Rokoval poslanec OĽANO tajne s Maďarmi? Korčok si predvolal veľvyslanca

Na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si predvolali maďarského veľvyslanca.

04.03.2021 16:36
György Gyimesi Foto: ,
György Gyimesi
debata (110)

Vysvetliť má konania maďarskej strany pri návšteve maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa v súvislosti s novelou zákona o štátnom občianstve. Informoval hovorca MZVEZ SR Juraj Tomaga.

„Minister Szijjártó ma cez víkend požiadal o rokovanie o novele zákona o občianstve. Jednoznačne som to odmietol, pretože to je výsostne naša, slovenská záležitosť a požiadal som ho o zdržanlivosť, keďže u nás prebieha k tomuto zákonu legislatívny proces,“ uviedol na sociálnej sieti minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Podľa Korčokových slov poslanec parlamentu György Gyimesi (OĽANO) rokoval s ministrom Szijjártóm v Komárne o predmetnom zákone. „Svojim konaním porušuje programové vyhlásenie vlády a ide v tejto zásadnej záležitosti proti koaličnej dohode. Napriek tomu som sa odosobnil od G. Gyimesiho útokov na mňa, keď ma vytrvalo označuje za hungarofóba a môjho štátneho tajomníka Martin Klus dokonca za antisemitu. Mlčal som a snažil som sa urovnať celú vec diskrétne a diplomaticky aj na základe mojich dobrých vzťahov s Péterom Szijjártóm. Rokovaním v Komárne však prekročil všetky medze, pričom zákon o štátnom občianstve nie je predmetom našich bilaterálnych vzťahov. A poslanec G.Gyimesi nemá žiadny mandát na takéto rokovania,“ dodal Korčok.

„Ako minister zahraničných vecí nedovolím zasahovať do našich vnútorných záležitostí, a preto sme si predvolali maďarského veľvyslanca v Slovenskej republike a požiadali ho o vysvetlenie konania maďarskej strany. Toto nie je spôsob ako budovať naše susedské vzťahy,“ uzavrel minister.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #dvojité občianstvo #Péter Szijjártó #Ivan Korčok