Otvárajú sa ďalšie obchody, rúška už nemusia byť všade

Slovensko zmierňuje reštriktívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Otvárajú sa ďalšie obchody, za istých podmienok možno ísť von bez rúška.

19.04.2021 06:00 , aktualizované: 16:25
debata (20)

VIDEO: Aj bratislavská zoo otvára svoje brány, po mesiacoch bez návštevníkov.

Video

Od pondelka platia nové výnimky zo zákazu vychádzania. Cesta do prírody a na individuálnu rekreáciu je možná aj medzi okresmi s podmienkou najviac sedemdňového negatívneho testu v prípade okresu vo štvrtom stupni varovania. Navštíviť možno obchody, múzeá, galérie, knižnice, zoologické, botanické záhrady, plavárne. Otvárajú sa kurzy autoškoly, umožnili sa návštevy bohoslužieb, plavární a športovísk. Väčšina nových výnimiek je podmienená negatívnym testom.

Zmena podmienok zrušila povinnú prácu z domu, po novom je odporúčaná. Rozhodnutie je na zamestnávateľovi. Na cestu do zamestnania je naďalej potrebné potvrdenie s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce. Zamestnanci škôl potrebujú najviac sedemdňový negatívny test. Pri ostatných zamestnaniach záleží platnosť testu od zaradenia okresu podľa COVID automatu. V IV. alebo III. stupni varovania platí najviac sedemdňový, v II. stupni varovania 14-dňový a v I. stupni varovania 21-dňový test.

Covid automat - čierne okresy zmizli

epidemická situácia, ministerstvo zdravotníctva

Fotogaléria
+10

Bez testu je v čase od 5.00 do 20.00 h možný nákup nevyhnutných životných potrieb, napríklad potravín, drogérie, liekov či pohonných látok. Rovnaké podmienky budú platiť aj pri návšteve bohoslužieb.

Do maloobchodných predajní alebo prevádzok je potrebný negatívny najviac sedemdňový test. Preukázať sa ním treba aj na plavárni alebo inej vodnej ploche, v múzeách, galériách, knižniciach, botanických záhradách či zoo, ale aj na kurze v autoškole. Všetky aktivity sú obmedzené od 5.00 do 20.00 h.

Počet ľudí v prevádzke je obmedzený

Hygienici upozorňujú, že maximálny počet zákazníkov v prevádzke je jedna osoba na 15 štvorcových metrov z plochy určenej pre zákazníkov. „Ak plocha určená pre zákazníkov nedosahuje 15 štvorcových metrov, môže byť v prevádzke naraz len jeden zákazník,“ podotkla s tým, že v platnosti zostávajú aj vyhradené nákupné hodiny pre seniorov a ťažko zdravotne postihnutých so sprievodom. A to od 9.00 do 11.00 h. Seniori nad 65 rokov nepotrebujú mať podľa vyhlášky ani negatívny test, ani potvrdenie o očkovaní.

Časovo obmedzený je tiež pobyt v prírode a individuálny šport, pohybovať sa však možno aj mimo okresu. V čiernych okresoch je potrebný test, aktuálne sa to netýka žiadneho. Vyžaduje sa tiež pri individuálnej rekreácii či rekreácii členov spoločnej domácnosti.

Očkovanie namiesto testu

Alternatívou k negatívnemu testu je očkovanie proti ochoreniu COVID-19. V prípade mRNA vakcíny sa bude akceptovať 14 dní po druhej dávke, pri vektorovej vakcíne musia uplynúť štyri týždne po prvej dávke. Test nepotrebujú ani osoby zaočkované prvou dávkou, ktoré prekonali v posledných 180 dňoch ochorenie COVID-19 a majú o tom potvrdenie. Náhradou testu je tiež potvrdenie o prekonaní ochorenia nie staršie ako 180 dní. Výnimku z povinného testu majú tiež osoby, ktorým ho zdravotný stav alebo kontraindikácia neumožňuje absolvovať.

