Od 19. apríla by sa na Slovensku mohli mierne uvoľniť opatrenia

Ak bude pokračovať súčasný trend vývoja epidémie, tak od 19. apríla celé Slovensko prejde z čiernej do bordovej fázy, zároveň má dôjsť k miernemu uvoľneniu protiepidemických opatrení. Pred stredajším rokovaním vlády to za prítomnosti ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) potvrdil šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

07.04.2021 08:26 , aktualizované: 12:22
debata (136)

Dôvodom je podľa Mišíka zlepšujúca sa pandemická situácia, a to konkrétne zníženie počtu hospitalizovaných v nemocniciach pod hranicu tritisíc pacientov a tiež nižšie reprodukčné číslo.

Video: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík k aktuálnej epidemickej situácii.

Video

„Situácia sa mierne zlepšuje, ale stále nemáme vyhraté,“ povedal minister zdravotníctva Lengvarský. Doplnil, že na umelej pľúcnej ventilácii je stále vysoký počet pacientov. Vo štvrtok zasadne konzílium odborníkov. To má rozhodovať o ďalšom spôsobe testovania a o nastavení opatrení. Zlepšujúcu sa situáciu pripisuje dodržiavaniu opatrení.

Šéf IZA poukázal na okolité krajiny, ktoré zaznamenali taktiež zníženie počtu prípadov, stále však majú vysoký počet úmrtí. Myslí si, že treba počkať, či sa veľkonočné sviatky nepremietnu do počtu nových prípadov. Podľa analýz v krajine mierne vzrástla mobilita.

Očkovanie Sputnikom

O očkovaní vakcínou Sputnik V by nový minister zdravotníctva mohol rozhodnúť začiatkom budúceho týždňa. Povedal to v stredu po rokovaní vlády. Chce však počkať na konečné stanovisko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

„Keď budem mať vyhovujúce stanovisko ŠÚKL, prijmem rozhodnutie,“ uviedol. Ako spresnil, stanovisko, ktoré má, ešte nie je kompletné. Hovoriť preto chce so šéfkou ústavu Zuzanou Baťovou a s osobami, ktoré výskum ruskej vakcíny realizovali.

COVID automat sa podľa nového šéfa rezortu zdravotníctva bude meniť podľa odporúčaní konzília odborníkov, ktorí sa stretnú vo štvrtok. Chce si ich najprv vypočuť. Pripomenul, že pôjde o jeho prvé stretnutie s odborníkmi v pozícii ministra.

Dva čierne okresy

Od budúceho pondelka 12. apríla budú podľa COVID automatu dva okresy v čiernej zóne, teda vo štvrtom stupni varovania. V bordovej zóne ich bude 36, v červenej 39. Celkovo je Slovensko v čiernej fáze. Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

Covid automat od 12/4 - len dva čierne okresy

ministerstvo zdravotníctva - epidemická situácia

Fotogaléria
+7

Vo štvrtom stupni varovania sa budú nachádzať po novom okresy Kysucké Nové Mesto a Poprad.

V treťom stupni sa budú nachádzať Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Levoča, Lučenec, Martin, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Poltár, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen.

V druhom stupni varovania sa budú nachádzať okresy Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I – V, Brezno, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Kežmarok, Komárno, Košice I – IV, Košice – okolie, Levice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Nitra, Piešťany, Prievidza, Rožňava, Sabinov, Šaľa, Senec, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš a Žarnovica.

V prvom stupni varovania sa budú nachádzať okresy Nové Zámky a Zlaté Moravce.

Ďalších takmer 600-tisíc vakcín

Do konca apríla má podľa šéfa Inštitútu zdravotných analýz prísť na Slovensko ďalších takmer 600-tisíc dávok vakcín proti covidu. Prísť má tiež približne 26-tisíc dávok vakcín od firmy Johnson & Johnson, ktoré sú jednodávkové.

Minister Lengvarský uviedol, že jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson&Johnson by mohli očkovať špeciálne mobilné tímy. Rovnako sa chce zaoberať aj otázkou liečby ľudí s tzv. dlhým covidom či napríklad oddlžovaním nemocníc.

Viac ako štvrť milióna obyvateľov Slovenska má už aj druhú dávku vakcíny proti covidu. Stúpa aj počet zaočkovaných v domovoch sociálnych služieb. Aspoň jednu dávku vakcíny už dostalo 74 percent takýchto zariadení.

Sulík: V covid automate je čo vylepšovať

Strana SaS má tiež záujem na prehodnotení a zmene COVID automatu. Po rokovaní vlády to potvrdil líder liberálov, vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík.

„Je tam dosť toho, čo možno vylepšiť,“ povedal o COVID automate. Ako príklad uviedol potrebu zosúladiť pravidlá pri maximálnom počte ľudí na jednom mieste. „Niekde je to na počet osôb na metre štvorcové, niekde percento naplnenia,“ pripomenul. Podľa jeho informácií sa ešte počas týždňa má uskutočniť pracovné stretnutie, ktoré sa bude aktualizácie COVID automatu týkať, za SaS sa ho majú zúčastniť Ján Oravec a Jana Bittó Cigániková.

Sulík je za čo najskoršie uvoľňovanie opatrení. „Teraz, keď čísla klesajú, je potrebné to urobiť čím skôr. Ale chápem aj druhú stranu a obavy z možného zhoršenia, resp. nástupu tretej vlny pandémie pri predčasnom uvoľnení,“ uviedol Sulík. Predmetom pracovného stretnutia má byť podľa jeho slov aj stratégia testovania, ale aj téma odškodňovania prevádzok zasiahnutých pandémiou.

Remišová by Covid automat prehodnotila

Nastal čas na prehodnotenie Covid automatu, myslí si to ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Prioritou pri uvoľňovaní opatrení je otvorenie škôl, uviedla v stredu pred rokovaním vlády.

„Situácia sa postupne lepší aj v nemocniciach, máme aj menej nakazených. Pomaly prichádza čas, keď budeme môcť uvoľňovať ekonomiku aj školy a myslím, že to sú pozitívne správy pre ľudí,“ uviedla Remišová.

Regionálne opatrenia platné od

Ako tvrdí, naposledy, keď sa Covid automat aktualizoval, tak sa dohodli na tom, že sa bude prehodnocovať, pretože sa situácia mení. Podotkla, že teraz sa situácia zlepšuje. Za najdôležitejšie považuje otvorenie škôl a následne postupne aj uvoľňovanie opatrení v jednotlivých segmentoch ekonomiky.

Remišová poznamenala, že na koaličnej rade plánujú hovoriť aj o novej testovacej stratégii, ktorú prehodnocujú odborníci. Ako dodala, v utorok na koaličnej rade bola pokojná atmosféra. „Všetci sa poučili z chýb a situácia sa zlepšuje,“ dodala.

V súvislosti so stanoviskom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv k ruskej vakcíne Sputnik V uviedla, že na komplexné posúdenie bezpečnosti a účinnosti je Európska lieková agentúra. Tvrdí, že záverečné posúdenie môže dať práve táto agentúra. „Čo sa týka používania vakcíny Sputnik V, viem si to predstaviť v rámci klinickej štúdie,“ povedala. Na túto tému sa podľa nej budú rozprávať so šéfom rezortu zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

136 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid-19 #Covid automat #Vladimír Lengvarský