Prokurátor napadol prepustenie Kollára a Urbancovej

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) písomnú sťažnosť voči prepusteniu bývalej podpredsedníčky Najvyššieho súdu (NS) SR Jarmily Urbancovej a podnikateľa Zoroslava Kollára z väzby. Informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan. O sťažnosti bude rozhodovať NS SR.

08.03.2021 13:37
urbancová Foto:
Policajná eskorta priváža obžalovanú bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Jarmilu Urbancovú na pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v októbri 2020.
debata (4)

Sudca ŠTS v Pezinku vyhovel žiadosti Urbancovej a prepustil ju na slobodu. Potvrdil obhajca Peter Erdös, ktorému bolo uznesenie doručené v pondelok. Sudca prijal písomný sľub obvinenej a nahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka s tým, že jej uložil primerané povinnosti a obmedzenia a zároveň nariadil aj kontrolu technickým zariadením, tzv. náramkom.

Prepustenie Kollára zase v piatok potvrdil jeho obhajca Martin Berec. Výsluch oboch obvinených prebehol koncom februára a sudca rozhodol 2. marca. Následne sa uznesenie doručovalo procesným stranám.

Urbancovú a aj Kollára zadržali a obvinili koncom októbra v rámci akcie NAKA pod názvom Víchrica. Obvinený a aktuálne väzobne stíhaný v tejto veci je aj bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner. Dôvodom väzobného stíhania trojice obvinenej z prijímania úplatku, prípadne zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu, bola obava z možného ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jarmila Urbancová #Zoroslav Kollár