Pribudlo 81 úmrtí na covid, hospitalizácie presiahli hranicu 4-tisíc

Na Slovensku pribudlo 81 úmrtí na pľúcnu formu covidu, celkovo už vírusovému ochoreniu podľahlo 7 270 osôb. Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným koronavírusom, resp. podozrením naň je 4 008 (rozdiel oproti sobote + 103), potvrdený covid má 3 805 z nich.

01.03.2021 10:47 , aktualizované: 15:13
debata (9)
Regionálne opatrenia platné od

Na Jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 316 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 362 osôb.

Za nedeľu pribudlo 842 prípadov koronavírusu, laboratóriá urobili 3 565 PCR testov (pozitivita 23,61 percenta). Celkový počet pozitívne testovaných osôb formou PCR stúpol na 308 925. Antigénové testovanie odhalilo ďalších 2 128 pozitívnych osôb, v mobilných odberových miestach urobili ďalších 266 122 Ag testov, pozitivita dosiahla 0,79 percenta.

Informácie o počte nových prípadov pozitívne testovaných (PCR + Ag.) osôb na covid ani údaje o počte vyliečených štát na oficiálnych webových stránkach nczisk.sk a korona.gov.sk v pondelok v tradičnom čase nezverejnili, dôvod zatiaľ nie je známy.

Remišová vyzýva na zmenu očkovacej stratégie

Stratégia očkovania na Slovensku by sa mala zmeniť. Pri očkovaní by sa mala uprednostniť najohrozenejšia skupina, teda starší a chorí. Myslí si to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, ktorá žiada konzílium odborníkov o prehodnotenie vakcinačnej stratégie. Práve pri týchto osobách je podľa nej najväčšie riziko, že skončia v nemocniciach.

Poukázala na novú vyhlášku stanovujúcu prioritné skupiny očkovania, podľa ktorých sa môžu prednostne očkovať desaťtisíce mladých ľudí. „Seniori, ktorých ochorenie covid ohrozuje najviac a tvoria väčšinu obetí, sú tak v poradí na očkovanie odsunutí. Prísne obmedzenia tu dnes máme najmä preto, aby sme chránili zdravotnícky systém. Ten je v súčasnosti na pokraji svojich možností,“ povedala vicepremiérka s dôvetkom, že platí, že čím vyšší vek, tým väčšie riziko, že ľudia skončia v nemocniciach.

Ľudia vo veku 55 až 65 rokov sa podľa nej nemôžu efektívne chrániť, pretože nie sú v dôchodkovom veku a musia chodiť do práce. Poznamenala, že chrániť a prioritne očkovať najmä starších občanov si ako prístup zvolila aj väčšina krajín.

„Prístup, ktorým sa zrazu práve oni odsúvajú z očkovacieho poradia, nepovažujem za správny a v tomto zmysle som sa obrátila aj na konzílium odborníkov,“ dodala.

Proti covidu zaočkovali v nedeľu ďalších 1 480 osôb, prvú dávku vakcíny dostalo 172 443 osôb, druhú dávku dostalo 133 389 ľudí, celkovo bola podaná vakcína už v 305 832 prí­padoch.

+6

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19