Rekonštrukcia vlády sa odkladá o týždeň. Kollár nemôže rozhodnúť sám

Vládna koalícia bude ďalej rokovať, debate o rekonštrukcii vlády je predbežne naklonené aj hnutie Sme rodina. To má rokovať na predsedníctve budúcu stredu. Tému rekonštrukcie vlády otvorili strany SaS a Za ľudí. Koaliční partneri sa zhodujú, že nechcú predčasné voľby.

03.03.2021 12:35 , aktualizované: 22:07
remišová, sulík Foto: ,
Lídri SaS a Za ľudí odchádzajú z Prezidentského paláca po rokovaní so Zuzanou Čaputovou.
debata (1065)

VIDEO: Krotký Matovič: Rišo, Veronika, nevyužívajte Sputnik ako zámienku na rozpad vlády.

Video

„Sme predbežne prístupní k rokovaniu o nejakej forme rekonštrukcie vlády. Rozhodne nie sme za jej položenie alebo predčasné voľby,“ skonštatoval po koaličnej rade šéf hnutia Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár.

Po rokovaní o možnej rekonštrukcii vlády na pôde parlamentu zrejmil, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) bol na rokovaní o jednotlivých alternatívach veľmi konštruktívny. „Nikto nechce pád vlády, ale keď budeme robiť kroky k tomu smerujúce, tak je možné, že vláda padne. Pevne však verím, že každý člen koalície bude mať dostatok pudu sebazáchovy, aby sme k takémuto kroku nedospeli,” uviedol.

Dodal, že na stole sú rôzne riešenie koaličnej krízy. „Každá koaličná strana môže prísť so svojím návrhom. Dáme na stôl presne to, aké máme výhrady ku komu a potom sa dohodneme, či rekonštrukciu spravíme. Alebo pôjde samospádom,“ vysvetľoval Kollár s tým, že ak sa koalícia nedohodla, jeho hnutie nebude robiť problémy a on vypíše čo najskôr predčasné voľby.

Najskôr však musí rokovať predsedníctvo hnutia a Kollár chce, aby sa ho zúčastnili aj poslanci. „Také dôležité veci nemôžem rozhodnúť sám,“ obhajoval rozhodnutie, že toto stretnutie sa uskutoční až v stredu na budúci týždeň. Teraz je časť poslancov na pandemickej PN, prípadne v karanténe.

Na budúci týždeň Sme rodina oznámi svoje rozhodnutie koaličným partnerom. Kollár však naznačoval, že „vymeniť premiéra znamená pád vlády“.

Kollár ďalej tvrdil, že nikto na rokovaní nenapádal ministrov za jeho stranu. Myslí si, že pracujú dobre a nie sú voči nim žiadne výhrady. Šéf parlamentu na záver doplnil, že nemá v pláne osobné stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Podľa Sulíka nejde len o vakcíny

SaS chce podľa jej šéfa Richarda Sulíka rekonštrukciu vlády. „Mali by ísť všetky mená na stôl vrátane premiéra. Nijak to nesúvisí s vakcínami,“ skonštatoval. Premiér podľa neho nie je veľmi spôsobilý viesť vládu. Dôvodom pre rekonštrukciu vlády je podľa neho celý rad okolností, mnoho nešťastných vyjadrení či chaotických zmien. „Myslíme si, že by sme mali poctivo a otvorene diskutovať o rekonštrukcii vlády, nie iba o výmene ministra zdravotníctva,“ doplnil Sulík. Ak sa majú rozprávať o výmene Matoviča na poste premiéra, OĽANO má podľa neho svoje ľudské zdroje.

Premiér sa po koaličnej rade pred novinárov nepostavil. Napísal iba jednu vetu na sociálnej sieti. „Nikdy by som neveril, koľko nenávisti dokáže spustiť jeden odvážny nákup len preto, lebo vraj bol z nesprávnej strany azimutu,“ napísal s poukazom, že práve nákup a rozhodnutie o očkovaní vakcínou Sputnik V spustil rokovania o rekonštrukci­i vlády.

Remišová: Vážne diskusie si vyžadujú čas

Na brífingu po stretnutí koaličných partnerov ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová zdôraznila, že si pred médiami nebudú vzájomne odkazovať, ktorý člen vlády by mal odstúpiť zo svojej funkcie. „Na stole je rekonštrukcia vlády. V akej podobe bude, to uvidíme,“ povedala s tým, že v záujme všetkých štyroch koaličných partnerov je, aby táto koalícia vydržala.

