Sulík chce rekonštruovať vládu, predčasné voľby odmieta

„Nastal čas, aby sme sa vážne začali rozprávať o rekonštrukcii vlády,“ povedal po nočných rokovaniach republikovej rady SaS a so stranou Za ľudí predseda Slobody a solidarity Richard Sulík. „Na stôl musia ísť všetky mená, aj to moje,“ povedal šéf SaS.

03.03.2021 11:25 , aktualizované: 12:09
SR Bratislava politika vláda 83. rokovanie BAX Foto: ,
Zľava minister školstva Branislav Gröhling, minister hospodárstva Richard Sulík (obaja SaS) a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) po rokovaní vlády.
debata (73)

Sulík avizuje, že sa chce najprv stretnúť s predsedom Sme rodina Borisom Kollárom, prezidentkou Zuzanou Čaputovou a aj poslaneckým klubom OĽANO.

Strana Za ľudí už informovala, že Veronika Remišová a Richard Sulík sa v stredu o 15:00 stretnú v Prezidentskom paláci s prezidentkou Čaputovou. Na 13:30 ohlásil mimoriadne vyhlásenie predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina).

VIDEO: SaS chce hovoriť o rekonštrukcii vlády.

Video

„Keďže sa bavíme o rekonštrukcii vlády, berte to ako požiadavku strany SaS, aby sme teda minimálne takéto rozhovory otvorili, je úplne logické, že vynechať z tohto prezidentku by bola veľká taktická chyba,“ komentoval Sulík. Ako poznamenal, právomoci prezidentky pri pnutiach, zádrhoch či zmenách vo vláde veľmi rýchlo silnejú.

„Sme zásadne proti predčasným voľbám. Súčasné zloženie parlamentu je dobré,“ povedal Sulík s tým, že predčasné voľby by podľa neho nepriniesli lepšie zloženie vlády ani parlamentu pre spoločnosť. Deklaroval, že prípadné hlasovanie o skrátení volebného obdobia v NR SR nepodporia.

Koniec Krajčího zrejme stačiť nebude

Detaily rekonštrukcie vlády zatiaľ hovoriť nechcel. Dodal, že v SaS majú jasnú predstavu o tom, ako by mala rekonštrukcia vyzerať. Nepovedal, koho by si vedel predstaviť na poste predsedu vlády, ani či by to podľa neho mohol byť súčasný minister financií Eduard Heger (OĽANO). Uviedol ale, že zmena na poste ministra zdravotníctva zrejme nebude stačiť.

Sulík poukázal na náročnosť aktuálnej situácie a nezvládanie boja s pandémiou zo strany vlády. „Čelíme aj tomu, že predseda vlády poštval proti sebe prakticky všetkých: médiá, prezidentku, koaličných partnerov, rôzne združenia a, samozrejme ľudí, širokú verejnosť. Nemôžeme už pred týmto zatvárať oči,“ skonštatoval.

Šéf SaS zvolal mimoriadnu republikovú radu rozšírenú aj o poslanecký klub na utorkový večer. Diskutovať mali aj o tom, kto z vlády za čo nesie zodpovednosť a o možnostiach vyvodenia zodpovednosti. Predseda Richard Sulík nevylúčil diskusiu o odchode SaS z vládnej koalície. O ďalšom postupe diskutovala aj strana za ľudí. Jej šéfka Veronika Remišová označila riziko rozpadu vládnej koalície za reálne a avizovala potrebu prijať zásadné rozhodnutie v strane.

Krok pred rekonštrukciou vlády?

Krízu vládnej štvorky vyšpičkoval dovoz ruskej vakcíny Sputnik V, ktorú vítal na letisku v Košiciach premiér Igor Matovič (OĽaNO). Reakciou bol tlak na jeho odstúpenie.

Podobným tlakom už Matovič čelil krátko pred koncom roka, vtedy však kritiku ustál. Keďže sa však nepodarilo zastaviť šírenie vírusu, naopak, čísla novo infikovaných rastú, rovnako aj počty ľudí v nemocnici počty obetí, pokúsil sa premiér o veľký ťah: dovoz neregistrovanej vakcíny.

Rokovanie vlády bolo krátke. Veľmi rýchlo z úradu vlády odišiel premiér spolu s časťou ministrov za OĽaNO.

Zatiaľ sa ani jedna zo strán neprikláňa k predčasným voľbám.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #rekonštrukcia vlády #koaličná kríza pre Sputnik