Čas nákupu pre seniorov bude aj pre ďalšie osoby

Vyhradený čas pre seniorov na nákup potravín alebo drogérie bude po novom určený aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcov. Zároveň sa spresňuje definícia podmienok, za ktorých môžu liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne poskytovať služby.

03.03.2021 17:39 , aktualizované: 19:02
nakupovanie senior koronavírus potraviny Foto: ,
Ilustračná foto.
debata (2)

Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá upravuje činnosť maloobchodných prevádzok a služieb a organizáciu hromadných podujatí. Zmeny začnú platiť od pondelka 8. marca.

Čas od 9.00 do 11.00 h, ktorý je v potravinách a drogériách vyhradený pre osoby nad 65 rokov, bude po novom vyhradený aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcov. „Preukazovať sa budú preukazom fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo preukazom fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom,“ spresnila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Vyhláška tiež spresňuje podmienky, za ktorých môžu liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne poskytovať služby. Po novom bude môcť ísť iba o liečbu, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov podľa zákona o zdravotnej starostlivosti. „Takýmto spresnením chceme zamedziť možnému obchádzaniu, a to tak, aby kúpele nemohli využiť vlastného lekára na vypracovanie návrhov na liečbu bez reálnej indikácie, čím je možné ‚kryť‘ wellness pobyty,“ dodala Račková.

Covid automat od 8. 3. - čiernych okresov je až 30

Rozdelenie okresov od 8. 3. + výhľad na ďalšie obdobie, údaje ministerstva zdravotníctva

Fotogaléria
+7

Respirátory sú povinné až od pondelka

Od pondelka 8. marca bude v obchodoch a prostriedkoch verejnej dopravy povinné nosenie respirátorov bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2. Vyplýva to z vyhlášky ÚVZ k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest. Od 15. marca sa povinnosť nosiť respirátor rozšíri na všetky interiéry okrem vlastnej domácnosti.

Výnimky z povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest sú platné tak ako doteraz. Pre tri výnimky z povinnosti nosiť respirátor stále platí povinnosť nosiť rúško. Týka sa detí do ukončenia prvého stupňa základných škôl, osôb vo väzbe alebo vo výkone trestu v zariadeniach Zboru väzenskej a justičnej stráže a zamestnancov vykonávajúcich prácu zaradenú do tretej kategórie vo faktore záťaž teplom pri práci – napríklad práca pri vysokých peciach.

Povinnosť nosiť respirátor bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2 podľa normy STN EN 149 + A1 sa od pondelka týka obchodov, tiež mestskej hromadnej dopravy, vlakov či diaľkových autobusov. „Medzi takéto tvárové polmasky možno zaradiť aj respirátory s označením KN95 alebo N95, ktoré boli posúdené podľa požiadaviek platných v Európskej únii. Hodnovernosť respirátora si spotrebiteľ môže narýchlo overiť podľa označenia CE, za ktorým nasleduje štvorčíslie,“ uviedla hovorkyňa úradu Daša Račková.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #ŤZP #koronavírus #nákupný čas