Samosprávy by prihlasovanie na očkovanie zvládli lepšie, mieni Szalay

Prihlasovanie na očkovanie proti novému koronavírusu v réžii samosprávnych krajov by určite fungovalo lepšie. Myslí si to lekár kraja a riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Tomáš Szalay.

13.04.2021 11:40 , aktualizované: 23:05
szalay Foto: ,
Riaditeľ zdravotníctva v bratislavskom kraji Tomáš Szalay.
debata (3)

Ministerstvo zdravotníctva minulý utorok sprecizovalo detaily prihlasovania sa na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 tak, aby neprichádzalo k jeho zneužívaniu. Ľudia, ktorí spadajú do prvej fázy očkovania, sa tak môžu prihlásiť do tzv. čakárne štandardne, termín však dostanú až po preverení údajov od zamestnávateľa.

Szalay v reakcii na otázku TASR, ako vníma tento krok, uviedol, že ak už nebola vôľa na zrušenie privilegizovanej skupiny „fáza 1“, tak pomôže aj toto riešenie. „Určite to odfiltruje časť ľudí, ktorí chceli podvádzať, a určite to odfiltruje ľudí, ktorých formulár vovádzal do omylu. Vo výsledku už nebudú ľudia z fázy 1 zahlcovať veľkokapacitné očkovacie centrá,“ reagoval.

Na Slovensku sa prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dalo zaočkovať už 870 609 ľudí. Za pondelok pribudlo 8 574 zaočkovaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 298 298 ľudí, uplynulý deň sa zaočkovalo 9 298 ľudí.

Viskupič sa stretol s Lengvarským, hovorili o zefektívnení očkovania

O zefektívnení očkovania proti COVID-19, ktoré od polovice februára koordinujú samosprávne kraje, hovoril v utorok šéf združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič s novým ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO). Samosprávne kraje vidia medzery v systéme registrácie na očkovanie a pripravujú sa na zriadenie mobilných očkovacích jednotiek. TASR o tom informovali z kancelárie združenia SK8.

„Som rád, že pán minister takto promptne reagoval na žiadosť o stretnutie. Predstavil som mu štyri hlavné požiadavky krajov na zefektívnenie očkovania, ktoré samosprávne kraje od polovice februára zabezpečujú organizačne, logisticky aj personálne. Na základe doterajšej praxe chceme mať viac kompetencií v správe rezervačného systému a v kontrole odosielania SMS správ. To by napomohlo vyhnúť sa problémom pri pozývaní na očkovanie. Navrhujeme aj úpravu vyhlášky tak, aby sa ako náhradníci mohli do databáz žúp prihlasovať ľudia z vybraných profesií bez ohľadu na vek," priblížil Viskupič.

Výzvou na najbližšie obdobie bude podľa jeho slov zriadenie krajských mobilných očkovacích jednotiek, v ktorých chcú samosprávne kraje začať s očkovaním zamestnancov a klientov domovov sociálnych služieb, seniorov či imobilných obyvateľov. Sú pripravené tiež podieľať sa na zvyšovaní percenta zaočkovaných v marginalizovaných komunitách.

„V tejto súvislosti sme otvorili aj otázku financovania očkovania, ktoré by malo byť nastavené férovo,“ doplnil Viskupič s tým, že ministra požiadal o prijatie šéfov samosprávnych krajov v čo najkratšom čase z dôvodu akútnosti prediskutovania viacerých regionálnych požiadaviek.

Bratislava Očkovanie NFŠ Centrum Koronavírus Čítajte viac Pribudlo opäť takmer 90 obetí, pozitivita stúpla nad 10 %
3 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus