Po Korčokovi sa Ukrajine ospravedlnil aj Matovič

Igor Matovič (OĽaNO) spôsobil medzištátny škandál, v ktorom Ivan Korčok (nominant SaS) ako prvý dal za pravdu nahnevanej Ukrajine. Šéf diplomacie sa kajal za výrok premiéra v stredu, predseda vlády sa ozval až o deň neskôr.

04.03.2021 13:19 , aktualizované: 14:06
Igor Matovič Foto:
Premiér Igor Matovič (OĽaNO)
debata (78)

„Slovenská pozícia k teritoriálnej integrite Ukrajiny bola vždy veľmi jasná. Dodržiavanie medzinárodného práva je nevyhnutnosťou. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za moju nevhodnú reakciu, ktorá mohla podkopať ich spravodlivé úsilie,“ uviedol premiér na Twitteri.

Ako denník Pravda už v stredu informoval, Matovič šokoval Kyjev, keď v Rádiu Expres reagoval na otázku, čo sľúbil Rusku za nákup vakcín Sputnik V. Povedal, že „Zakarpatskú Ukrajinu". Vzápätí ubezpečil, že žartoval: „Nič som nesľuboval. Len som sa snažil zabezpečiť vakcínu."

Vtipkovanie o darovaní západnej časti susedného štátu Moskve však pobúrilo šéfa ukrajinskej diplomacie Dmytra Kulebu. „Nech ich (vakcíny) vymení za niekoľko regiónov Slovenska. Škoda, že svojimi nesprávnymi vyjadreniami slovenský premiér kazí veľmi priateľské a úprimné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom," napísal na twitteri.

Kuleba nezostal len pri drsnom odkaze Matovičovi na sociálnej sieti. „Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny žiada oficiálne ospravedlnenie od predsedu vlády Slovenska Igora Matoviča za nekorektné vyjadrenia," uvádza sa doslova vo vyhlásení rezortu diplomacie. Kuleba zároveň oznámil, že veľvyslanec Ukrajiny Jurij Muška v Bratislave odovzdal zodpovedajúci demarš na slovenskom ministerstve zahraničných vecí. Demarš je v diplomatických vzťahoch dôrazné písomné upozornenie alebo protest štátu adresovaný inej krajine.

Matovičov nevydarený pokus o žart je pre Ukrajinu o to viac citlivý, či až bolestivý, lebo má niekoľko rokov narušenú územnú celistvosť. Stratila Krym a neovláda oblasť Donbasu kontrolovanú separatistami.

Šéf slovenskej diplomacie Korčok v stredu neskoro večer zverejnil na Facebooku status, z ktorého vyplýva, že chápe Kulebovo rozhorčenie. Napísal, že s ukrajinským ministrom komunikoval a povedal mu toto: „Ospravedlnil som sa mu za nevhodné výroky premiéra SR Igora Matoviča na adresu Ukrajiny. Mrzí ma to o to viac, že sme len pred pár dňami mali v Kyjeve mimoriadne dobrý rozhovor ako ďalej rozvíjať naše vzťahy."

Pavol Demeš, niekdajší minister medzinárodných vzťahov SR v rokoch 1991 – 1992, je presvedčený, že ospravedlnenie od šéfa vlády je potrebné. „Premiér Matovič by sa mal Ukrajincom nielen ospravedlniť, ale urobiť aj nejaké ústretové, ľudské gesto, aby zmazal rozhorčenie, ktoré svojím nevhodným výrokom spôsobil. Mohol by si zároveň vziať poučenie, že ľahkovážne používanie názvov krajín na domácom bojisku je hazardovaním s menom Slovenska vo svete. Podarilo sa mu to už na jeseň s Mongolskom. Do tretice by sa to už nemalo stať," zdôraznil pre Pravdu vo štvrtok dopoludnia, keď Matovič ešte mlčal.

Demeš narážal na Matovičove slová o Mongolsku, ktoré povedal v novembri minulého roku, keď sa vysmial protipandemickému plánu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). „Nech sa páči, možno sú nejaké krajiny, možno Mongolsko nebude mať svoj pandemický plán, možno sa dá aj zobchodovať a niečo na tom utŕžiť," poradil Matovič Sulíkovi.

Premiér pritom veľmi nešťastne prestrelil. Mongolsko má v boji proti koronavírusu úžasné výsledky. Doteraz v tejto ázijskej krajine zomreli len dvaja ľudia na ochorenie COVID-19. Matovič sa konečne ozval vo štvrtok krátko po 12. hodine.

Ľútosť prejavil na twitteri. Na záver dopísal v ukrajinskom jazyku vetu „Slovensko – tvoj priateľ." určenú nielen Kulebovi, ale aj prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Ukrajina