Kolíková: Zmluva na nákup vakcín Sputnik V má byť zverejnená

Zo stanoviska ministerstva spravodlivosti vyplýva, že zmluva na nákup očkovacej látky Sputnik V má byť zverejnená.

17.04.2021 15:25 , aktualizované: 17:31
Mária Kolíková Foto:
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.
debata (65)

„Je to zmluva, ktorá patrí medzi zmluvy, ktoré majú byť povinne zverejňované, rovnako je to zmluva, ktorá v zmysle infozákona má byť sprístupnená na základe infožiadosti,“ komentovala oficiálnu správu ministerstva spravodlivosti šéfka rezortu Mária Kolíková (Za ľudí).

Vláda poverila posúdením zmluvy na nákup očkovacej látky rezort spravodlivosti a teda ministerku Kolíkovú, ale aj vicepremiéra pre legislatívu Štefana Holého (Sme rodina).

Kolíková dodala, že svoje stanovisko už odkomunikovala aj na vláde. O stanovisku teda hovorila už aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO), vicepremiérom Holým a ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽaNO). „Na základe pokynu pána premiéra som ho konzultovala aj s pánom podpredsedom Holým, s ktorým máme k tomu zhodu a rovnako som ho konzultovala aj s pánom ministrom zdravotníctva, ktorý je o ňom upovedomený,“ uviedla Kolíková.

Podľa nej je veľmi dôležité, že sa táto debata zrealizovala a Kolíková verí, že v najbližších dňoch bude zmluva zverejnená.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová pre Pravdu v sobotu uviedla, že zverejnenie zmluvy „je predmetom analýz, v nadväznosti na závery bude ministerstvo informovať“.

„Ostatné dielčie informácie vzhľadom na aktuálne zmluvné podmienky komentovať v tejto chvíli nemôžeme,“ dodala Eliášová.

Prvá dodávka vakcín Sputnik V prišla na Slovensko 1. marca. Spôsobila roztržku vo vládnej koalícii, dôsledkom bola rekonštrukcia vlády. Premiérom sa stal Heger, dovtedajší predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) sa stal vicepremiérom a ministrom financií. Do vlády sa už nevrátil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), vystriedal ho Lengvarský.

Neskôr Matovič už ako minister financií vyhlásil, že ruská strana žiada o vrátenie 200-tisíc dávok vakcín, dôvodom malo byť stanovisko Štátneho úradu pre kontrolu liečiv a posudzovanie vakcíny v Biomedicínskom centre SAV.

Biomedicínske centrum SAV posúdilo pritom štrnásť parametrov vakcíny, ktorá vyhovela. Matovič požiadal o pomoc pri posúdení aj Maďarsko. Tam, ako v piatok povedal Lengvarský, odišlo 46 ampuliek.

Tento týždeň do Šarišských Michalian, kde je v priestoroch spoločnosti Imuna Pharm vakcína uskladnená, prišli maďarské kamióny. Spoločnosť im Sputnik V odmietla vydať. V piatok Lengvarský pre Pravdu povedal, že nevie, na čí pokyn kamióny so Šarišských Michalian prišli a „veci preverí“.

VIDEO: Minister Lengvarský o Sputniku V.
Video

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #Sputnik V