Kto prekonal COVID-19, má výnimku zo zákazu vychádzania 180 dní

Výnimku zo zákazu vychádzania majú ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Kým doteraz výnimka platila 90 dní, teraz sa predlžuje na 180 dní.

17.04.2021 13:14
debata (88)

Uznesenie vlády z piatka hovorí o 90-dňovej výnimke, ale vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR zasa o 180-dňovej. Ľudia, ktorí prekonali COVID-19 pritom majú výnimku zo zákazu vychádzania či povinného testovania.

Úrad vlády v sobotu spresnil, že pri tvorbe piatkového uznesenia vychádzal zo „schválených dokumentov, ktorým bol i záver Pandemickej komisie vlády SR zo dňa 14. apríla, ktorá vo svojom odporúčaní stanovila lehotu 90 dní“.

Hlavný hygienik však vychádzal z najnovších odporúčaní Konzília odborníkov a medzinárodných zdravotníckych inštitúcií. Preto stanovil lehotu na 180 dní. Vyhláška aj uznesenie vlády by sa mali zjednotiť na 180 dňoch, stať by sa tak malo na zasadnutí vlády v stredu 21. apríla.

„Príslušné kontrolné orgány budú do tohto času usmernené, aby rešpektovali potvrdenia o prekonaní COVID-19, ktoré nie sú staršie ako 180 dní,“ dodáva úrad vlády.

SR Veľká noc kontroly polícia okresy Dargov KEX Čítajte viac Od pondelka do prírody mimo okres aj bez testu, upravuje sa zákaz vychádzania

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVZ SR #koronavírus #vyhláška ÚVZ