Zmluvu k Sputniku by mali povinne zverejniť, uviedla Kolíková a Baťovú označila za „bielu vranu“

Zmluva o nákupe ruskej vakcíny Sputnik V by mala byť povinne zverejnená. "Nenašli sme žiadne dôvody na to, aby sa daná zmluva nepovažovala za takú, ktorá by mala byť povinne zverejnenou. Na tomto stanovisku trvám," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

16.04.2021 17:14
kolíková Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.
debata (46)

O stanovisko k možnostiam zverejnenia zmluvy požiadal ministerku premiér Eduard Heger (OĽANO). „Informovala som o mojom stanovisku na vláde,“ zdôraznila. Očakáva, že by sa mal každú chvíľu k tomu vyjadriť aj podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina).

Ministerka nedospela k záveru, že by dôvodom nesplnenia podmienok voči ruskej strane malo byť testovanie vakcíny Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). „Nemám vedomosť, že by tam boli nejaké takéto pasáže,“ odpovedala na otázku, či obsahuje zmluva ustanovenia, ktoré by mohla ruská strana zneužiť.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Lengvarský: Na testovanie Sputnika v Maďarsku dohliadať nebudeme

Vyhlásila, že šéfku ŠÚKL Zuzanu Baťovú v tejto súvislosti považuje za tzv. bielu vranu. „Pretože si myslím, že je v ťažkej situácii,“ dodala s tým, že je náročné zaujať postoj, ktorý nemusí byť pre všetkých príjemný.

Expremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) vo štvrtok povedal, že Rusi požiadali o vrátenie vakcín pre neuhradenie dodávky. Má však ísť o zámienku. Tvrdí, že v skutočnosti nešlo o peniaze, ale Rusom malo prekážať stanovisko ŠÚKL, ktorý spochybnil reputáciu vakcíny. Žiadali preto testy v OMCL laboratóriu, nie v „nepriateľskej organizácii“.

Igor Matovič Čítajte viac OĽANO stojí za Matovičom, expremiér útočí na Baťovú kyticou VIDEO: Bittó Cigániková o konaní Matoviča: Nie je hodné psychicky zdravého človeka
Video
46 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #Sputnik V #Zuzana Baťová