Čaputová, Heger aj Korčok podporujú Česko vo veci vyhostenia ruských diplomatov

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila v nedeľu podporu českej vláde v súvislosti s podozreniami o prepojení ruskej tajnej služby na výbuch v muničnom sklade Vrbětice z roku 2014. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

18.04.2021 13:30 , aktualizované: 17:35
Rusko ambasáda vyhostenie protest Foto: ,
Policajti hliadkujú pred budovou ruského veľvyslanectva v Prahe 18. apríla 2021, kde sa zhromažďujú demonštranti.
debata (410)

„Slovensko podrobne sleduje údajné podvratné činnosti vedené zahraničnými aktérmi, ktoré vyústili do straty životov a obrovských škôd vo Vrběticiach,“ povedala Čaputová.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyhlásil, že český premiér Andrej Babiš má jeho „plnú podporu“ za rozhodnutie vyhostiť 18 zamestnancov ruského veľvyslanectva v Prahe. Napísal to na sociálnej sieti Twitter.

Igor Daniš Čítajte viac Hra s ohňom v Česku

„Na mojej nedávnej návšteve Prahy som dal jasne najavo, že Česká republika je naším najbližším spojencom v EÚ a NATO. Slovensko bude vždy stáť po boku ČR kedykoľvek to bude potrebné,“ doplnil Heger.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) odsúdil „podvratné aktivity namierené na bezpečnosť Českej republiky“. Vo svojom profile na sociálnej a mikroblogovacej sieti tak podporil ČR, ktorú označil za najbližšieho suseda a spojenca Slovenska. „Musíme ďalej posilňovať našu spoluprácu a odolnosť, aby sme zaistili bezpečnosť našich občanov,“ uviedol Korčok.

SIS prijala opatrenia

Slovenská informačná služba prijala v súvislosti s informáciami o nepriateľských činnostiach ruských služieb v ČR nevyhnutné opatrenia. Získané poznatky priebežne odstupuje zákonným príjemcom. Úzko spolupracuje s partnerskými službami iných štátov. Zároveň sa SIS stotožňuje so stanoviskom slovenského rezortu diplomacie. Informovala o tom hovorkyňa SIS Zuzana Morávková.

Naď vyzval k ráznym krokom voči sieti ruských spravodajských služieb

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) vyzval k jasným a ráznym krokom voči sieti ruských spravodajských služieb v krajinách Európskej únie (EÚ) a Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že rozumie rozhodnutiu Českej republiky vyhostiť diplomatický personál zastupiteľského úradu. Podotkol, že ide o jeden z najsilnejších signálov, ktoré sa v bilaterálnych vzťahoch dajú vyslať.

Šéf slovenskej obrany vo svojom statuse zároveň odsúdil anexiu Krymu, vojenské zapojenie sa do konfliktu na juhovýchode Ukrajiny, neohlásené presuny vojenských jednotiek po celom svete či cielené porušovanie vlastných medzinárodných záväzkov a dezinformačné kampane, ktoré spochybňujú záujem o pragmatický dialóg a spoluprácu. Dodal, že aj keď má Slovensko s Ruskom spoločné záujmy a problémy, ako je napríklad súčasná pandémia, ktoré môžu spolu zvládnuť, tak od Ruska potrebuje Slovensko vidieť úprimný záujem o spoluprácu a nie zásadne nepriateľské aktivity. Pripomenul, že Slovensko vyhostilo troch ruských agentov s diplomatickým krytím v lete minulého roka.

Na vyhostenie ruských diplomatov reagovala vo svojom profile na sociálnej sieti aj ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí). Napísala, že rozhodnutie ČR podporuje a považuje ho za dôležitý a jednoznačný signál voči Rusku za jeho bezprecedentné konanie na českom území.

SaS žiada zvolať Bezpečnostnú radu

Vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS) žiada pre vyhostenie ruských diplomatov z Českej republiky zvolať Bezpečnostnú radu SR. Informoval o tom jej hovorca Ondrej Šprlák. „Rozhodnutie vlády Českej republiky vyhostiť 18 ruských diplomatov v súvislosti s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach je správnou reakciou na činnosť ruských tajných služieb,“ zhodnotila strana SaS. Dodala, že tieto správy sú aj pre nich šokujúce.

Slovenské bezpečnostné zložky by mali Slovensko ubezpečiť, že aktivity ruských diplomatov na Slovensku sú pod kontrolou. Uviedla to vo svojom stanovisku vládna strana Za ľudí. „Rovnako očakávame podrobnejšie informácie k tomu, čo sa stalo aj od nášho rezortu diplomacie, ktorý je v úzkom kontakte s našimi partnermi v zahraničí,“ uzavrela strana.

Vrbětice vrbetice muničný sklad česko výbuch Čítajte viac Česko požiada o akt solidarity. Vyhostí Rusov aj Slovensko?

Remišová uviedla, že na Bezpečnostnej rade SR bude žiadať posúdenie situácie a plán SR, ako zlepšiť manažment bezpečnostných hrozieb. Bezpečnostné zložky by mali podľa nej poskytnúť vláde komplexný prehľad aktivít zahraničných tajných služieb na Slovensku.

Podpredseda Za ľudí a Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga reagoval, že udalosti z Česka zvýrazňujú, ako urgentne potrebujeme v čo najkratšom čase nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). „Verím, že v horizonte pár dní predseda vlády predstaví svoju nomináciu. Kritériá sú dlhodobo známe – odborne zdatná osoba, so silnou morálnou integritou,“ napísal Šeliga na sociálnej sieti. „To, čo sa stalo v Českej republike, je neprijateľné a je útokom na ich suverenitu a nášho najbližšieho spojenca,“ doplnil.

Muničný areáli vo Vrběticiach po výbuchu v roku...
Muničný areáli vo Vrběticiach po výbuchu v roku...
+7Muničný areáli vo Vrběticiach po výbuchu v roku...

Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) v tejto súvislosti žiada vyhostenie ruských agentov z ambasády v Bratislave. „Ak sa potvrdia informácie zverejnené českou stranou, bola prekročená ďalšia hranica v správaní vlády Vladimíra Putina. Neviem o obdobnom prípade, že by ruská vojenská rozviedka nastražila bombu, ktorá zničila vojenské zariadenie členskej krajiny NATO, na jej vlastnom území a zabila pri tom dvoch ľudí,“ uviedol poslanec Národnej rady SR a bývalý veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek. Hnutie o tom informovalo v tlačovej správe, ktorú zaslal ich hovorca Radovan Choleva.

Peter Kmec zo strany Hlas vyslovil plnú politickú solidaritu s ČR. Uviedol to vo svojom stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková. Kmec podotkol, že zapojenie dôstojníkov ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU do výbuchu vo Vrběticiach je ešte predmetom šetrenia orgánov činných v trestnom konaní. „V prípade, že vyšetrovanie potvrdí predbežné informácie o teroristickom útoku na Českú republiku, treba ho jednoznačne odsúdiť,“ uviedol. Ako dodal, považuje za dôležité využiť všetky existujúce medzinárodné formáty a „vyzvať ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby si sadol so Západom za rokovací stôl s cieľom deeskalovať napätú situáciu na Ukrajine a v Bielorusku“. Stredná Európa musí podľa jeho slov zostať priestorom spolupráce a stability.

Babiš a český minister vnútra a zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček v sobotu večer oznámili, že Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. Vyhostenie má súvisieť s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko následne pohrozilo Českej republike odplatou za vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe.

410 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #kauza Vrbětice