Matovičove cesty: Koalícia sa tvári, že sú v poriadku, opozícia hovorí o svojvôli

Cesty Igora Matoviča do Moskvy a Budapešti navonok nepredstavujú pre koalíciu problém, aj keď zrejme nevedia, o čom všetkom rokoval.

11.04.2021 09:00
debata (149)

VIDEO: Matovičov pozdrav od Orbána z Budapešti: „Verím, že dobre bude“.

Video

Situácia okolo ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku nijako nenarušuje dôveryhodnosť tohto preparátu v Európskej únii, povedal v piatok podľa agentúry TASS novinárom hovorca ruského prezidenta. „Ak Slovensko nechce vakcínu, ďalšie krajiny budú potešené … Bude viac pre iných,“ citovala Dmitrija Peskova agentúra Reuters.

„Čo sa týka vnútorných diskusií, ktoré sa odohrávajú na Slovensku, to nie je naša vec,“ dodal Peskov, ktorý tiež obhajoval Sputnik V ako jeden z „najlepších, najspoľahlivejších a najúčinnejších“ očkovacích preparátov proti chorobe COVID-19 na svete.

Reakcie na cestu Igora Matoviča (OĽaNO) do Moskvy ale ukázali, že nie všetci koaliční partneri vedeli, o čom bude rokovať.

Sme rodina: O ceste Igora Matoviča vieme a plne ju schvaľujeme.

Veronika Remišová, Za ľudí: O rokovaniach o vakcíne ma informoval predseda vlády. Keď predseda vlády poverí technickými rokovaniami o vakcíne podpredsedu vlády, nevidím v tom problém, podobné rokovania o ruskej vakcíne vedie aj Nemecko alebo Rakúsko.

SaS: Strana SaS naďalej dôveruje odborníkom a rovnako ako oni odporúča obyvateľom, aby sa očkovali registrovanými vakcínami, ktorých pomer prínosov a rizík, na rozdiel od Sputnika V, poznáme.

Ivan Korčok, minister zahraničných vecí: Ohradil sa voči tvrdeniam poslanca Györgyho Gyimesiho (OĽaNO), podľa ktorého bola neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva na piatkovom rokovaní ministra financií v Budapešti predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou.

„Je to hrubé obviňovanie slovenskej diplomatickej služby. Na mieste je otázka, o čom boli rokovania v Budapešti, na ktorých sa mohol zúčastniť poslanec trvale osočujúci slovenskú diplomaciu, a zároveň sa týchto rokovaní nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov,“ vyhlásil minister zahraničných vecí Korčok.

Peter Pellegrini, Hlas: Svojvoľná cesta Igora Matoviča do Moskvy a Budapešti potvrdzuje, že Slovensko dnes nemá vládu Eduarda Hegera, ale druhú vládu Igora Matoviča. Vyzývame predsedu vlády a ministra zdravotníctva na okamžité zverejnenie zmluvy o nákupe a dovoze vakcíny Sputnik V. Verejnosť má právo vedieť, kto a kedy ju podpísal, za akých podmienok a v akom objeme.

Smer: Opozičná strana chystá zvolanie mimoriadnej schôdze k téme mimoriadna COVID–19 schôdza Národnej rady SR. Ak poslanci neschvália jej program, Smer podá návrh na vyslovenie nedôvery vláde. Témou mimoriadnej schôdze majú byť otázky zodpovednosti za takmer 11–tisíc obetí ochorenia COVID–19, zodpovednosti za odvrátiteľné úmrtia, nákup testov.

VIDEO: Matovič: Sputnik použili ako hybridnú zbraň voči mne a Krajčímu.

Video

Eduard Heger, premiér: Rozhodnutie, aby o ruskej vakcíne Sputnik V rokoval minister financií Igor Matovič (OĽaNO) je pragmatické. „Ide o kontinuitu rokovaní“, keďže Matovič už s dotknutými stranami rokoval, a aj preto ho tým poveril. (viac v článku Heger: Rozhodnutie, aby o Sputniku V rokoval Matovič je pragmatické.)

VIDEO: Vyhlásenie Matoviča po príchode z Moskvy.

Video

Igor Matovič v piatok 9. apríla rokoval v Budapešti s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóm aj premiérom Maďarska Viktorom Orbánom. Szijjártó na piatkovej tlačovej besede po rokovaní s Matovičom vyhlásil, že na základe žiadosti Slovenska pomôže Maďarsko pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V. Matovič zároveň dodal, že ruská vakcína je skladovaná na Slovensku v chladničkách už šesť týždňov, pričom by ňou bolo možné zachraňovať ľudské životy. Práve z toho dôvodu prišiel požiadať Maďarsko o pomoc pri testovaní tejto zásielky.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Sputnik V