Remišová je presvedčená, že rekonštrukcia by sa mala uskutočniť na „pôdoryse výsledkov volieb“. Podľa nej je situácia v koalícii vážna a vyžaduje si dlhé diskusie. Dodala, že na stole boli všetky alternatívy, teda aj možnosť, že by nastala na zmene aj na postoch, ktoré patria nominantom Za ľudí. „Ani ja nie som nenahraditeľná, to si treba s pokorou uvedomiť,“ odpovedala Remišová na otázku, či by bola ochotná sa vzdať svojho postu vo vláde. Okrem Remišovej strane Za ľudí patrí aj rezort spravodlivosti.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) dodala, že ak by to bolo nevyhnutné, môže odísť zo svojho postu. „Táto koalícia je dôležitá, na Kolíkovej to nestojí,“ povedala šéfka rezortu, ktorý chystá veľkú reformu justície.

„Nechceme utekať z boja,“ dodala Remišová. Jej stranícky kolega a podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga odmietol, že by v tejto situácii odišiel zo strany. V minulých dňoch poslanecký klub opustil Miroslav Kollár a Tomáš Valášek. S odchodom z klubu koketuje aj Ján Benčík, ten však nie je členom strany. O alternatíve odchodu uvažuje viac poslancov tejto strany.

Lídri koaličných strán Sloboda a solidarita a Za ľudí rokovali v stredu niečo vyše hodiny s prezidentkou Zuzanou Čaputovou o aktuálnej koaličnej kríze, ktorú spôsobil aj dovoz ruskej vakcíny Sputnik na Slovensko. Remišová po rokovaní s prezidentkou potvrdila, že témou bola aj rekonštrukcie vlády, ktorej cieľom je podľa Remišovej prinavrátenie dôvery ľudí vo vládu a „aby táto krajina bola opäť riadená kultúrne a konštruktívne“.

„So znepokojením vidíme, že často občania sa musia zaoberať problémami vlády, hoci vláda by sa mala zaoberať problémami občanov,“ dodala s tým, že chcú ďalej plniť sľuby občanom.

Richard Sulík zopakoval, že východisko z koaličnej krízy vidí v rekonštrukcii vlády. „Sme proti predčasným voľbám, ale vidíme v rekonštrukcii vlády riešenie, ktoré by mohlo situáciu upokojiť, zlepšiť tak, aby sme ďalšie tri roky v pohode fungovali,“ povedal Sulík. Dodal, že koalícia je silná aj vzhľadom na mandáty v NRSR. Koalícia má v parlamente v súčasnosti ústavnú väčšinu. Zdôraznil, že rekonštrukcia vlády nemusí znamenať predčasné voľby.

Čaputová: Zhoda ma prekvapila

Prezidentku na rokovaní pozitívne prekvapila zhoda medzi stranami SaS a Za ľudí v otázke prípadných zmien v koalícii a aj pri téme zmeny komunikácie, po ktorej volá už dlhší čas sama prezidentka. „Rokovania v koalícii pokračujú a veľmi si želám, aby takáto miera zhody o potrebných zmenách bola medzi všetkými štyrmi koaličnými partnermi,“ dodala Čaputová.

Zástupcovia oboch strán sa po krátkom vyhlásení presunuli do priestorov parlamentu, kde ich čakalo rokovanie s hnutiami Sme rodina a OĽANO, ktoré na 17:00 zvolal šéf NR SR Boris Kollár.

Igor Matovič vo videu zverejnenom na sociálnej sieti krátko pred 18. hodinou vyzýva Richarda Sulíka a Veroniku Remišovú, aby odložili politikárčenie a pre Sputnik nepovalili „vládu, po ktorej ľudia túžili“.

Veronika Remišová prišla k prezidentke okolo 15. hodiny v spoločnosti ministerky Márie Kolíkovej a podpredsedu NR SR Juraja Šeligu.

Pripojila sa tak k lídrovi vládnej SaS Richardovi Sulíkovi, ktorý prišiel k prezidentke skôr, niečo krátko po poludní, a už absolvoval jedno rokovanie s hlavou štátu za prítomnosti svojich straníckych kolegov ministrov Branislava Gröhlinga a Ivana Korčoka.

zväčšiť Zľava podpredseda NR SR Juraj Šeliga,... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
čaputová Zľava podpredseda NR SR Juraj Šeliga, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a vicepremiérka Veronika Remišová pred stretnutím s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Kým koaliční partneri SaS a Za ľudí sa chystali na rozhovor s prezidentkou o možnej rekonštrukcii vlády, premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa na sociálnej sieti obhajoval vakcínou Sputnik V.

