Matovič: Zverejnený dokument o chystaných opatreniach je z veľkej časti pravdivý

Najzásadnejšie opatrenie je, aby ľudia dodržiavali opatrenia, ktoré sú už v súčasnosti platné. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽANO).

28.02.2021 12:05 , aktualizované: 18:55
Igor Matovič Foto:
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO)
debata (136)

Dokument o tom, ako by mohli vyzerať nové protipandemické opatrenia od marca, ktorého obsah zverejnil v sobotu aj denník Pravda, je z veľkej časti pravdivý, tvrdí Matovič. „Materiál, ktorý prijali vedci, dnes zoberieme do úvahy a postupne ho budeme napĺňať podľa uznesení,“ povedal pred rokovaním vlády, ktoré sa začalo po 16.00.

Úrad vlády podvečer informoval, že tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí kabinetu bude až v pondelok. Podľa webu úradu vlády Matovičova exekutíva ešte stále zasadá (18:50 h) a k dispozícii nie je ani žiadne uznesenie, na ktorom by sa ministri dohodli, prípadne program mimoriadnej schôdze.

Matovič stále tvrdí, že keď sa vlani testovalo plošne, tak počet nakazených klesol. „Od začiatku decembra počet pacientov v nemocniciach stúpa,“ povedal premiér. Podľa neho neklesajú počty ľudí ani potom, ako začal platiť COVID automat. Za problematickú označil aj britskú mutáciu ochorenia.

Prísnejší lockdown? Siahnime po iných možnostiach

Podľa premiéra ľudia považujú testovanie za bezpečné a len nízke percento ľudí uviedlo, že by sa mohli nakaziť pri testovaní. Odvolával sa pritom na prieskum. Za problém označil ľudí, ktorí nedodržiavajú opatrenia. Slovensko má podľa neho smolu aj v tom, že veľké množstvo ľudí nemôže pracovať z domu a musia chodiť do práce, čím sa zvyšuje mobilita.

Šéf vlády takisto uviedol, že podmienky lockdownu sa na Slovensku už príliš sprísňovať nemôžu. Podľa premiéra by teoreticky bolo možné zatvoriť fabriky, ako zdôraznil, to však nikto urobiť nechce. „Sú ľudia a aj časť tej vedeckej obce, ktorí hovoria, že toto je jediné riešenie v tejto situácii, na druhej strane si myslím, že by sme mali vyčerpať všetky ostatné možnosti, ak by sme k takémuto zásadnému kroku pristúpili,“ povedal Matovič.

Za Krajčím stojí

V súvislosti s tohtotýždňovým stretnutím troch najvyšších ústavných činiteľov povedal, že by prezidentku Zuzanu Čaputovú poprosil, aby prestala s odkazmi cez médiá. Zároveň si myslí, že takéto odkazy už do budúcna nebudú. Hlava štátu ho podľa neho nevyzvala na to, aby odovzdal riadenie pandémie niekomu inému. „Nič také tam nezaznelo, na nič také ma nevyzvala,“ uviedol.

Za ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO) premiér stojí, lebo podľa neho bojoval za zdravie a životy ľudí. Zároveň sa ho bude pýtať na to, prečo sa odsunuli ľudia vo veku nad 65 rokov pri očkovaní a namiesto toho začali s vakcináciou ľudí od 18 rokov. „Ja osobne by som išiel len čisto podľa veku a chorobnosti,“ povedal premiér. Zároveň stále zastáva názor, že ruská vakcína Sputnik V je dobrou vakcínou a bolo by správne, aby sa objednala.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová