Matovič môže prehrať. Sulík pretláča Kolíkovú za premiérku

Z veľkej politickej krízy by mohol vyjsť víťazne ten, čo je na odchode z vlády. A má sa to stať po predčasných parlamentných voľbách, ktoré doteraz všetci lídri vládnych strán odmietali.

20.03.2021 21:30 , aktualizované: 21.03.2021 11:07
Veronika Remišová, Mária Kolíková, Igor Matovič Foto: ,
Veronika Remišová, Mária Kolíková a Igor Matovič vlani v júli v parlamente.
debata (409)

Dvaja vysokopostavení predstavitelia z jednej koaličnej a z jednej opozičnej strany opísali pre Pravdu, čo by sa mohlo diať v najbližšom čase.

O paralelných rokovaniach premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na záchranu jeho vlády si prečítajte v článku Vláda zmeny sa mení. Matovič sa verejnosti vyhýba.

Richard Sulík sa – podľa oboch našich zdrojov – mal dohodnúť s Máriou Kolíkovou, že prestúpi do jeho politickej strany. Predseda SaS a odchodom z koalície sa vyhrážajúci vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva mal ponúknuť šéfke rezortu spravodlivosti, ktorá je ešte stále podpredsedníčkou strany Za ľudí, že sa stane volebnou líderkou sulíkovcov v parlamentných voľbách.

„Sulík, podobne ostatní ministri zo SaS, a aj Kolíková, sú definitívne pripravení budúci týždeň podať demisiu,“ uviedol jeden zo zdrojov pod podmienkou anonymity. Po odchode liberálov z vlády by existovala už len trojkoalícia v zostave približne 80 členov v NR SR (OĽaNO má 53 zástupcov parlamente, Sme rodina 17, Za ľudí malo pôvodne 12 poslancov, ale nedávno odišli Miroslav Kollár a Tomáš Valášek, o odchode uvažujú aj ďalší). SaS má 13 mandátov, čo doterajšej koalície zabezpečovalo pred rokom ústavnú väčšinu 95 hlasov.

Reakciu SaS a Márie Kolíkovej nájdete na konci tohto článku.

Viacero poslancov zo strany Za ľudí, ktorí majú blízko k sulíkovcom, sa priklonilo k tomu, že podržia chrbát SaS. Čo môže znamenať v prípade vyvolania hlasovania o vyslovení nedôvery vláde, že zmenšený kabinet premiéra Igora Matoviča to neustojí.

Zrejme sa nedá celkom vylúčiť, že za svoj postoj môžu mať prísľub, že si nájdu uplatnenie po predčasných voľbách.

Pripomeňme, že zároveň je snaha docieliť predčasné voľby prostredníctvom petície, ktorú by jej podporovatelia predložili do parlamentu. Podľa opozičných strán Smer-SD a Hlas je pod petíciou už vyše 300-tisíc podpisov. Znamenalo by to, že stačí získať už len 50-tisíc podpisov, aby mohli organizátori predložiť petíciu prezidentke. Petícia žiada skrátenie VIII. volebného odbobia a vyhlásenie nových parlamentných volieb do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov refereda.

„Sulík sa tento týždeň rozprával o svojej predstave s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorej sa to pozdáva," podotkol jeden zo zdrojov.

Politický začiatok Čaputovej sa spája s Progresívnym Slovenskom, ktoré v súčasnosti v prieskumoch voličských preferencií získava 6,7 až 8,0 percent (pozrite si marcový prieskum agentúry AKO).

Pôvodne sa mala s prezidentkou spolu so Sulíkom rozprávať aj Kolíková. Naopak, šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová ani netajila svoju nespokojnosť, že za Čaputovou má ísť tandem Sulík-Kolíková. Viacerí členovia najmenšej koaličnej strany hovoria, že predsedníčka svojej podpredsedníčke rozhovor s prezidentkou zakázala.

Sulíkovci sú vraj ochotní uzatvoriť predvolebné spojenectvo s progresívcami, aby sa v tandeme pokúsili vo voľbách získať čo najviac hlasov, čo by v takom prípade umožnilo nominovať Kolíkovú na predsedníčku vlády.

Zároveň sa podľa oboch zdrojov už mali uskutočniť dôverné rozhovory medzi Sulíkom a lídrom strany Hlas. Tichá dohoda s Petrom Pellegrinim má byť taká, že tandem SaS-PS by mal podporu Hlasu, ba špekuluje sa dokonca, či by s Hlasom mohol vytvoriť novú koaličnú zostavu. Sulík sa však stavia kriticky k úvahám o možnej spolupráci na vládnej úrovni s Pellegriniho Hlasom.

Reakcia strany SaS a ministerky Kolíkovej

Informácie o údajných dohodách medzi stranou SaS a ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí), že by sa stala volebnou líderkou liberálov v predčasných voľbách, sú klamstvom.