Zmiernenie opatrení v piatok schválila vláda. Detailné pravidlá pre otvorenie prevádzok či realizáciu hromadných podujatí vrátane športu upravuje vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR.

Zákaz vychádzania platí do odvolania, najneskôr do konca núdzového stavu, teda uplynutím 28. apríla 2021. Medzi 1.00 a 5.00 h neplatí.

VIDEO: Otvárajú sa aj zoologické záhrady. Najmladšia zoo na Slovensku je v Spišskej Nové Vsi, privítajú vás aj opice.

Video

Rúška už nie sú všade povinné

Podmienky nosenia respirátora či rúška sa od pondelka vo vybraných situáciách zmierňujú. Uvoľnenie opatrení, ktoré umožňuje zlepšujúca sa epidemická situácia, spresnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v novom znení vyhlášky k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest.

„Povinnosť mať v exteriéri rúško, respirátor či ich náhradu sa nebude už v týkať tých, ktorí budú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v spoločnej domácnosti, vzdialení viac ako päť metrov,“ vysvetlila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

„Namiesto respirátora budú môcť mať rúška v interiéri verejných budov nosiť všetci žiaci v škole alebo školskom zariadení i pedagogickí a odborní zamestnanci počas vyučovania. Podobne na pracovisku zamestnanci, ktorí majú chronické ochorenia dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou alebo kožné ochorenia tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohli viesť k zhoršeniu stavu,“ dodala Račková.

Možnosť nosiť rúško namiesto respirátora sa bude týkať aj tých zamestnancov, ktorých spôsob práce a pracovné podmienky nosenie respirátora neumožňuje, pričom na to stačí dohoda medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov. Doteraz to bolo možné iba na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby.

Viac detí sa môže vrátiť do škôl

Od pondelka sa môžu vrátiť k prezenčnej forme výučby aj žiaci ôsmych a deviatych ročníkov základných škôl (ZŠ), keďže žiadny okres nie je čierny. Účasť na vyučovaní je štandardne podmienená pretestovaním zákonného zástupcu a testuje sa tiež žiak na druhom stupni ZŠ.

Naďalej platí, že v prípade nákazy môže riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa alebo regionálneho úradu verejného zdravotníctva zatvoriť školu alebo triedu, kde sa objaví pozitívny prípad tak, ako to stanovuje COVID školský semafor. Od 26. apríla sa celé školstvo prepne do regionálneho COVID automatu. V okresoch s najlepšou epidemiologickou situáciou tak budú môcť nastúpiť do tried všetci žiaci základných a stredných škôl.

Čierne okresy ostanú v režime, ktorý platil plošne doposiaľ. Otvorené v nich budú len materské školy, prvý stupeň ZŠ či stredné zdravotnícke školy a ostane tiež možnosť prezenčnej výučbu v malých skupinách piatich žiakov a jedného učiteľa. V bordových okresoch (3. stupeň varovania) budú nad rámec už otvorených škôl a školských zariadení v čiernych okresoch otvorené aj 8. a 9. ročníky ZŠ, poradenské centrá a tiež centrá voľného času a jazykové školy pre individuálnu výučbu.

V červených okresoch (2. stupeň varovania) bude otvorený aj celý 2. stupeň ZŠ a tiež prvé štyri ročníky osemročných gymnázií, ktoré zodpovedajú 2. stupňu ZŠ. V ružových okresoch (1. stupeň varovania) budú otvorené aj stredné školy, jazykové školy, centrá voľného času a základné umelecké školy pre skupinovú výučbu. Farbu okresov ohlasuje Ministerstvo zdravotníctva SR podľa vývoja epidemiologickej situácie vždy v utorok a platí od ďalšieho týždňa.

Do wellness či fitness sa nedostanete

Naďalej zostávajú zatvorené prírodné a umelé kúpaliská, prevádzky poskytujúce wellness či fitnescentrá. Tiež prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá od pondelka upravuje režim prevádzok a organizáciu hromadných podujatí.

