Michal Aláč sa stal novým riaditeľom SIS

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Michala Aláča za nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS).

06.05.2021 09:36 , aktualizované: 11:30
Michal Aláč Foto:
Nový riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč
debata (30)

„Mojím cieľom je riadiť službu tak, aby bola vnímaná v presadzovaní strategických záujmov Slovenskej republiky ako politicky nezávislá, profesionálna spravodajská služba vo všetkých jej aspektoch,“ zdôraznil Aláč.

Video: Čaputová vymenovala Michala Aláča za nového šéfa SIS.

Video

SIS chce viesť tak, aby bola modernou spravodajskou službou, ktorá bude efektívne reagovať na všetky ohrozenia záujmov Slovenskej republiky, uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa služby Simona Svítková.

Prioritou pre nového riaditeľa je, aby bola SIS naďalej rešpektovanou inštitúciou doma aj v zahraničí a zároveň bola vnímaná ako spoľahlivý a kooperujúci partner so zahraničnými spravodajskými službami, ktorý prijíma a zdieľa relevantné informácie.

„Slovenská informačná služba je miestom, kde pracujú inteligentní a schopní ľudia. V mojom záujme je vytvárať im vyhovujúce podmienky tak, aby služba bola zamestnávateľom, ktorý je stabilným pre príslušníkov a tiež atraktívnym pre uchádzačov,“ deklaroval nový riaditeľ.

Ďalšími úlohami je podľa neho zvýšenie dôveryhodnosti služby v očiach verejnosti a pokračovanie v otvorenejšej komunikácii s verejnosťou tak, aby SIS primerane poskytovala verejnosti informácie, ktoré nie sú chránené zákonom.

Michal Aláč sa narodil 1. marca 1985 v Detve. Dlhšiu dobu pôsobil v SIS na viacerých pozíciách od staršieho referenta až po funkciu námestníka riaditeľa SIS. Študoval trestné právo na Trnavskej univerzite v Trnave a právo na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Vyplýva to z jeho životopisu.

Podľa prezidentky bude najdôležitejšie posilnenie dôvery

Jednou z najdôležitejších úloh nového šéfa SIS v najbližšom období sa podľa Čaputovej musí stať posilnenie dôvery širokej verejnosti vo vedenie služby, posilnenie dôvery zahraničných partnerov a spojencov, že SIS koná ako informačná služba právneho a demokratického štátu. Čaputová verí, že v snahe posilniť túto dôveru, využije Aláč všetky ústavné a zákonné možnosti, ktoré má k dispozícii.

„Zákon hovorí, že informačná služba získané informácie poskytuje osobám a inštitúciám, ktoré ich potrebujú na zamedzenie protiústavnej a protiprávnej činnosti. Je teda povinnosťou služby, aby o zistenej protiprávnej činnosti, nech už sa jej dopúšťa ktokoľvek, okrem iného všeobecne informovala vo svojich výročných správach, a teda aby primerane informovala aj verejnosť. Som totiž presvedčená, že tak ako každý štátny orgán, aj SIS je nositeľom zákonnej povinnosti poskytovať verejnosti informácie, ktoré nie sú chránené zákonom. Práve toto môže pomôcť zvyšovaniu dôvery verejnosti,“ uviedla v príhovore Čaputová.

V súvislosti s činnosťou SIS hlava štátu hovorila aj o potrebe posilnenia vonkajšej kontroly služby. Právomoci parlamentného výboru na kontrolu činnosti inštitúcie sú podľa Čaputovej iba formálne a neumožňujú meritórne preverenie toho, či služba vo svojej činnosti striktne dodržuje zákon.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala nového... Foto: Pravda - Robert Hüttner
Michal Aláč / Zuzana Čaputová / Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča 6. mája 2021 v Prezidentskom paláci v Bratislave.

„Tento stav nie je typický pre tajné služby v právnom a demokratickom štáte. Je preto najvyšší čas, aby v tomto smere došlo zásadnej náprave a očakávam, že k oprávnenej požiadavke na novú legislatívnu úpravu budete ústretový a poskytnete svoju expertízu,“ uviedla Čaputová s tým, aby aj v Slovenskej republike platila úprava, aká je charakteristická pre zavedené tradičné demokracie a zároveň moderné informačné služby.

Prezidentka očakáva od Aláča osobnú autonómiu a samostatnosť, ktorou má hájiť politickú nezávislosť informačnej služby.

Informačná služba podľa Čaputovej chráni ústavné zriadenie, územnú celistvosť, bezpečnosť a zvrchovanosť Slovenska. Jej povinnosťou je tiež chrániť krajinu pred hrozbami v kybernetickom priestore a pred aktivitami, ktoré môžu poškodiť hospodárske záujmy štátu. Má sa podieľať na odhaľovaní organizovaného zločinu, terorizmu, extrémizmu i nelegálnej migrácie.

„Už aj tento stručný výpočet svedčí o dôležitosti, význame a postavení Slovenskej informačnej služby v spoločnosti. Veľmi potrebujeme, aby sa potenciál služby pod vaším vedením naplno rozvinul a aby si dôsledne plnila všetky povinnosti, ktoré jej zo zákona vyplývajú,“ dodala prezidentka v príhovore.

Bývalý šéf je vo väzbe

Miesto šéfa tajných sa uvoľnilo po odchode Vladimíra Pčolinského. Z funkcie ho odvolali v marci na jeho vlastnú žiadosť po tom, ako bol zadržaný a obvinený z korupcie. V súčasnosti je väzobne stíhaný.

Riaditeľa SIS vymenúva a odvoláva prezident SR na návrh vlády. V prípade Aláča, ako aj jeho predchodcu Pčolinského, išlo o personálnu nomináciu koaličného hnutia Sme rodina.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská informačná služba #Michal Aláč