Čo sa mení od pondelka: Až 30 čiernych okresov, povinné respirátory

Od pondelka môžete do obchodu vstúpiť iba s respirátorom, rúška či šatky nestačia. V Covid automate je od pondelka až 30 čiernych okresov, v nich sú reštrikcie najprísnejšie.

08.03.2021 05:30 , aktualizované: 06:42
debata (199)

Od pondelka 8. marca je v obchodoch a prostriedkoch verejnej dopravy povinné nosenie respirátorov bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest.

Povinnosť nosiť respirátor bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2 podľa normy STN EN 149 + A1 sa od pondelka týka obchodov, tiež mestskej hromadnej dopravy, vlakov či diaľkových autobusov. „Medzi takéto tvárové polmasky možno zaradiť aj respirátory s označením KN95 alebo N95, ktoré boli posúdené podľa požiadaviek platných v Európskej únii. Hodnovernosť respirátora si spotrebiteľ môže narýchlo overiť podľa označenia CE, za ktorým nasleduje štvorčíslie,“ uviedla hovorkyňa úradu Daša Račková.

Z vyhlášky ÚVZ SR ďalej vyplýva, že pozitívne testované osoby na ochorenie COVID-19 už nemôžu od pondelka opustiť izoláciu na nákup potravín a drogérie. Ostatné možnosti opustenia karantény ostávajú pre pozitívne osoby zachované. Ide napríklad o poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti či testovanie na ochorenie COVID-19.

Covid automat od 8. 3. - čiernych okresov je až 30

Rozdelenie okresov od 8. 3. + výhľad na ďalšie obdobie, údaje ministerstva zdravotníctva

Fotogaléria
+7

V štvrtom, čiže čiernom stupni je od pondelka 8. marca 30 okresov: Bánovce nad Bebravou, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Humenné, Ilava, Košice I – IV, Košice-okolie, Martin, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Šaľa, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen.

V treťom, bordovom stupni varovania je 46 okresov: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I – V, Brezno, Bytča, Čadca, Gelnica, Komárno, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Zámky, Pezinok, Poltár, Poprad, Prešov, Prievidza, Sabinov, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina, Zlaté Moravce.

V druhom stupni varovania sú okresy: Kežmarok, Medzilaborce a Tvrdošín.

Celkovo je Slovensko ako krajina v čiernej fáze.

Regionálne opatrenia platné od

Pravidlá pre čierny okres:

  • zatvorené materské, základne, aj stredné školy – samospráva ich môže otvoriť po odporúčaní regionálneho hygienika
  • na cestu do práce je potrebný negatívny test nie starší ako sedem dní
  • je zakázaný vstup aj výstup z okresu*

Pravidlá pre bordový okres:

  • materské, základné aj stredné školy sa otvárajú na základe odporúčania regionálneho úradu verejného zdravotníctva
  • na cestu do práce je potrebný negatívny test nie starší ako sedem dní
  • cestovanie medzi okresmi je možné len s maximálne sedemdňovým testom

Pravidlá pre červený okres:

  • materské školy, prvý stupeň na základných školách a končiace ročníky stredných škôl môžu byť otvorené – podmienkou je negatívny test jedného z rodičov, pri najstarších študentoch a žiakov absolvovanie testu
  • na cestu do práce je potrebný negatívny test nie starší ako štrnásť dní
  • pohyb medzi okresmi je povolený s testom nie starším ako sedem dní

Od 15. marca sa povinnosť nosiť respirátor rozšíri na všetky interiéry okrem vlastnej domácnosti. Výnimky z povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest sú platné tak ako doteraz. Pre tri výnimky z povinnosti nosiť respirátor stále platí povinnosť nosiť rúško. Týka sa detí do ukončenia prvého stupňa základných škôl, osôb vo väzbe alebo vo výkone trestu v zariadeniach Zboru väzenskej a justičnej stráže a zamestnancov vykonávajúcich prácu zaradenú do tretej kategórie vo faktore záťaž teplom pri práci – napríklad práca pri vysokých peciach.

Hodiny pre seniorov môžu využiť aj osoby s ŤZP

Vyhradený čas pre seniorov na nákup potravín alebo drogérie je od pondelka určený aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) a ich sprievodcov. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá upravuje činnosť maloobchodných prevádzok a služieb a organizáciu hromadných podujatí.

Čas od 9.00 do 11.00 h, ktorý je v potravinách a drogériách vyhradený pre osoby nad 65 rokov, je po novom vyhradený aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcov. Preukazovať sa budú preukazom fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo preukazom fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom.

Vyhláška tiež spresňuje podmienky, za ktorých môžu liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne poskytovať služby. Po novom môže ísť iba o liečbu, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov podľa zákona o zdravotnej starostlivosti.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid automat