Heger po stretnutí s Babišom: Očkovať Sputnikom by sme mohli začiatkom mája

Slovensko by mohlo začať očkovanie vakcínou Sputnik V začiatkom mája, ak Maďarsko potvrdí jej vhodnosť. Ako počas prvej zahraničnej cesty v Prahe na tlačovej konferencii za prítomnosti českého premiéra Andreja Babiša povedal premiér SR Eduard Heger, je to v rukách vedcov. Za dôležité považuje, aby bola bezpečná.

15.04.2021 13:15 , aktualizované: 16:28
heger, babiš Foto:
Premiér SR Eduard Heger a český premiér Andrej Babiš počas tlačovej konferencie po spoločnom stretnutí v Prahe.
debata (47)

Ďalšie dodávky Sputnika V budú podľa jeho slov na Slovensko dochádzať až vtedy, keď sa ňou začne očkovať, keďže aj vakcíny po istom čase expirujú.

Pripomenul, že téma Sputnika V je na Slovensku veľmi diskutovanou a ide o jednu z vakcín, ktorú chce vláda sprístupniť Slovákom. Zdôraznil, že veľa Slovákov sa inou vakcínou zaočkovať nechcelo. Heger si myslí, že na Slovensko dorazia ďalšie vakcíny z Ruska, keď sa už v krajine budú používať.

Chce sa vyhnúť prešľapu

Zdôraznil, že pre ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) a pre neho samého je dôležité, aby pri každom prepustení šarže bola zaručená jej bezpečnosť. „Preto sa podstupujú testy v schválenom laboratóriu,“ povedal slovenský premiér.

Premiér Eduard Heger po stretnutí s českým...
Premiér SR Eduard Heger a český premiér Andrej...
+10Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a český...

Na margo zverejnenia zmluvy medzi Slovenskom a výrobcom Sputnika V slovenský premiér povedal, že zámerom nie je nič utajovať. Dal si tiež vypracovať právnu analýzu k tomu, či je možné túto zmluvu, prípadne jej časť, zverejniť. Podľa vlastného vyjadrenia sa chce zariadiť podľa jej výsledkov. Heger nechcel spresniť dôvod vrátenia 200.000 kusov ruskej vakcíny, aby neurobil „prešľap“ voči zmluve.

10-tisíc vakcín ako dar

Heger takisto uviedol, že Slovensko venuje Českej republike 10 000 vakcín Moderna. Heger pripomenul, že očkovanie je ten najdôležitejší proces v boji proti pandémii a je nevyhnutné zachovať kontinuitu vakcinácie. Český premiér Babiš symbolické gesto Slovenska ocenil. Označil ho za prejav solidarity. „Ide o štvrtú krajinu, ktorá nám takýmto spôsobom vyjadruje solidaritu, veľmi ďakujeme,“ reagoval Babiš.

Eduard Heger, podpis, Čítajte viac Heger v Prahe urobil pravopisný prešľap. Zabudol na ypsilon

Heger zároveň dodal, že otázka prekračovania hraníc ľuďmi, ktorí sa zaočkujú ešte neregistrovanou ruskou vakcínou Sputnik V, bude medzinárodnou záležitosťou. „Nie je však naším cieľom, aby sme z občanov spravili ľudí rôznych kategórií, keď budú očkovaní inou ako registrovanou vakcínou,“ uistil Heger.

Babiš: Slovensko bude prioritou

Babiš po rokovaní uviedol, že Slovensko by malo mať prioritu pri uvoľňovaní režimu na hraniciach s Českou republikou, situáciu budú hodnotiť na budúci týždeň. Zatiaľ však nevedel povedať detaily uvoľňovania režimu na hraniciach.

„Z hľadiska krajín, ktoré sú okolo nás, Slovensko by určite malo mať prioritu. Budeme to riešiť, vieme, že tisíce študentov u nás študujú,“ pripomenul na spoločnej tlačovej konferencii s Hegerom.

Poukázal tiež na to, že hoci krajina začala tento týždeň „masívne“ uvoľňovať opatrenia, stále je v nemocniciach vysoký počet hospitalizovaných. Ak sa situácia bude vyvíjať priaznivo, mohlo by Česko pristúpiť k ďalšiemu uvoľneniu od 26. apríla, to je však podľa neho najmä na epidemiológoch.

Zhodli sa na jadre

Babiš skonštatoval, že so slovenským partnerom majú spoločný názor na zahraničnú politiku Európy. „Hovorili sme tiež o oblasti obrannej spolupráce, obaja sme ocenili zapojenie slovenskej a českej armády v boji s COVID-19,“ skonštatoval.

Babiš zároveň informoval, že od mája majú českí a slovenskí vojaci spoločne pôsobiť v rámci poľného chirurgického tímu v Afganistane. „Slovensko vyšle svojich vojakov aj do Mali, čo ponúka nový priestor pre zdieľanie skúseností, pretože naša armáda je v regióne Sahelu veľmi aktívna,“ povedal Babiš.

Témou diskusie bol aj plán obnovy či oblasť energetiky. Partneri hovorili o dostavbe slovenskej elektrárne Mochovce a o českom projekte Dukovany. Zhodli sa, že jadrová energia je pre nich kľúčová.

Ešte pred stretnutím s Babišom Hegera na zámku v Lánoch prijal český prezident Miloš Zeman.

Hegera na jeho ceste sprevádzajú minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

„Máme viacero spoločných tém, prioritou bude riešenie covidu, ale aj reštart ekonomiky, plán obnovy,“ povedal pred odletom slovenský premiér.

Video: Premiér Heger je v Prahe, očakáva aj debatu o Sputniku.

Video

Lengvarský sa má zoznámiť s českým ministrom zdravotníctva. Na stretnutí si chce vypočuť český pohľad na situáciu, plány do budúcnosti najmä v ďalšom boji s pandémiou. Spomína aj možnú širšiu spoluprácu vo vedeckej a výskumnej rovine. Korčok považuje popri padnémii za kľúčové ekonomické otázky.

V rámci návštevy sa Heger stretne aj s predstaviteľmi českého parlamentu – predsedom Senátu Milošom Vystrčilom a predsedom Poslaneckej snemovne Radkom Vondráčkom.

Oficiálnu návštevu Českej republiky ukončí premiér položením venca k hrobu neznámeho vojaka na Národnom pamätníku na Vítkove.

Boris Kollár Čítajte viac Kollár: Ťažko povedať či je Heger nad alebo pod Matovičom
47 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Eduard Heger