Obchodné domy musia zabezpečiť uzavretie sedacích sekcií a detských kútikov. „Cieľom tohto kroku je, aby sa ľudia v priestoroch obchodných domov nezdržiavali nad rámec času nevyhnutného na nákup,“ uviedla pre TASR hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Prevádzky verejného stravovania môžu vydávať jedlá so sebou alebo formou donáškovej služby.

Zariadenia prevádzok starostlivosti o ľudské telo budú musieť po každom zákazníkovi dezinfikovať pracovné miesto. Majú tomu prispôsobiť aj časový harmonogram prevádzky. „Toalety budú musieť byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami,“ spresnila. Na čas nevyhnutný na úpravy v tvárovej časti si v týchto prevádzkach bude môcť zákazník dočasne zložiť respirátor.

Múzeá, galérie a výstavné siene môžu organizovať výlučne individuálne prehliadky. Hromadné podujatia sa povoľujú do šiestich osôb.

V prípade bohoslužieb, obradov krstu, cirkevných i civilných obradov sobáša a pohrebu nesmie počet návštevníkov v kostole alebo obdobnom priestore v jednom okamihu prekročiť koncentráciu jeden návštevník na 15 štvorcových metrov z plochy priestoru určeného pre návštevníkov. „Ak táto plocha nedosahuje 90 štvorcových metrov, môže sa tu nachádzať najviac šesť návštevníkov,“ doplnila s tým, že do počtu zúčastnených sa nezapočítavajú deti do desiatich rokov v sprievode dospelej osoby.

V prípade športových podujatí sa po novom do limitu počtu osôb nezapočítava jeden tréner.

Klientske centrá a oddelenia dokladov

Od utorka budú klientske centrá a ostatné pracoviská okresných úradov a polície otvorené v novom režime. Informuje o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra. Napriek uvoľneniam ministerstvo vyzýva občanov uprednostniť elektronickú či písomnú komunikáciu s pracoviskami.

Pracoviská budú verejnosti prístupné v štandardných úradných hodinách, a to v pondelok, utorok a štvrtok od 8.00 do 15.00 h, v stredu od 8.00 do 17.00 h a piatok od 8.00 do 14.00 h. Pracoviská evidencie zbraní a streliva nemajú úradné hodiny v utorok po 12.00 h a vo štvrtok.

Oddelenia Policajného zboru na úseku dokladov, dopravných evidencií a zbraní a streliva vybavia všetky požiadavky s výnimkou vydávania certifikátov pre kvalifikovaný e-podpis, keďže na to existuje bezplatná elektronická služba. Pracoviská odborov okresných úradov poskytujú služby bez obmedzenia.

Rezort vnútra pripomenul, že správne poplatky sa pri použití e-služby znižujú o polovicu, najviac o 70 eur. Podmienkou vstupu na pracovisko je negatívny test nie starší ako sedem dní, doklad o zaočkovaní či potvrdenie o prekonaní alebo diagnostike ochorenia COVID-19. V interiéroch môže byť len obmedzený počet osôb, preto budú vstup na pracoviská usmerňovať supervízori a poverené osoby. Každý návštevník musí rešpektovať ich pokyny a hygienické nariadenia.

Karanténa po príchode na Slovensko

Osoby, ktoré sú zaočkované alebo prekonali ochorenie COVID-19, musia ísť po príchode z krajín EÚ, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska alebo Spojeného kráľovstva, kde sa zdržiavali počas predchádzajúcich 14 dní, do povinnej 14-dňovej karantény. Skôr ju môžu ukončiť po negatívnom výsledku RT-PCR testu, ktorý môžu absolvovať aj bezprostredne po príchode na Slovensko. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k režimu na hraniciach.

