Očkovať vakcínami od Moderny a Pfizeru sa môžu už aj osoby nad 50 rokov

Ministerstvo zdravotníctva SR znížilo vekovú hranicu na očkovanie vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech, vakcíny sú už v tzv. čakárni priraďované osobám od 50 rokov. Ako uviedol rezort zdravotníctva , hlavným dôvodom je objem dodaných vakcín a tiež zvýšenie očkovacích kapacít. Od štvrtka je tiež možná registrácia sprievodu osoby nad 70 rokov.

06.05.2021 13:27 , aktualizované: 14:28
očkovanie Foto: ,
Očkovanie proti koronavírusu v mestskej športovej hale v Trenčíne.
debata (42)

Zníženie vekovej hranice na očkovanie vakcínou od Pfizeru avizoval v stredu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ak bude podľa neho dostatok dávok týchto vakcín aj v treťom kvartáli, nevylučuje možnosť, že by si ľudia vakcíny vyberali.

MZ SR uviedlo, že do konca mája by na Slovensko malo prísť viac ako 1,53 milióna dávok vakcín. Najviac by ich malo byť od konzorcia Pfizer/BioNTech, a to viac ako 1,04 milióna vakcín. „Doteraz sa týmito vakcínami očkovala veková skupiny od 60 rokov a chronicky chorí pacienti. Mladší ako 50 rokov sa môžu registrovať na očkovanie vakcínou AstraZeneca. Aktuálne nie je možný výber vakcíny,“ uviedol rezort.

Registrácia sprievodu osoby nad 70 rokov

Ľudia, ktorí budú na očkovaní proti ochoreniu COVID-19 sprevádzať seniorov nad 70 rokov, sa po novom môžu zaregistrovať cez registračný formulár. Pri prihlasovaní je však dôležité túto informáciu uviesť a vyplniť aj rodné číslo sprievodcu. Ako informovala hovorkyňa MZ SR, ak je senior nad 70 rokov už zaregistrovaný, môže upraviť svoju registráciu a pridať si sprievod.

Vysvetlila, že systém na webovej stránke korona.gov.sk umožní zadať pri otvorení registračného formulára u skupiny 70+ aj možnosť „ísť so sprievodom“. Senior sa zaregistruje a len pridá rodné číslo sprievodcu. Následne sa musí do 24 hodín klasickou formou zaregistrovať aj sprievodca. Ak je osoba, ktorá bude seniora sprevádzať, už zaregistrovaná a ešte nemá pridelený termín očkovania, systém automaticky obe registrácie spáruje.

„Po otvorení očkovacích kapacít obom zadá po sebe nasledujúci čas očkovania v rovnakom očkovacom centre. Obaja pôjdu do očkovacieho centra podľa výberu seniora. Obe osoby budú informované štandardnou formou, teda cez SMS a email. Platí, že sprievodca musí mať minimálne 18 rokov a dostane rovnakú vakcínu ako senior,“ uviedlo MZ SR.

Sprevádzajúci nemusí byť príbuzný

Podmienkou je, aby sprevádzajúca osoba fyzicky sprevádzala seniora nad 70 rokov do očkovacieho centra. Senior môže mať len jedného sprievodcu s nárokom na očkovanie. Možnosť zaočkovať sprievod platí len od prvej dávky vakcíny. Sprevádzajúca osoba dostane rovnakú vakcínu ako senior. Senior nad 70 rokov a jeho sprievod nemusia byť príbuzní.

Pridelenie očkovacieho termínu je závislé od veku seniora a kapacít vakcinačných centier v okrese alebo okresoch, ktoré si zvolil. Každý z dvojice dostane SMS a email o termíne a mieste očkovania. Rovnaký termín aj miesto očkovania dostane senior so sprievodcom aj pri druhej dávke.

Terasy Čítajte viac Od pondelka sa mení farba okresov. Už len dva sú bordové

MZ SR tiež uviedlo, že ak senior nad 70 rokov zruší registráciu, jeho sprievod automaticky preplánuje do čakárne, kde bude čakať na pridelenie termínu očkovania vakcínou, ktorá je priradená k jeho veku. Zrušenie registrácie sprievodu neovplyvní registráciu seniora, ten ide na očkovanie podľa toho, ako je ďalej naplánovaný. Ak si odloží pridelený termín senior, znamená to odloženie termínu aj pre jeho sprievod.

Ak má sprievod v registrácii vybrané iné okresy ako senior, miesto očkovania sa bude vyberať len podľa preferencie seniora. Ak má už osoba zadaná ako sprievod pridelený termín očkovania na vakcínu podľa svojho veku, systém neumožní sprevádzať seniora na očkovanie. Senior si bude môcť vybrať nový sprievod. V prípade, že systém nenájde podľa rodného čísla registráciu sprievodu, počká 24 hodín a pokus zopakuje. Keď ani po tomto termíne nenájde rodné číslo sprievodcu medzi zaregistrovanými osobami, seniora nad 70 rokov bude plánovať samostatne.

Od soboty bude platiť, že neregistrovaný sprievod zaočkovaný nebude.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus