Prezidentka: Ak by Matovič podal demisiu, post premiéra bude ďalej patriť OĽaNO

Ak sa premiér Igor Matovič (OĽaNO) pod vplyvom prebiehajúcej diskusie v koalícii rozhodne podať demisiu a koalícia bude žiadať rekonštrukciu vlády, prezidentka Zuzana Čaputová bude rešpektovať výsledok volieb a premiérsky post aj ďalej pripadne OĽaNO.

05.03.2021 15:51 , aktualizované: 16:08
Igor Matovič Foto:
Premiér Igor Matovič
debata (21)

„Nová vláda by teda vznikla na pôdoryse tejto koalície. O tom, že toto slovo platí, nemusí v koalícii nikto pochybovať,“ uviedla hlava štátu v stanovisku, ktoré poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

Výmenu na premiérskom poste otvorene komunikuje šéf SaS a vicepremiér Richard Sulík. Matovič by mal podľa neho zvážiť zotrvanie vo funkcii, pretože pozíciu nezvláda, nedorástol na ňu a nie je schopný exekutívy v ťažkých časoch. OĽaNO by malo podľa neho nominovať na post premiéra niekoho iného, Sulík v hnutí vidí vhodné mená. Chce o tom hovoriť s poslancami OĽaNO.

Premiérove správanie kritizuje aj poslanec OĽaNO Ján Krošlák. Vyzval ho „pozrieť sa do zrkadla“. Na poste premiéra si vie Krošlák predstaviť napríklad terajšieho ministra financií Eduarda Hegera, ministra obrany Jaroslava Naďa či podpredsedu Národnej rady (NR) SR Gábora Grendela (všetci OĽaNO). Naď o pozícii premiéra neuvažuje, Grendel reagoval, že nechce byť ten, kto „vrazí dýku do chrbta premiéra“. Heger na otázky o premiérskom poste dosiaľ nereagoval.

Poslanci za SaS sú pripravení podporiť rekonštruovanú vlá­du

Poslanci Národnej rady za SaS sú pripravení podporiť v parlamente rekonštruovanú vládu, ktorá vzíde zo spoločných rokovaní všetkých koaličných strán tak, aby získala pohodlnú väčšinu. Po piatkovom rokovaní poslaneckého klubu to uviedla jeho šéfka Anna Zemanová.

Poslanci sú podľa nej jednotní a stoja za predsedom strany Richardom Sulíkom a súhlasia s potrebou rekonštrukcie vlády. SaS požiadala koaličných lídrov, aby využili čas do stredy (10. 3.) na rozhovory o rôznych alternatívach.

Poslanecký klub sa stotožňuje s krokmi, ktoré predchádzali rozhodnutiu vedenia strany požiadať o rekonštrukciu vlády. Za kritické vnímajú poslanci to, ako sa Matovič dlhodobo ako premiér správa.

„Dlho sme prehliadali útoky a osobné urážky na predsedu SaS aj na ostatných poslancov osobne. Spojením Richarda Sulíka s vraždou Jána Kuciaka prekročil premiér všetky medze,“ skonštatoval podpredseda poslaneckého klubu SaS Roman Foltin.

„Prosíme všetkých koaličných lídrov, aby čas do stredy, keď svoje rokovania uzavrie aj strana Sme rodina, využili na rozhovory o rôznych alternatívach,“ doplnil podpredseda NR SR za SaS Milan Laurenčík.

Sulík opakovane hovorí o rekonštrukcii vlády a výmene na poste premiéra. Matovič by mal podľa neho zvážiť zotrvanie vo funkcii, pretože pozíciu nezvláda, nedorástol na ňu a nie je schopný exekutívy v ťažkých časoch. Sulík chce o tom hovoriť s poslancami OĽANO, v hnutí vidí vhodné mená na post premiéra.

V koalícii sa v uplynulom týždni vystupňovalo napätie. O rekonštrukcii vlády hovorí aj Za ľudí a pripúšťa ju i Sme rodina, ktorá má rokovať na svojom predsedníctve v stredu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #demisia vlády #Zuzana Čaputová