Týka sa to osôb, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred menej ako 180 dňami. Tiež, ak uplynulo od zaočkovania druhou dávkou mRNA vakcíny viac ako 14 dní alebo štyri týždne od podania prvej dávky vektorovej vakcíny. Platí to aj pre osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a do 180 dní boli zaočkovaní vakcínou, pričom odvtedy uplynulo najmenej 14 dní.

Hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková spresnila, že sa tieto osoby musia bezprostredne pri vstupe do SR zaregistrovať na webe korona.gov.sk/eh­ranica a na požiadanie sa preukázať potvrdením o registrácii, ďalej musia mať potvrdenie o negatívnom výsledku antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie staršie ako 48 hodín alebo negatívny RT-PCR test nie starší ako 72 hodín. Polícia upozornila, že bude vykonávať na hraniciach kontroly.

Zároveň hygienici zrušili možnosť udeľovať individuálne výnimky z karantény na základe žiadosti člena vlády. Namiesto toho sa vo vyhláške definovali najčastejšie prípady, keď ministerstvá o výnimky žiadali. Vo vybraných prípadoch budú musieť mať osoby negatívny výsledok antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starší ako 48 hodín alebo RT-PCR testu nie starší ako 72 hodín, spresnila hovorkyňa s tým, že individuálne výnimky vydané na základe žiadosti člena vlády stratia platnosť uplynutím 16. mája.

Automatickú výnimku z karantény budú mať ľudia, ktorí vstupujú na územie Slovenska s cieľom uzavretia manželstva alebo pohrebu blízkej osoby, pričom túto skutočnosť budú musieť vedieť preukázať. Výnimku bude mať aj jedna sprevádzajúca osoba, musia sa však preukázať negatívnym výsledkom testu (antigén nie starší ako 48 hodín a RT-PCR nie starší ako 72 hodín), doplnila.

Spresnila, že okrem zamestnancov prevádzkovateľov prvkov kritickej infraštruktúry sa výnimky z karantény po odsúhlasení ministerstvom hospodárstva budú môcť vzťahovať aj na zamestnancov ich subdodávateľov (bez povinnosti negatívneho testu). Rovnaké podmienky budú platiť aj pre expertov, špecialistov alebo technikov pre odstránenie krízových situácií v priemysle (po odsúhlasení ministerstvom hospodárstva), doplnila.

Výnimku z karantény so súhlasom ministerstva zdravotníctva budú mať aj osoby, ktoré vstupujú alebo opúšťajú územie SR s cieľom servisných, inštalačných a revíznych služieb zdravotníckej techniky. Tiež služieb zabezpečenia školenia zdravotníckych zamestnancov, monitorov klinických štúdií a osoby zabezpečujúce plynulý chod zdravotníckej infraštruktúry (bez povinnosti negatívneho testu).

Hygienici informovali, že rezort vnútra môže dať súhlas na vstup členov zahraničných záchranných tímov alebo expertov podieľajúcich sa na humanitárnej pomoci počas krízovej situácie alebo na záchranných prácach pri mimoriadnych udalostiach na území SR alebo iného štátu. Tiež pre osoby, ktoré vstupujú na územie SR s cieľom nevyhnutných úkonov potrebných na získanie dokladov, osoby prevážajúce špeciálnu výjazdovú hasičskú a záchranársku techniku, ako aj pre osoby vykonávajúce hasičské a záchranné práce pri mimoriadnych udalostiach v prihraničnej oblasti na základe žiadosti operačného strediska susednej krajiny (bez povinnosti negatívneho testu).

Doplnili, že povinná karanténa sa nebude vzťahovať ani na osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktoré prekračujú hranice pre návštevu zastupiteľského úradu cudzej krajiny akreditovaného pre SR, ktorý sa nachádza na území Českej republiky, Maďarska alebo Rakúskej republiky, táto návšteva nesmie prekročiť 12 hodín, v tomto prípade sa nevyžaduje negatívny test na ochorenie COVID-19.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus