve návrh na uzavretie krajiny a vyhlásenie lockdownu. V prevádzke by mali zostať len nevyhnutné priemyselné podniky a tie, ktoré by si v prípade uzavretia mohli nárokovať od štátu na vysoké odškodné. „Infekcia sa šíri v podnikoch, rodinách a tajných žúrkach,“ povedal Pravde štátny tajomník jedného z ministerstiev. Ďalšie podrobnosti zisťujeme a správu budeme aktualizovať.

Situácia je vážna, potvrdzuje v statuse na sociálnej sieti Igor Matovič a nechce nič komunikovať skôr, než sa na tom dohodne vládna koalícia. V jednej veci urobil výnimku, oznámil, že vláda nezavrie všetky podniky.

„V jednej veci však musím urobiť výnimku. Niektoré médiá začali posledné dni ľudí doslova strašiť “zaručenými informáciami”, ako vláda ide zavrieť všetky fabriky. Vzhľadom na to, že tieto chýry môžu mať devastačné účinky na investičné rozhodnutia a zásadne ovplyvniť obraz slovenského podnikateľského prostredia, musím tieto chýry dementovať. Nie je to pravda. Áno, je to úplne krajná možnosť, ktorá pripadá do úvahy a po ktorej siahli už viaceré štáty,“ napísal premiér.

Nedávno znepokojenie nad úvahami slovenskej vlády zavrieť podniky na dva týždne napríklad vyjadrila Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora.

Po videosummite lídrov EÚ by sa mala koalícia zaoberať návrhom opatrení, ktoré vzišli zo stretnutia Matoviča s vedcami. Potom by návrh mala prerokovať ešte aj vláda. „Ak sa to stihne do večera, tak možno tlačovka potom. Inak až cez víkend,“ odpovedal na otázku Pravdy, kedy sa premiér chystá oznámiť výsledok rokovaní s vedcami, riaditeľ tlačového a informačného odboru úradu vlády Richard Pekar.

Polícia už ohlásila prísnejšie kontroly dodržiavania zákazu vychádzania, hoci predbežne len v čiernych okresoch. Po vyhlásení lockdownu by sa mali kontroly rozšíriť na celé Slovensko. Policajtom by v uliciach mali pomáhať aj vojaci. K dispozícii by ich malo byť vyše šesťtisíc. Zdroje z ozbrojených síl túto informáciu zatiaľ nepotvrdili, predpokladá sa však, že na pomoc polícii by mali byť vojaci presunutí už na budúci týždeň.

Opäť by sa mali zatvoriť aj školy, čo predbežne potvrdil aj člen vlády. Viac by mala vláda oznámiť v piatok.

To potvrdila na piatkovej tlačovej besede aj vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Poďakovala sa tiež koaličným partnerom, ktorí boli prizvaní na rokovanie s vedcami a tri dni sedeli s premiérom snažiac sa nájsť riešenie z tejto krízy.

Zatvoriť celú ekonomiku by podľa jej slov znamenalo položiť Slovensko na kolená. Preto sa upravoval aj Covid-automat, bola to ich požiadavka. Ako dodala, aplikácia e-rúško je po technickej stránke hotová. Akonáhle hygienici a ministerstvo zdravotníctva povedia, že aplikáciu potrebujú, je pripravená do používania.

+6

Zlú epidemiologickú situáciu zhoršuje aj nedostatok očkovacích vakcín. Očkovať sa bude, podľa vyjadrení ministerstva zdravotníctva, v najbližšom týždni len v zariadeniach sociálnych služieb. Očkovaná bude aj druhá dávka vakcíny.

Poslanci NR SR v piatkovom hlasovaní odsúhlasili predĺženie núdzového stavu. Zo 118 prítomných hlasovalo za 83, proti bolo 35 poslancov. Núdzový stav predĺžila vláda od 8. februára na ďalších 40 dní.

Učiteľov v Banskej Bystrici očkovali vakcínou...
Pedagógovia sa najskôr museli zaregistrovať,...
+2Učiteľov v Banskej Bystrici očkovali vakcínou...
705 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #vláda Igora Matoviča