Kolíková poslancov OĽANO nepresvedčila, ale s opozíciou hlasovať nebudú

Hnutie OĽANO spíše všetky nejasnosti okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) súvisiace s prenájmom budovy, v ktorej sídli jej rezort. Následne jej ich predloží, aby ich vysvetlila.

07.05.2021 11:22 , aktualizované: 18:33
Mária Kolíková, Igor Matovič, Eduard Heger,... Foto: ,
Mária Kolíková a Igor Matovič pri hlasovaní o rozpočte v NR SR 9. decembra 2020.
debata (210)

O všetkých závažných zisteniach chcú informovať aj premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Uviedol to predseda klubu Michal Šipoš na piatkovej tlačovej konferencii. Tvrdí, že ide o závažné skutočnosti a ako protikorupčné hnutie sa nemôžu na ministrov z vlastnej koalície pozerať inak len preto, že sú členmi vlády. Verí, že Kolíková situáciu vysvetlí.

Odvolá Heger Kolíkovú

Na otázku, či chcú, aby premiér odvolal Kolíkovú, odpovedal Šipoš tým, že je to na jeho rozhodnutí. „Všetky skutočnosti, ktoré sme zistili a ktoré sú na stole, sú také závažné, že považujeme za svoju povinnosť informovať premiéra,“ uviedol. Odpovede na nejasnosti od Kolíkovej by chceli čo najskôr. „Nechceme naťahovať čas a nechceme tu hrať nejaké hry,“ uviedol s tým, že do konca týždňa by to chceli mať vyriešené. „Pevne verím, že ministerka všetky veci jasne vysvetlí a nebudeme sa tým musieť zaoberať,“ dodal.

Šipoš ozrejmil, že ministerka bola vo štvrtok na poslaneckom klube, no jeho členov nepresvedčila. Po trojhodinovej diskusii sa podľa jeho slov všetci prítomní poslanci vyjadrili v tomto duchu. Šéf klubu však zopakoval, že v pondelok na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR nebudú hlasovať s opozíciou za odvolanie Kolíkovej z funkcie.

Koaličná rada sa v piatok zaoberala opozičným návrhom na odvolanie Kolíkovej. Podporu jej deklarujú poslanci Za ľudí aj SaS. Klub OĽANO bol jediný z koalície, ktorý s podporou Kolíkovej váhal. Ministerka sa už stretla s klubmi a odpovedala na otázky. Odmieta pochybnosti, ktoré mali vyvstať na klube OĽANO okolo obstarávania budovy Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Tvrdí, že vtedy na tento proces nemala dosah a doteraz nevedela, že je tam zapojený spoločník jej brata.

„Dozvedela som sa to od Igora Matoviča (OĽANO) včera, že pán Brodňan, ktorý by mal byť v štruktúre prenajímateľa, tak sa nachádza aj v spoločnosti, v ktorej je spoločníkom môj brat,“ poznamenala. Ozrejmila, že v čase obstarávania na ministerstve nebola a realizoval ho vtedajší minister Gábor Gál (Most-Híd), ktorý neumožnil realizáciu výsledkov obstarávania ešte z čias Lucie Žitňanskej.

Poslanecký klub hnutia OĽaNO má stále otázky na ministerku Kolíkovú, na ktoré nedostali v klube odpovede. Médiám to podľa agentúry SITA povedal poslanec parlamentu Peter Pollák ml. (OĽaNO). Zastáva názor, že Kolíková by mala odstúpiť zo svojej funkcie. Zároveň potvrdil, že o tejto alternatíve uvažujú aj v hnutí OĽaNO. Uviedol, že sa v OĽaNO budú riadiť rozhodnutím klubu.

S opozíciou nehlasujú

„Samozrejme, nebudeme hlasovať s opozíciou, bolo by to porušenie koaličnej zmluvy. Ako protikorupčné hnutie budeme žiadať, aby sa objasnili všetky podozrenia z konfliktu záujmov a rodinkárstva,“ uviedol už skôr Šipoš.

