Kvietikovi pribudlo ďalšie obvinenie, prijal vraj úplatok 180-tisíc eur

Finančníkovi Martinovi Kvietikovi, obvinenému v rámci minuloročnej policajnej akcie Dobytkár, pribudlo ďalšie obvinenie. TASR to potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová aj obhajca Dušan Ivan.

09.03.2021 10:01 , aktualizované: 11:11
kvietik martin Foto: ,
Martin Kvietik (uprostred) počas príchodu na pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici v kauze Dobytkár, 14.5.2020.
debata (39)

„Môžeme potvrdiť, že osobe M. K. bolo vznesené obvinenie pre ďalší korupčný delikt, a ďalšie informácie vzhľadom na prebiehajúce prípravné konanie v súčasnosti nebudeme poskytovať,“ povedala hovorkyňa. Na nové obvinenie upozornila TV Joj, Kvietik mal podľa nej údajne za vybavenie miliónovej agrodotácie pre istú spoločnosť prijať úplatok 180 000 eur.

Kvietik odmieta najnovšie obvinenie a považuje ho za manipulatívne a načasované. Podľa jeho obhajca Dušan Ivan sa zakladá na neoverených výpovediach dvoch svedkov. „Pokračujúce informovanie médiami o konkrétnych skutočnostiach z neverejného prípravného konania v trestnej veci Dobytkár považuje obvinený Martin K. za neprípustné ovplyvňovanie verejnej mienky. Deje sa tak navyše bez kontextu s dôkaznou situáciou a s vlastným, jednostranným komentovaním v neprospech jeho osoby. Takýto postup je účelovým ovplyvňovaním súdov a objavuje sa najmä v súvislosti s konkrétnym rozhodovaním o väzbe obvineného,“ uvádza sa v stanovisku.

Obhajca hovorí o protiprávnom nátlaku

Medializovaná informácia o novom obvinení z úplatku 180.000 eur, je podľa Martina K. a jeho advokáta manipulatívna. „Zamlčuje, že obvinenie vychádza z dvoch neoverených výpovedí kajúcnikov, z ktorých jeden už vypovedal 5. mája 2020. Opätovne ide o informáciu podsunutú verejnosti, načasovanú na rozhodovanie Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý prejednáva sťažnosť obvineného proti zamietnutiu jeho žiadosti o prepustenie z väzby. Takéto konanie vykazuje znaky protiprávneho nátlaku na súd a porušovanie zásad spravodlivého nezaujatého trestného procesu,“ uvádza sa záverom stanoviska.

Ako ďalej uviedol Ivan, Najvyšší súd (NS) SR v najbližších dňoch bude opätovne rozhodovať o sťažnosti Kvietika voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý mu opäť zamietol žiadosť o prepustenie z väzby. Advokát vysvetlil, že tento rok 8. februára ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, najskôr zamietol žiadosť obvineného o prepustenie. NS SR však vec vrátil na ŠTS s tým, že jeho rozhodnutie bolo nulitné. Koncom februára opätovne ŠTS po druhý raz zamietol žiadosť Martina Kvietika o prepustenie z väzby. Tú jemu a aj bývalému riaditeľovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jurajovi Kožuchovi ŠTS na začiatku novembra 2020 predĺžil do 1. apríla 2021.

Dvojicu zadržali v apríli. Počas akcie Národná kriminálna agentúra (NAKA) do polovice júla 2020 obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí vrátane nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Kožuch je od 4. februára na slobode po desiatich mesiacoch strávených vo väzbe, keď o tom rozhodol NS SR.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #úplatky #kauza Dobytkár #Martin Kvietik