Poslanec Gyimesi bol pri rokovaniach o Sputniku. Diplomatov Matovič nevzal

Vicepremiér a financmajster Igor Matovič (OĽaNO) si na stretnutie do Budapešti zobral iba poslanca vlastného hnutia Györgyho Gyimesiho. Rokovalo sa o Sputniku a pomoci z maďarskej strany pri testovaní tejto očkovacej látky.

09.04.2021 21:40
Maďarsko SR Matovič Szijjártó vakcína Sputnik Foto: ,
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (vpravo) a slovenský podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (vľavo) počas stretnutia v Budapešti 9. apríla 2021. Vedľa Matoviča je poslanec za OĽANO György Gyimesi.
debata (248)

Gyimesi po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom vyhlásil, že neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva bola predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranu.

Matovič rozhodol za ministra

„Je to hrubé obviňovanie slovenskej diplomatickej služby. Na mieste je otázka, o čom boli rokovania v Budapešti, na ktorých sa mohol zúčastniť poslanec trvale osočujúci slovenskú diplomaciu, a zároveň sa týchto rokovaní nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov,“ vyhlásil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS) na sociálnej sieti.. Potvrdil, že Matovič sa rozhodol, že sa na rokovaniach v Budapešti nezúčastní zástupca Veľvyslanectva SR v Budapešti.

„Vylúčenie diplomatov vedúcim delegácie je krajne netradičný postup, nakoľko ide o rokovanie s ministrom zahraničných vecí Maďarska. Slovenská diplomacia je profesionálna a lojálna voči záujmom Slovenskej republiky. Preto nevidím dôvod na jej obchádzanie pri pracovných cestách do zahraničia. Za slovenskou zahraničnou službou pevne stojím a verím, že nie som sám spomedzi členov vlády, kto ma voči nej plnú dôveru,“ dodal Korčok.

Nepriatelia Sputnika

Podobne „partizánsky“ bol Matovič aj vo štvrtok na návštev v Moskve, kde tiež rokoval o Sputniku. Až neskôr vyšlo najavo, že ruská strana si už 6. apríla pýtala 200-tisíc vakcín späť. Matovič tvrdí, že dôvodom je stanovisko Biomedicínskeho centra SAV a Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Sputnik má na Slovensku „príliš veľa vysokopostavených nepriateľov“. Maďarsko by malo pomôcť pri posudzovaní očkovacej látky Sputnik V.

VIDEO: Matovič: Sputnik použili ako hybridnú zbraň voči mne a Krajčímu
Video

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) v piatok Matoviča poveril, aby v Budapešti „s maďarskými partnermi prerokoval možnosť posúdenia vakcíny Sputnik tak, aby sa vylúčili akékoľvek pochybnosti o transparentnosti, odbornosti testovania vakcíny, a čím skôr sme spoločne zastavili pandémiu a jej negatívny dopad na verejné financie Slovenskej republiky“.

© Autorské práva vyhradené

248 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Igor Matovič #Sputnik V