Koalícia víta začiatok preskúmavania Sputniku. Remišová: Mohlo to byť bez cirkusu

Ministerka investícií a šéfka Za ľudí Veronika Remišová, minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) a aj koaličná strana SaS vítajú, že Európska lieková agentúra (EMA) prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o spustenie procesu registrácie.

04.03.2021 11:44 , aktualizované: 15:45
Veronika Remišová Foto:
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (v popredí) počas brífingu s novinármi po skončení rokovania koaličnej rady 3. marca 2021 v Bratislave
debata (66)

„Vítam tento krok vzhľadom na to, že som to opakovane žiadal od ruského výrobcu, ako aj od Európskej únie (EÚ), aby boli rozptýlené akékoľvek pochybnosti v súvislosti s poskytovaním tejto vakcíny v EÚ,“ skonštatoval Korčok. Domnieva sa, že k tomu prispela i principiálna diskusia na Slovensku.

„Už len počkať na oficiálne schválenie a vakcína sa môže normálne používať, ako sme to od začiatku hovorili. Len to mohlo byť bez ohýbania pravidiel, cirkusu a prenášania zodpovednosti na lekárov,“ skonštatovala Remišová na sociálnej sieti.

Remišovej strana Za ľudí bola proti tomu, aby sa na Slovensku očkovalo proti covidu neregistrovanou vakcínou. Kritizovali tiež okolnosti, akým Slovensko nakúpilo ruskú vakcínu Sputnik V.

Spustenie procesu preskúmavania označila SaS za správny krok. Predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková pripomenula, že SaS opakovane podporila očkovanie Sputnikom na Slovensku v prípade jeho schválenia príslušnou európskou alebo národnou autoritou. "Ak bude nakoniec Sputnik V schválený, očkovanie aj na Slovensku pôjde ruka v ruke s pravidlami, po ktorých všetci voláme,“ uviedla Bittó Cigániková.

AstraZenecu schvaľovali štyri mesiace

SaS dúfa, že riadny schvaľovací proces a registrácia vakcíny Sputnik V sa podarí zrealizovať čo najskôr, ako sa to udialo v prípade vakcíny Moderna. Tá potrebovala na schválenie len 51 dní oproti očkovacej látke od Pfizeru, ktorej registrácia trvala 76 dní či vakcíne AstraZeneca s povoľovacím procesom trvajúcim 121 dní.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že po rozhodnutí Výboru pre lieky na humánne použitie, že údaje doložené žiadateľom sú dostatočné, môže žiadateľ predložiť EMA formálnu žiadosť o registráciu.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska lieková agentúra #Veronika Remišová #Sputnik V