Premrhanie príležitosti reformy súdnej mapy by pocítil najmä občan, zhodli sa vrcholní predstavitelia justície

Slovensko má jedinečnú príležitosť urobiť kvalitnú reformu súdnej mapy a jej premrhanie by pocítil v prvom rade občan. Zhodli sa na tom predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta, generálny prokurátor Maroš Žilinka a predseda Slovenskej advokátskej komory Viliam Karas.

05.03.2021 13:33
váha, spravodlivosť, misky Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Aj preto považujú za mimoriadne dôležité, aby sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) stretla s odborníkmi z justície. Všetky tri inštitúcie sa do pripomienkového konania reformy súdnej mapy zapojili obsiahlymi pripomienkami, na ktoré očakávajú odpovede v rámci rozporového konania. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

Najvyšší predstavitelia justície sa ešte na stretnutí v utorok 2. marca zhodli na tom, že ambíciou novej súdnej mapy by malo byť zabezpečiť rýchlosť a plynulosť poskytovania spravodlivosti na všetkých inštanciách.

Zachovať by sa pritom mala aj racionálna fyzická dostupnosť spravodlivosti pre občanov. Dnes dodali, že pri aktuálnom zadefinovaní reformy a jej nastavenia majú obavy, či tento cieľ bude naplnený.

Reformu súdnej mapy považujú za masívnu a príliš širokú na taký časový harmonogram, aký je zvolený. Jej dobrá realizácia v takýchto časových rámcoch sa podľa predstaviteľov justície javí ako nereálna.

Zhodujú sa aj na tom, že absencia jasného nastavenia postupnej dôslednej implementácie a jej koordinácie, zrejme vyústi do prieťahov v konaniach a zníženia dostupnosti ochrany práv pre všetkých. „V trestnej oblasti by reforma súdnej mapy v navrhovanej podobe mohla vážne ohroziť naplnenie účelu trestného konania v závažných trestných veciach,“ zhodnotili.

Vrcholní predstavitelia všeobecnej justície na záver dodali, že zmeny, ktoré systém efektívne vylepšia, majú ich plnú podporu. „Ich postoj k súdnej mape nie je vyjadrením neochoty podieľať sa na tomto projekte, ale vyjadrením obavy z jeho neúspechu, keďže podľa ich názoru nie je dostatočne pripravený, premyslený a vydiskutovaný,“ uzavreli.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súdna mapa