Jankovská bola na slobode len pár sekúnd, po zadržaní sa zrútila

Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská si vytúženú slobodu dlho neužila. Krátko po vyjdení z brány väzenskej nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne ju policajti opäť zadržali. Jej advokát Peter Erdös netají svoje znechutenie.

04.03.2021 11:12 , aktualizované: 16:15
Jankovská Foto: ,
Bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú po prepustení z trenčianskej väzenskej nemocnice opätovne zadržali.
debata (1052)

Najvyšší súd vo štvrtok prepustil Jankovskú z väzby, no tá sa z toho dlho netešila. Vonku ju už čakali policajti na čele s vyšetrovateľom kauzy trenčianskeho baru Fatima Petrom Juhásom. Naložili ju do auta a odviezli preč. „Moja klientka sa po tom, čo jej urobili, psychicky zrútila. Momentálne nie je vôbec ničoho spôsobilá. Takto na Slovensku vyzerá prepustenie z väzby. Je to moja práca, ale ťažko to všetko rozdýchavam,“ povedal Erdös. Zároveň potvrdil, že Jankovskú opätovne zadržali pre kauzu Fatima, v ktorej je obvinená z marenia spravodlivosti.

zväčšiť Moniku Jankovskú opätovne zadržali kvôli kauze... Foto: TASR, Milan Podmaník
jankovská Moniku Jankovskú opätovne zadržali kvôli kauze trenčianskeho baru Fatima. Po zatknutí sa psychicky zrútila.

„Z brány väznice stihla urobiť len dva kroky. Neviem, či vôbec bola schopná niečo vnímať, keď ju brali. Keďže som videl, v akom je stave, predpokladám, že ju opäť odviezli do nemocnice,“ mieni advokát.

Stotisíc ako záruka

Čo sa s Jankovskou bude ďalej robiť, rozhodne podľa Erdösa vyšetrovateľ, ktorý ho oboznámil s tým, že dôvodom zadržania sú obavy z ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. „Je to absurdné. Vo veci je už dávno vznesené obvinenie a vyšetrovanie prebieha. Boli vypočutí všetci svedkovia, tak koho ide ovplyvňovať a v čom má pokračovať? Veď keby čokoľvek urobila, ide znova do väzby,“ pokračoval advokát rozrušene.

„Sudca pre prípravné konanie jasne odôvodnil, prečo moja klientka nemá byť väzobne stíhaná, pričom zaplatila peňažnú záruku 100-tisíc eur a Najvyšší súd jej nariadil kontrolu takzvaným náramkom. Nevidím teda žiadny dôvod na ďalšie zadržanie,“ podotkol.

Vzápätí pripomenul, že ak bude podaný návrh na vzatie do väzby, musí o ňom rozhodovať súd. „Potom sa budem s tým všetkým vysporiadavať. Netuším, do ktorej konkrétnej nemocnice moju klientku odviezli, ale vyšetrovateľa som požiadal, aby mi to dal okamžite vedieť. Hneď, ako sa to dozviem, chcem ísť za ňou, aby sme sa dohodli na ďalšom postupe. Samozrejme, ak sa s ňou bude dať komunikovať,“ doplnil Erdös.

Hladovka jej nepomohla, siahla si na život

Za mrežami je Jankovská od marca minulého roka, keď ju NAKA, spolu s ďalšími sudcami, zadržala v rámci akcie Búrka. Obvinili ich z korupcie, zo zasahovania do nezávislosti súdu a z marenia spravodlivosti. Odvtedy zažíva poriadne turbulentné obdobie, počas ktorého jej pribudlo obvinenie v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima a ďalšie po októbrovej akcii Víchrica. Niekoľkokrát sa pokúšala dostať na slobodu, no súd jej to vždy zamietol. Nepomohla jej ani dvadsaťdňová hladovka, ktorú držala na protest proti tomu, že sú porušované jej práva na obhajobu. Začiatkom októbra ju musela, pre zdravotné komplikácie, prerušiť – Jankovská sa nedokázala udržať na nohách a skončila na infúziách.

Z väzby sa pokúšala dostať aj v januári, no sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici jej žiadosť, napriek jej spolupráci s políciou, zamietol. Zaujímavosťou je, že potom nevyužila právo podať proti uzneseniu sťažnosť. O niekoľko dní nato sa v banskobystrickej väznici priotrávila liekmi proti úzkosti. To, že mala samovražedný úmysel, potvrdil jej advokát.

„Nadmerné množstvo liekov požila s plným vedomím, aké následky to môže mať. Vedela, čo robí. Bol to akt zúfalstva,“ povedal krátko po tejto udalosti Erdös. „Pri tom všetkom, čo sa okolo jej osoby deje a ako sa k nej pristupuje, nevidí akúkoľvek nádej na zachovanie práva na spravodlivý proces,“ poznamenal vtedy. Po hospitalizácii v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici ju previezli do väzenskej nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Práve odtiaľ smerovali vo štvrtok jej kroky na slobodu, na ktorej však pobudla veľmi krátko.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Monika Jankovská #NAKA