Rusko žiada Slovensko o vrátenie Sputniku. Matovič domov odkázal: Gratulujem, idioti!

Ruská strana požiadala listom zo 6. apríla Slovensko o vrátenie dodávky vakcín Sputnik V pre porušenie zmluvných podmienok. Igor Matovič odkázal neznámym ľuďom, ktorí "bludmi" kontrakt skazili: Gratulujem, idioti!

08.04.2021 16:49 , aktualizované: 18:54
debata (1832)

VIDEO: Heger o Sputniku, vykrúcal sa: Som premiér, nie hovorca, pýtajte sa ministrov.

Video

Cesta ministra financií Igora Matoviča do Moskvy tak môže byť snahou zvrátiť túto situáciu. Ruská strana potvrdila rokovanie riaditeľa ruského investičného fondu RDIF Kirilla Dmitrieva so slovenským premiérom. Pod fond spadá aj výroba vakcíny.

Matovič ohlásil tlačovú besedu na piatok dopoludnia. Má na nej informovať o výsledkoch cesty do Moskvy.

Spoločnosť RDIF (Ruský fond priamych investícií) žiada pre opakované porušenie zmluvy vrátenie vakcín, ktoré dodala na Slovensko, aby mohli byť použité v iných krajinách.

„Dúfame, že Slovensko si vyrieši svoje vnútorné spory a sme odhodlaní spolupracovať na prekonaní COVID-19. Vakcíny by mali zachraňovať životy a nemali by sa používať v geopolitických a vnútropolitických bojoch. Spoločne sme silnejší,“ konštatovala spoločnosť na Twitteri.

Podľa ruskej strany slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sabotoval ruskú vakcínu dezinformačnou kampaňou aj tým, že ju testoval v laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií EÚ, čo bolo v rozpore s existujúcou zmluvou.

Fond považuje za dezinformáciu stanovisko ŠÚKL, že šarža Sputniku V nemá rovnaké vlastnosti ako vakcína popísaná v časopise Lancet a tvrdí, že ŠÚKL plánuje aj „ďalšie provokácie“ voči ruskej vakcíne. Ruská strana hovorí, že všetky dodávky vakcín sú pod prísnou kontrolou Gamaleyovho inštitútu, kde bola vyvinutá a jej kvalitu potvrdili regulátori v 59 krajinách sve­ta.

Matovič: Gratulujem, idioti!

Minister Matovič reagoval na tieto informácie obvinením ním nemenovaných ľudí, ktorí hrajú „geopolitickú špinavú hru“.

"Keď sme priviezli Sputnik V na košické letisko, navreli im z nenávisti oči krvou. Spustili svoju geopolitickú špinavú hru proti “hybridnej zbrani” Ruska … a bolo im úplne jedno, či budú predčasné voľby a vráti sa mafia k moci. Dnes však svoje dielo dokonali – svojimi bludmi, ktoré cez Denník N pustili do celého sveta, primäli Rusov povedať dosť – a tí nás požiadali o vrátenie Sputnika a ukončenie zmluvy. GRATULUJEM IDIOTI! Zobrali ste si za rukojemníkov zdravie milióna ľudí na Slovensku! Buchnite si šampanské.

ps. Vám, ktorým je to rovnako ľúto ako mne, sľubujem, že to nevzdám. Aj keď nateraz neviem ako ďalej. Viac info zajtra na tlačovke o 10:30," uviedol Matovič vo svojom statuse.

VIDEO: Zuzana Čaputová o lete Igora Matoviča do Ruska.

Video

ŠÚKL: Neboli sme upozornení

Štátny ústav pre kontrolu liečiv tvrdí, že nebol nikým zodpovedným za dovoz Sputnika V upozornený na to, že by malo testovanie v Slovenskej akadémii vied (SAV) údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. Hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková to uviedla v reakcii na požiadavku ruskej strany o vrátenie dodávky vakcíny.

„Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa dôrazne ohradzuje voči dnešným zavádzajúcim tvrdeniam Ruského fondu priamych investícií ohľadne laboratórneho testovania šarží vakcíny Sputnik V, ktoré boli dovezené na Slovensko,“ spresnila s tým, že ŠÚKL nepozná obsah dohody medzi výrobcom vakcíny a Slovenskom, keďže podpísaná zmluva je utajená a nebola štátnemu ústavu poskytnutá.

Upozornila, že oficiálna sieť laboratórií EÚ kontroluje kvalitu vakcín registrovaných v EÚ, pričom vakcína Sputnik V nie je ani na Slovensku, ani v EÚ registrovaná a jej použitie bolo povolené mimo registračného procesu. „Napriek tomu ŠÚKL požiadal o spoluprácu 30 oficiálnych laboratórií určených na kontrolu liekov a vakcín v EÚ, ako aj akreditované laboratórium Biomedicínskeho centra SAV. Oficiálne laboratóriá EÚ vzhľadom na vyťaženosť pri prepúšťaní šarží registrovaných vakcín požiadavke nevyhoveli,“ doplnila.

Zdôraznila, že Biomedicínske centrum SAV má platné osvedčenie o dodržiavaní správnej výrobnej praxe v rozsahu kontroly kvality liekov.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Sputnik V