Slováci získajú viac slobody. Otvoria sa terasy a posilňovne

Od budúceho týždňa sa môžu otvoriť terasy reštaurácií aj fitnescentrá. V stredu to odobrila vláda, podmienky ich fungovania má ešte upraviť vyhláška Úradu verejného zdravotníctva. Informoval o tom premiér Eduard Heger (OĽaNO) za účasti všetkých koaličných partnerov. Zároveň vyzval ľudí, aby naďalej dodržiavali opatrenia.

21.04.2021 10:46 , aktualizované: 19:49
Eduard Heger Foto:
Premiér Eduard Heger počas brífingu k uvoľneniu protipandemických opatrení, 21. apríl 2021
debata (258)

„Je to dôležitý míľnik, ktorý sme dosiahli,“ skonštatoval Heger. Upozornil, že treba však byť obozretný, keďže koronavírus sa šíri hlavne po zložení rúška či respirátora, čo sa týka reštaurácií aj fitnescentier. Pripomenul, že situácia s pandémiou ešte nie je vyhratá. „Najlepšie zvládame boj proti pandémii, keď bojujeme spolu,“ doplnil.

Video: Premiér Heger spolu s ministrom zdravotníctva, hlavným hygienikom a predstaviteľmi koaličných strán o aktualizácii Covid Automatu.

Video

Hlavný hygienik Ján Mikas zdôraznil, že vo fitnescentrách bude môcť byť maximálne šesť osôb, pričom zároveň bude platiť obmedzenie jednej osoby na 15 štvorcových metrov.

Na terasách reštaurácií majú byť medzi stolmi dvojmetrové povinné rozostupy „s tým, že minimálne dve steny zostanú voľné, ak dôjde k polozastrešeniu týchto priestorov“.

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár verí, že Slovensko vidí „koniec tunela“, apeluje však na pokračujúcu obozretnosť a opatrnosť. „Predčasné, nepremyslené uvoľňovanie by sa mohlo vypomstiť, ukazuje to príklad z Nemecka,“ uviedol.

Ocenil súdržnosť koalície pri nastavovaní nových podmienok. „Tieto opatrenia sú aj testom pre našu koalíciu, ako sa dokážeme zhodnúť,“ dodal predseda SaS Richard Sulík.

Líderka za ľudí Veronika Remišová zdôraznila, že vláda vypočula názor odborníkov. „Práve oni nás žiadali, aby uvoľňovanie bolo uvážlivé a nespôsobilo nútené znovuzavedenie obmedzení,“ zdôraznila.

Zlepšujúce sa situácia dáva podľa nej priestor prehodnotiť aj testovaciu stratégiu. Je presvedčená, že ďalšie uvoľňovanie a otváranie ekonomiky určí nielen dodržiavanie platných opatrení, ale ja zvýšenie zaočkovanosti proti covidu.

Zverejnenie zmluvy o nákupe Sputniku

Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) v stredu na brífingu potvrdil, že s ruskou stranou sa intenzívne rokuje, okrem iného aj o zverejnení zmluvy o nákupe vakcíny Sputnik V. Malo by to byť otázkou niekoľkých dní. V súvislosti s touto vakcínou ešte povedal, že stále čakáme na výsledky testov z maďarského laboratória.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) ešte v sobotu uviedla, že zmluva o nákupe vakcíny Sputnik V by mala byť povinne zverejnená. Vyhlásila, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti.

Reprodukčné číslo sa mierne zvýšilo

Situácia na Slovensku sa v súvislosti s covidom zlepšuje, počet hospitalizovaných klesá. Zároveň rastie počet zaočkovaných. Reprodukčné číslo je však mierne zvýšené, no stále sa udržuje pod úrovňou 1. V stredu o tom informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík za prítomnosti ministra zdravotníctva Lengvarského.

Ako priblížil Mišík, aktuálne je hospitalizovaných 1 869 pacientov, kým minulý týždeň to bolo 2 456. Klesol aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii z 296 na 245 osôb. „Naši zdravotníci sú však stále vo vysokom pracovnom nasadení a stále máme relatívne veľa ľudí na pľúcnej ventilácii,“ skonštatoval Lengvarský.

