Východ Slovenska zasiahlo tornádo. Napáchalo škody

Pravdepodobne tornádo vo štvrtok popoludní poškodilo strechy troch rodinných domov a jednej hospodárskej budovy v obci Ploské, v časti Ortáše, v okrese Košice-okolie. Atmosférický vír poškodil domy na okraji obce smerom na Vtáčkovce.

22.04.2021 15:50 , aktualizované: 16:14
debata (17)

VIDEO: Tornádo na východe Slovenska sa dotklo zeme a napáchalo aj škody v obci Ploské.

Video

K udalosti došlo pred 14.00 h, podľa svedkov trvala niekoľko minút, predtým začal padať dážď a krúpy. „Zamračilo sa a odrazu taký vír prišiel, že plechy lietali najmenej 30 metrov. Fontánu rozbilo, strechy z jednej, druhej, z tretej strany, hospodársku budovu. Všetko nové, ani nie desaťročné. Je to veľká škoda,“ viedol pre TASR majiteľ jedného z poškodených rodinných domov Vincent Kováč.

Tornádo v Košickej kotline V obci Ploské, časť Ortáše, bol dnes pri búrke okolo poludnia pozorovaný lievikovitý oblak...

Uverejnil používateľ Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) Štvrtok 22. apríla 2021

Vír prišiel od lesa a postupne zasiahol domy. „Škridly zo striech sú poroznášané, porozbíjané, povynášalo to veci na pole, na lúky, do lesa. Jeden dom bol kolaudovaný len minulý rok. Teraz sa čaká na ‚poisťovákov‘, aby to zdokumentovali, a uvidíme čo ďalej. V prípade, že treba pomôcť, máme dobrovoľný hasičský zbor aj ľudia z dediny sú ochotní,“ popísal situáciu pre TASR krátko po udalosti starosta Ploského František Petro.

To, že v Ploskom v časti Ortáše sa pravdepodobne vyskytlo tornádo, potvrdil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že pri búrke okolo poludnia bol pozorovaný lievikovitý oblak a súčasne boli zdokumentované škody. „S vysokou pravdepodobnosťou išlo o tornádo. Informácie stále zbierame,“ uviedol ústav na sociálnej sieti.

Podobný, ale miernejší úkaz zaznamenali i vo Varhaňovciach v okrese Prešov. „Škody zatiaľ neevidujem, nikto mi ich nenahlásil. Búrka bola, aj také malé tornádo sa objavilo. Mám aj fotku, lebo mi ju poslali. Trvalo to asi 15 minút, veľmi rýchlo sa zotmelo a hneď začali padať krúpy. Tým, že to bol výdatný dážď, voda nestíhala ísť do zeme, tak nám tiekla aj po asfalte,“ uviedla pre TASR starostka obce Varhaňovce Ľubica Pankievičová.

SHMÚ aktuálne upozorňuje na výskyt búrok na východnom Slovensku. Vydal preto aj výstrahu 1. stupňa.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #Tornádo