„Stovka ľudí denne zomiera a miesto toho, aby sme sa všetci sústredili na zháňanie vakcín, kde kto vie – niektorí ľudia považujú za najväčší problém Slovenska to, že sme si z Marekom (Krajčím – pozn. red.) dovolili vybaviť pre ľudí na Slovensku 2 000 000 milióny účinných vakcín … lebo majú vraj zásadnú chybu – sú z Ruska,“ napísal Matovič.

Dodal, že vakcíny majú ešte jednu chybu: „Dovolil som si pri nich urobiť na košickom letisku tlačovku.“

Opäť pripomína, že mu záleží najmä na zdraví a životoch. „To vážne? To sme naozaj tak hlboko klesli, že nám naozaj na zdraví a životoch ľudí vôbec nezáleží? To vážne chceme ľuďom brániť, aby sa zaočkovali vakcínou, ktorej dôverujú?“ pokračuje Matovič.

Podľa neho „mnohým vysokopostaveným ľuďom v politike vyhovuje, aby tu zomieralo čo najviac ľudí“ a trpela ekonomika. Zopakoval, že sa riadia heslom – čím horšie na Slovensku, tým „lepšie pre ich neúspešné strany, ktoré veľmi chceli vládnuť“.

„My buďme iní. Ukážme, že nám na ľuďoch záleží. Lebo zdravie a životy sú len na prvom mieste,“ dodal premiér v čase, keď jeho koaliční partneri žiadajú zásadnú rekonštrukciu vlá­dy.

Sulík: Matovič citovo vydiera

SaS v reakcii na Matovičove tvrdenia uviedla, že premiér citovo vydiera občanov, keď tvrdí, že len jemu ide o záchranu životov. Podľa hovorcu strany Ondreja Šprláka ich kritika stojí na neudržateľnom štýle vládnutia Matoviča a nie na vakcíne Sputnik V.

„Je absurdné, aby sme boli namiesto konštruktívnej diskusie o rekonštrukcii vlády svedkami neustálych útokov a prekrúcania,“ uviedol predseda strany Richard Sulík. Opätovne uviedol, že premiér svojou rétorikou poštval proti sebe všetkých, od koaličných partnerov, cez prezidentku a odborníkov, až po primátorov a verejnosť. Pripomenul vysoké čísla úmrtí na ochorenie COVID-19. „Igor Matovič však aj teraz citovo vydiera občanov, keď tvrdí, že len jemu ide o životy a všetci sú proti nemu. Nie je to pravda a vie to každý, kto dokáže prijať kritiku či názor druhého,“ dodal Sulík.

Premiér Matovič zatiaľ nepožiadal o stretnutie s prezidentkou Čaputovou ohľadom koaličnej krízy.

Video

Sputnik ako zbraň?

Premiér Matovič v stredu takisto napísal aj druhý status k vakcíne Sputnik V a momentálnej situácii v koalícii. Matovič objednanie ruskej vakcíny označil za „malý-veľký zázrak“, ktorý jemu a ministrovi zdravotníctva Krajčímu teraz koaliční partneri dávajú za vinu.

„Vraj Rusi použijú Sputnik V ako geopolitickú zbraň na hybridnú vojnu…Rusi nerobia nič … a naši partneri nasadili Sputnik V ako najťažšiu zbraň na rozbitie vlastnej vlády,“ myslí si predseda vlády. Poznamenal, že Sputnikom sa zaočkujú iba tí, ktorí o to budú mať záujem, preto je podľa Matoviča mimoriadne zvláštne zneužívať dovoz vakcíny a jeho prítomnosť na košickom letisku ako dôvod na pád vlády.

Matovič v statuse ďalej uviedol, že mu 11 mesiacov v boji s koronavírusom opakovane podrážajú nohy ľudia, od ktorých by skôr očakával podporu. V súvislosti s nákupom vakcíny Sputnik V doplnil, že svoje rozhodnutie neľutuje, lebo mu ide o jediné…„o zdravie a životy ľudí, ktorí sa na našu pomoc spoliehajú,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Koaličná rada #Zuzana Čaputová #Sputnik V #koaličná kríza pre Sputnik