Celková zaočkovanosť na Slovensku je 22 percent, druhou dávkou je zaočkovaných osem percent osôb. V zariadeniach sociálnych služieb je prvou dávkou zaočkovaných 86 percent a 60 percent druhou dávkou. Celkovo sa od pondelka (19. 4.) môže krajina riadiť tretím stupňom varovania podľa Covid automatu.

testovanie na Covid 19 Čítajte viac PCR testy odhalili 743 infikovaných. Počet hospitalizovaných klesol o 86

Napriek uvoľňovaniu je podľa Mišíka nevyhnutné dodržiavať základné protiepidemické zásady. Dôležité je naďalej nosiť v interiéri respirátor cez nos a ústa, v interiéri treba veľa vetrať, čas treba tráviť aj vonku na vzduchu. Dôležité je tiež dodržiavať rozstupy. Najlepšou zbraňou je stále vakcinácia. Vyzýva na ostražitosť voči sebe a svojmu okoliu.

Naďalej pokračuje pokles výjazdov k pacientom s koronavírusom. Stále viac pacientov sa z nemocníc prepúšťa domov. Do konca budúceho mesiaca by malo podľa Mišíka na Slovensko prísť ďalších 1,5 milióna vakcín. „Dostupnosť vakcín sa tak zvýši,“ dodal.

Mikas odporúča ľuďom, aby išli na bohoslužbu otestovaní

Hlavný hygienik Mikas dôrazne odporúča, aby chodili ľudia na bohoslužby otestovaní. „Tento test dôrazne odporúčame, ale nie je povinný,“ uviedol na stredajšej tlačovej konferencii. Vyhlásil, že v tomto prípade vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR reflektovala na minulotýždňové uznesenie vlády.

Počet návštevníkov v kostole alebo obdobnom priestore v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jedného návštevníka na 15 štvorcových metrov z plochy priestoru určeného pre návštevníkov.

Ak táto plocha nedosahuje 90 štvorcových metrov, môže sa tam nachádzať najviac šesť návštevníkov. Vyplýva to z vyhlášky hygienikov. Okrem bohoslužieb nie je negatívny test potrebný ani pri účasti na pohrebe blízkej osoby, uzavretí manželstva či na krste.

Otázka zrušenia núdzového stavu i zákazu vychádzania

Premiér Heger zatiaľ nepredpokladá, že po 28. apríli, keď sa končí núdzový stav, bude zrušený aj zákaz vychádzania. „Je možné, že sa dopracujeme do štádia, že nebudeme potrebovať núdzový stav. Ale to závisí od správania každého z nás,“ pokračoval Heger. „Teoreticky je možné, že po 28. apríli už nebude platiť obmedzenie pohybu. Ale musíme to sledovať, ochorenie má predsa svoj dobeh,“ dodal.

Do konca mesiaca však chce vláda dokončiť pandemický zákon, ktorý predpokladá, že sa už nebude musieť predlžovať núdzový stav. Už aj viacerí koaliční poslanci ohlasovali, že v parlamente nebudú hlasovať za jeho predlžovanie. Keď vláda pripraví pandemický zákon, Národná rada sa ním bude zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní.

Video: Krajniak: Pandémia zasiahla ľudí viac ako vlani.

Video

Žiaden okres v čiernej fáze

Od budúceho pondelka nebude podľa Covid automatu ani jeden okres v čiernej fáze. V bordovej fáze ich bude 22, červených bude 52 a v ružovej fáze ich bude päť. Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci Covid automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti. Ako vysvetlil premiér Heger, odteraz sa už nebudú farby jednotlivých okresov podľa Covid automatu ohlasovať v utorok, ale až v stredu, keď ich schváli vláda.

V treťom stupni varovania sú okresy Bánovce nad Bebravou, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Ilava, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Lučenec, Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice a Tvrdošín.

V druhom stupni varovania sú okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I.-V., Brezno, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Prešov, Prievidza, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Skalica, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen.

V prvom stupni varovania sú okresy Nitra, Nové Zámky, Sobrance, Topoľčany a Zlaté Moravce.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

© Autorské práva vyhradené

258 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #epidemiologická situácia