Slovensko od pondelka prechádza do ružovej fázy covid automatu, niektoré opatrenia sa uvoľňujú

Slovensko prechádza od pondelka (10. 5.) do ružovej fázy covid automatu. Dva okresy, Považská Bystrica a Myjava, zostávajú v bordovej farbe, v červenej je 33 okresov a v ružovej 44. V porovnaní s minulým týždňom ide o zlepšenie.

07.05.2021 09:00 , aktualizované: 10:51
Ján Mikas Foto:
Hlavný hygienik Ján Mikas na tlačovom brífingu k aktuálnej epidemickej situácii 7. mája 2021
debata (86)

V piatok na tlačovom brífingu o tom informoval hlavný hygienik Ján Mikas spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽaNO). Minister Lengvarský uviedol, že súčasné čísla v súvislosti s epidémiou na Slovensku sú „veľmi povzbudivé“.

Video: Lengvarský a Mikas k aktuálnym epidemickým opatreniam.

Video

Hlavný hygienik tiež potvrdil, že úzke kontakty pozitívnych osôb na koronavírus už nebudú musieť ísť do izolácie, ak nemajú príznaky ochorenia a sú zaočkované proti covidu. Aby osoba nemusela ísť do karantény, musí byť najmenej 14 dní po druhej dávke mRNA vakcíny proti covidu alebo štyri týždne po zaočkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny.

Nový covid automat od 10. 5.

Covid automat a prezentácia epidemickej situácie, ministerstvo zdravotníctva 5. 5.

Fotogaléria
+11

Výnimku z izolácie si môžu uplatniť aj ľudia, ktorí prekonali ochorenie a do 180 dní od prekonania sa dali zaočkovať, pričom od prvej dávky očkovania ľubovoľnou vakcínou uplynuli aspoň dva týždne.

Podľa Lengvarského na rezorte zdravotníctva uvažujú aj o tzv. vakcinančom mixe čo znamená, že ľudia môžu dostať aj kombináciu schválených vakcín proti koronavírusu. Podľa ministra takýto postup prichádza do úvahy koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka. Lengvarský zároveň vyzval média, aby robili kampaň k očkovaniu.

Vľavo minister zdravotníctva Vladimír... Foto: Pravda - Robert Hüttner
Vladimír Lengvarský / Ján Mikas / Vľavo minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a hlavný hygienik Ján Mikas na tlačovom brífingu k aktuálnej epidemickej situácii 7. mája 2021

Na umelých kúpaliskách v červených a ružových okresoch budú môcť podľa Mikasa od pondelka 10. mája trénovať športové kluby registrované v zväzoch. V ružových okresoch môže byť najviac 50 športovcov v exteriéri a 25 v interiéri. V červených je počet obmedzený na desať ľudí vo vnútri i vonku.

Prevádzka kabínkových lanoviek je v bordových okresoch zakázaná. V červených môže byť v kabíne jedna osoba alebo osoby zo spoločnej domácnosti, v ružových môžu fungovať bez kapacitných obmedzení.

Uvoľnia sa tiež opatrenia pre organizovanie kultúrnych podujatí. Naplniť sa môže maximálne 50 percent kapacity. Zároveň platí, že v ružových okresoch sa budú môcť organizovať s 500 sediacimi divákmi v exteriéri a 250 v interiéri, v červených s 200 ľuďmi v exteriéri a 150 v interiéri.

Ako upozornil hlavný hygienik, interiérové filmové predstavenia sú naďalej zakázané, rovnako aj podujatia pre školské skupiny. Nepovoľuje sa ani fyzická interakcia s publikom. Povolené sú napríklad divadelné predstavenia, koncerty, hudobné a tanečné produkcie či výstavy.

Od budúceho týždňa nebudú v obchodoch viac platiť vyhradené hodiny pre seniorov a ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, pripomenul tiež Mikas.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Lengvarský: Výsledky testov vakcíny Sputnik V v Maďarsku sú v poriadku

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #Ján Mikas #Vladimír Lengvarský