Kollár vyzval koaličných partnerov, aby sa prestali správať ako malé deti na pieskovisku

Predseda parlamentu a šéf koaličného hnutia Sme rodina v reakcii na aktuálnu situáciu v koalícii vyzval zvyšných troch partnerov, aby sa „prestali správať ako malé deti na pieskovisku“

03.03.2021 13:42 , aktualizované: 16:00
kollár Foto: ,
Boris Kollár a poslanci hnutia Sme rodina počas mimoriadneho vyhlásenia k aktuálnej situácii v koalícii.
debata (81)

Kollár vyzval Igora Matoviča z OĽANO, Richarda Sulíka z SaS a Veroniku Remišovú zo strany Za ľudí, aby ukončili svoje spory a „vrátili sa k tomu, prečo táto koalícia vznikla a prečo ich ľudia volili,“ odkázal šéf parlamentu. „Táto vládna koalícia vznikla preto, aby sme naplnili zmenu, ktorú ľudia požadovali, a aby každá zo štyroch koaličných strán naplnila program, pre ktorý nás ľudia do parlamentu poslali," vyhlásil Kollár.

Video

Koaličná kríza podľa neho nemá víťazov, len porazených. Predstaviteľov OĽANO, SaS a Za ľudí preto pozval v stredu o 17:00 do parlamentu, aby „sme si sadli a za zatvorenými dverami si všetky veci vydiskutovali a posunuli tento dialóg dopredu," ozrejmil Kollár. Zároveň poznamenal, že hnutie Sme rodina nezvykne niečo partnerom odkazovať cez médiá, no poukázal na hádky v koalícii a dôsledky sporov. „Porazení budú len obyčajní, bežní ľudia,“ uviedol a pripomenul vysoké počty úmrtí na COVID-19.

Príde aj OĽANO

SaS v reakcii na Kollárovu výzvu podľa slov hovorcu Ondreja Šprlákau uviedla, že je otvorená každému konštruktívnemu rokovaniu. „Ak stretnutie bude, zástupcovia SaS sa na ňom zúčastnia,“ povedal hovorca. Podobne ako SaS aj OĽANO sa stretnutia zúčastní, potvrdil predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš. Za ľudí sa k ponuke Kollára vyjadrí po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

V koalícii je už dlhšiu dobu napätie, pnutie teraz vyvolal nákup vakcín Sputnik V, ktoré mal vyrokovať premiér Igor Matovič s ruskou stranou. Za ľudí a SaS sú proti používaniu vakcíny, ktorá nemá registráciu v Európskej únii. Za ľudí už prišla o dvoch poslancov, hrozia jej ďalšie odchody. Remišová nevylúčila ani možnosť rozpadu vládnej koalície. Sulík aj Remišová hovoria o potrebe prijať zásadné rozhodnutia.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #koaličná kríza pre Sputnik