Stančík (OĽaNO) o páde preferencií: Spory si riešme za zavretými dverami

Hnutie OĽaNO sa v najnovšom prieskume preferencií agentúry Focus ocitlo pod 10-percentnou hranicou. Poslanec OĽaNO Andrej Stančík aj preto volá po sebareflexii vnútri najsilnejšieho vládneho hnutia.

13.04.2021 10:00
hnutie OĽaNO, Igor Matovič, Eduard Heger, Foto: ,
Hnutie OĽaNO spadlo v aprílovom prieskume preferencií Focusu pre TV Markíza pod hranicu desať percent.
debata (12)

Voličské preferencie OĽaNO už rok klesajú. Prečo sa s kritikou ozývate až teraz?

Na začiatku treba povedať, že prieskum je prieskum a pol roka pred vlaňajšími parlamentnými voľbami bolo OĽaNO na hranici zvoliteľnosti. Myslím, že na reflexiu došiel čas aj vzhľadom na koaličnú krízu, zlepšovanie sa pandemickej situácie a výmenu premiéra. Jednoducho si musíme povedať, ako chceme do budúcnosti komunikovať a ako sa poučiť z minulých chýb. Čo ma na ostatnom prieskume ale zarazilo, dokonca viac ako pokles o jedno percento pre OĽaNO, je nárast Smeru a dvoch kotlebovských strán, ktoré majú dokopy deväť percent. To nie je dobrá správa pre budúcnosť tejto krajiny.

Hovoríte o klesajúcich preferenciách aj v poslaneckom klu­be?

Nie je to veľká téma, keďže sa nemôžeme riadiť len prieskumami, aj keď ukazujú akýsi trend. Do volieb sú ešte tri roky a našou úlohou je najmä plniť sľuby, ktoré sme dali voličom. Nepomohla nám pandémia, keďže sme boli zástancami nepopulárnych opatrení a naši ministri si museli „odniesť“ váhu boja proti koronavírusu.

Aké zmeny by v hnutí mali nastať?

Jednoznačne v komunikácii. Koaličná kríza nám ukázala, že spory medzi partnermi k ničomu nevedú, teda okrem zvyšovania celkovej nedôvery. To musíme zmeniť. My, ako aj partneri by sme tieto spory mali riešiť za zavretými dverami, nie za počítačom či vo vyhláseniach pre médiá.

Ako váš poslanecký klub hodnotí výmenu na poste premiéra?

Poslanecký klub plne stojí za novým premiérom Eduardom Hegerom a takisto si vážime rozhodnutie Igora Matoviča vzdať sa funkcie premiéra kvôli zachovaniu koalície.

Ako poslanci vnímajú minulotýždňové konanie svojho predsedu Igora Matoviča? Bol v Rusku, v Maďarsku, nelichotivo sa vyjadril o slovenských vedcoch…

Nie som hovorca ani poslancov, ani Igora Matoviča, takže by som sa za nich vyjadrovať nechcel. Som doktorand medzinárodných vzťahov na Masarykovej univerzite v Brne a už len z tohto pohľadu chápem dôležitosť našej diplomacie a dodržiavania zaužívaných pravidiel. Úplne však chápem aj legitímnu snahu o získanie vakcín Sputnik V, ktorú Igor Matovič sleduje. Milióny týchto vakcín by jednak zvýšili zaočkovanosť a zachránili životy, a zároveň umožnia skoršie otvorenie ekonomiky. A to všetko v čase, keď momentálne zlyhávajú dodávky už zakontrahovaných vakcín a znižuje sa záujem o vakcíny AstraZeneca.

preferencie, focus, apríl 2021, graf

Prieskum: Obyčajní padajú čoraz viac

V porovnaní s výsledkami prieskumu volebných preferencií vo februári si polepšil Smer, Sme rodina a KDH. Po prvý raz sa v prieskume objavila Aliancia-Szövetség, teda spojenie troch maďarských strán. Všetky ostatné politické subjekty podľa výsledkov stratili.

Jednoznačne vedie Hlas, ktorý by volilo 22,3 percenta. Vo februárovom prieskume to bolo 23 percent. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza.

Na druhé miesto sa dostali liberáli, sulíkovcom by dalo hlas 11,2 percenta voličov. Vo februári to bolo 12,9.

Smer si z 9,2 polepšil na 10,9 percenta v apríli. Predbehol tak aj vládne OĽaNO, ktoré malo vo februári 10,4 a teraz 9,2 percenta.

O vyše dvoch percent – z 5,2 na 7,4 – poskočilo hnutie Sme rodina. Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) kleslo zo 6,7 na aprílových 6,2. KDH by sa vo februárovom prieskume nedostalo do Národnej rady, v apríli by získalo 5,7 percenta.

Strany, ktoré by prekročili päťpercentnú hranicu na vstup do parlamentu, uzatvára nový subjekt Aliancia-Szövetség. Tri mimoparlamentné maďarské strany ohlásili spojenie len 23. marca a ich ambíciou je vybudovať silnú a stabilnú stranu.

Koaličná strana Za ľudí v aprílovom prieskume klesla z 5,2 na 4,8 percenta. Ohlasovaná Republika odídencov od extrémistickej ĽS NS by získala o desatinu menej. Samotná ĽS NS 4,3 percenta, pričom vo februári mala 6,6 percenta.

Ak by sa parlamentné voľby konali začiatkom apríla, výsledky by riadne zamotali parlamentné mandáty. Hlas by mal 43 poslancov, Smer a SaS po 21, OĽaNO 18, Sme rodina 14, PS 12, KDH 11 a Aliancia-Szövetség 10 poslancov.

Tri zo súčasných koaličných strán by teda mali spolu 53 poslancov. Aby získali väčšinu, potrebovali by získať do partnerstva ďalšie dve strany.

Prieskum, v ktorom 1 001 respondentov odpovedalo na otázku: Predstavte si, prosím, že by sa parlamentné voľby na Slovensku konali na budúci víkend. Zúčastnili by ste sa ich? Ak áno, ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas? Agentúra zbierala údaje v čase od 31. marca do 7. apríla. To už bola koaličná kríza zažehnaná. Prvého apríla prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala nový kabinet premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Rekonštrukcia vlády sa nakoniec oklieštila na odchod ministra zdravotníctva Marka Krajčího (OĽaNO) a vzájomnú výmenu: Heger za z ministra financií stal premiérom, a premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa stal financmajstrom.

(cr)

12 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #preferencie politických strán