Utopený Talian v Gabčíkove: Vraždu vylúčili

Finančný a daňový poradca viacerých talianskych podnikateľov na Slovensku Loris Colusso (66), ktorý mal ako konzultant pracovať aj s Antoninom Vadalom, nebol zavraždený.

11.04.2021 10:45
debata (5)

K tomuto záveru dospela polícia po trištvrte roku, čo jeho telo našli vo Vodnom diele Gabčíkovo. Jeho dcéra tvrdila, že pred smrťou čelil vyhrážkam a odmietala aj verziu o možnej samovražde. Aj preto talianske médiá špekulovali, že kvôli jeho kontaktom aj na kalábrijskú mafiu môže byť za jeho smrťou ‘Ndrangheta.

Loris Colusso pochádzal zo severovýchodu Talianska. Už od roku 2005 však žil v Bratislave, kde sa živil ako finančný a daňový poradca zväčša pre taliansku komunitu na Slovensku. Pôsobil však aj v cestovnom ruchu a založil aj internetové médium pre Talianov žijúcich na Slovensku.

Keď sa vlani v júli prestal svojim blízkym hlásiť a neozýval sa ani kolegom, jeho nezvestnosť nahlásili polícii, ktorá po ňom vyhlásila pátranie. Strach o jeho bezpečnosť mali zvýšiť aj obavy, s ktorými sa pred zmiznutím podelil s blízkymi. Údajne im tvrdil, že by sa mohol byť cieľom únosu.

Po týždňovej nezvestnosti a celoštátnom pátraní jeho telo objavili 21. júla vo Vodnom diele Gabčíkovo. Informovalo o tom krajské riaditeľstvo Policajného zboru na sociálnej sieti. Polícia prípad vyšetrovala ako prečin usmrtenia. Podľa predbežnej lekárskej správy došlo k úmrtiu z dôvodu zadusenia utopením. Už krátko po nájdení tela súdny znalec predbežne vylúčil cudzie zavinenie. Takýto predpoklad sa podľa polície potvrdil.

„Polícia v Gabčíkove obdržala kompletné výsledky znaleckého skúmania v prípade úmrtia muža. Znalci vylúčili cudzie zavinenie. Toxikologické vyšetrenie potvrdilo iba prítomnosť kofeínu, v malom množstve. Polícia, na základe znaleckých záverov, trestné stíhanie zastaví,“ potvrdila pre Pravdu hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Zlatica Antalová.

Práve znalci vyšetrovanie mierne zdržali. „Polícia v Gabčíkove aj napriek viacerým urgenciám nemá stále k dispozícii stanovisko znalcov. Vo veci úmrtia muža nebolo možné preto doposiaľ právoplatne rozhodnúť,“ odkázala ešte na začiatku decembra trnavská krajská polícia.

Podľa obchodného registra založil Colusso na Slovensku desiatky spoločností a talianske médiá ho označovali za hlavného finančného a daňového poradcu veľkej časti talianskej biznis komunity na Slovensku. Takto ho poznal aj taliansky investigatívny novinár Antonio Papaleo. Ten tvrdí, že Colusso pôsobil ako konzultant aj v spoločnosti Terra Real, s. r. o., prostredníctvom ktorej mal Antonino Vadala doviezť do Talianska 500 kilogramov veľmi čistého kokaínu z Južnej Ameriky. Za tento konkrétny trestný čin bol Vadala spolu s ďalšími 16 ľuďmi v októbri 2019 zatiaľ neprávoplatne odsúdený na deväť rokov a štyri mesiace.

Dcéra podnikateľa Selena Colusso Vio však odmieta, že by jej otec spolupracoval s Vadalom. Až do skončenia vyšetrovania rodina odmietla poskytovať ďalšie informácie a vyjadrenia.

Antonina Vadalu si slovenská verejnosť pamätá najmä v súvislosti s jeho pochybným podnikaním v poľnohospodárstve a kontaktmi na ľudí blízkych Úradu vlády pod vedením expremiéra Roberta Fica, na ktoré upozornil zavraždený novinár Ján Kuciak. Aj na základe jeho zistení bol v apríli 2018 obvinený z pokusu o poškodzovanie finančných záujmov Európskych spoločenstiev a pokusu o subvenčný podvod.

Obžaloba sa týkala snahy vylákať v roku 2009 od Pôdohospodárskej platobnej agentúry eurodotácie v celkovej výške takmer 120-tisíc eur prostredníctvom spoločnosti Bio – Finiš, ktorej bol Vadala konateľom, klamlivo deklarujúc záväzky súvisiace s podmienkami poskytnutia podpory pre poľnohospodárov. Trestné stíhanie však bolo koncom júla prerušené a odovzdané do Talianska, kde Vadalu 15. mája 2018 vydali.

Aj pre spojenie s Vadalom a ďalšími Talianmi, ktorí pôsobili mimo domoviny, aj kvôli legalizácii príjmov z prostredia mafie, Papaleo pripúšťa aj podozrenie, že za Colussovou smrťou mohla byť kalábrijská mafia ‘Ndrangheta.

Podľa našich informácií však majú existovať aj svedkovia, ktorí Colussa videli skákať v Gabčíkove z mosta. Colusso sa údajne mohol obávať aj toho, že ho sleduje talianska polícia, ktorá má mať záujem o viacerých jeho klientov.

Súvislosť medzi smrťou a jeho podnikateľskou činnosťou sa podľa polície nepreukázala. „Polícia v Gabčíkove, ktorá viedla vyšetrovania, doteraz neobdržala žiadosť talianskych úradov ani vyšetrovacích orgánov o poskytnutie akýchkoľvek informácií k osobe zomrelého. Súčasťou vyšetrovania boli zabezpečené dôkazy, ktoré preukazujú priebeh úmrtia osoby bez zavinenia cudzou osobou. Priama súvislosť medzi úmrtím a podnikateľskou činnosťou nebola preukázaná,“ doplnila policajná hovorkyňa.

5 debata chyba