Rovnako sú nepravdivé správy o vytváraní budúcich spojenectiev SaS so stranou PS a tichou podporou Hlasu. Liberáli to napísali v tlačovej správe, reagujúcej na článok denníka Pravda v sobotu (20.3.) večer.

„Dôrazne sa voči týmto klamstvám ohradzujeme, čitatelia sú nimi zavádzaní. Aj z toho dôvodu budeme žiadať o opravu podľa tlačového zákona,“ tlmočil stanovisko SaS hovorca strany Ondrej Šprlák.

Zdôraznil, že je absurdné naznačovať „pretláčanie ministerky Kolíkovej“, ak sa SaS viackrát vyjadrila, že post predsedu vlády patrí OĽaNO. „My veríme, že hnutie dokáže ponúknuť aj ďalšieho premiéra. Taktiež sme uviedli, že sme proti predčasným voľbám a opakovane sme zdôrazňovali, že za ne nezahlasujeme,“ uviedol Šprlák.

Ostro odmietol i špekulácie o diskusiách, ktoré by mali mať za cieľ dohodnúť koalíciu po predčasných voľbách. „Žiadny z predstaviteľov SaS nerokoval a nerokuje s nikým z Hlasu či PS,“ oznámil Šprlák.

Dohodu poprela aj ministerka Kolíková. „Žiadna takáto dohoda neexistuje. O to viac ma mrzí, že takéto nepravdy sa šíria práve v čase, kedy aj strana v rámci všetkých svojich straníckych platforiem musí prijať dôležité rozhodnutia, ako sa zachová," sprostredkoval stanovisko Kolíkovej hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla. „Mám vážne podozrenie, že niekto má silný záujem nekalo ovplyvňovať predstaviteľov našej strany o tom, aké úmysly ma viedli k akýmkoľvek postojom a rozhodnutiam, aby tým ovplyvňoval ďalší politický vývoj. Nie som nováčik na politickej scéne, poznám rôzne nástroje politického boja. Takže ma to na jednej strane neprekvapuje, na druhej strane chcem vyjadriť moje hlboké sklamanie, že pri súčasnom rozložení politických síl sa používajú práve tieto prostriedky,“ dodala Kolíková.

Zdroj: tasr, cr

Stanovisko šéfredaktora

"Dvaja vysokopostavení predstavitelia z jednej koaličnej a z jednej opozičnej strany opísali pre Pravdu, čo by sa mohlo diať v najbližšom čase. Opísali to nezávisle od seba, bez toho, aby jeden o druhom vedeli. Ide o spoľahlivé zdroje. Redakcia Pravda ctí zákony, pravidlá a etické zásady, preto svoje zdroje určite bude chrániť a ich identitu, či sa to niekomu páči, alebo nie, neprezradí. Vyhrážky a upozornenia strany SaS na adresu redakcie považujeme za irelevantné.

Tím redakcie Pravda si ctí slobodu tlače a slova. Úlohou novinárov nie je pravdu hlásať, ale ju ustavične hľadať. Úlohou novinárov nie je robiť politiku a špekulovať nad tým, či niečo náhodou (ne)zverejnia ,predčasne'. Naopak, v čase vrcholiacej vládnej krízy na Slovensku, neistoty a chaosu, ktorý z toho vyplýva, navyše v ťažkých časoch boja proti pandémii, je prinášanie informácií, a to aj zo zákulisia, naša povinnosť a verejný záujem.

Podobných článkov, ktoré sa venujú možným scenárom vývoja, bolo v týchto dňoch v médiách viacero. Mohli by sme sa preto opýtať, prečo práve na tento text zverejnený na webe pravda.sk odchádzajúci vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) reagovali tak, ako reagovali. Núka sa tiež otázka, či spomínaná reakcia nie je len snahou „zachrániť situáciu“.

Nazdávame sa preto, že takáto reakcia politikov na zverejnený článok má skôr politický kontext. Vzhľadom na charakter získaných informácií, ktoré sa týkajú možnej budúcnosti Slovenska, vlády, koalície, preskupovania politikov a politických síl, však ide o otázky verejného záujmu, a tiež vzhľadom na aktuálnu neprehľadnú a komplikovanú situáciu považujeme zverejnenie informácií za plne legitímne.

Pravda – to je tím, ktorý pripravuje najpredávanejší mienkotvorný denník so 100-ročnou tradíciou a spravodajský portál, ktorý patrí do TOP 5 slovenského internetu, nedáme sa ani odradiť, ani vystrašiť. Situáciu v rokovaniach o možnom politickom vývoji preto budeme, samozrejme, naďalej pozorne sledovať, informácie spresňovať a dopĺňať. Našu prácu chápeme aj ako poslanie, robíme to pre naše čitateľky a čitateľov, občanov Slovenska."

Jakub Prokeš, šéfredaktor redakcie PRAVDA

409 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda Igora Matoviča #koaličná kríza pre Sputnik