„Stojíme za ministerkou, tlmočíme to našim koaličným partnerom,“ uviedla naopak pre TASR predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Plnú podporu poslancov SaS jej vyjadrila šéfka klubu Anna Zemanová.

Poslanec hnutia OĽANO Milan Vetrák hovorí, že ministerka by sa mala minimálne zbaviť podielov vo firmách. Nevie, či ju v hlasovaní podporí, tiež sa bude riadiť rozhodnutím klubu.

Naopak, poslanec za OĽANO Ján Krošlák za ministerkou stojí a v hlasovaní ju plánuje podporiť. „Boli jej kladené nepríjemné otázky na telo a dosť veľa, ale pre mňa je ministerka Kolíková jeden veľmi kvalitný a čestný minister. Má moju podporu. Je smutné, že sa vôbec zaoberáme podnetmi Smeru, ktorých jediným cieľom je rozbitie vlády a predčasne voľby,“ povedal Krošlák pre TASR.

Kolíková považuje za dobré zaoberať sa otázkou konfliktu záujmu. „Začína sa mi javiť, že sa začína zneužívať, aby sa očierňovali politici, keď to možno nie je úplne na mieste,“ uviedla. Hoci považuje dôvody opozície za pseudodôvody, stretla sa s klubmi a považovala za dôležité o tom diskutovať. Na otázky poslancov podľa vlastných slov odpovedala najlepšie, ako vedela.

Kolíková odmietla, že by do procesu verejného obstarávania zasahovala. Pripomenula i svoje napäté vzťahy s Gálom. „Nemala som absolútne žiadny dosah na žiadne ekonomické veci, žiadne verejné obstarávanie,“ hovorí. Ak je teda zrejmé, že nezneužívala funkciu, nemalo by byť podľa nej na mieste ani vyvodenie zodpovednosti.

„Tento pre mňa pseudoproblém sa objavil na poslaneckom klube OĽANO, neviem, či to bude problém v iných kluboch,“ dodala s tým, že už komunikovala s klubom Za ľudí aj s lídrom SaS. „Ja tu žiadny konflikt záujmov nevidím, keď ho tam niekto chce vidieť, s tým si ja nepomôžem,“ uzavrela.

VIDEO: Kolíková o rodinnej firme. (21. 4. 2021)

Video

Poslanci SaS Kolíkovú podržia, sú spokojní s jej vysvetlením

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) má podporu poslaneckého klubu strany Slobody a Sloboda (SaS).

Pre agentúru SITA to povedala predsedníčka klubu Anna Zemanová. Ako doplnila, na poslaneckom klube sa s ministerkou rozprávali o veciach, ktoré sú uvedené v návrhu na jej odvolanie. Podľa nej dostali dostatočné odpovede. V pondelok 10. mája sa uskutoční mimoriadna schôdza Národnej rady SR (NR SR), na ktorej má byť Kolíková odvolávaná z funkcie. Schôdzu iniciovala opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD).

Aj na poslaneckom klube Sme rodina zodpovedala Kolíková podľa predsedu klubu Petra Pčolinského na všetky otázky k podnikaniu jej rodinnej firmy. Povedal to vo štvrtok 6. mája v diskusnej relácii televízie Joj Na hrane. Na základe toho nevidí dôvod na to, aby bola odvolaná z funkcie.

VIDEO: Fico o rodinnej firme Kolíkovej. (29. 4. 2021)

Video

Opoziční poslanci v návrhu na vyslovenie nedôvery uvádzajú, že od nástupu na post ministerky spravodlivosti Kolíková preukazuje veľkú mieru neodbornosti. „Prakticky všetky návrhy, ktoré predložila, boli podrobené rozsiahlej odbornej kritike a často museli byť dopracované na pôde NR SR," uviedli. Podľa opozície ministerka zlyhala aj pri tragických udalostiach týkajúcich sa osôb držaných za zvláštnych okolností vo väzbe. „Mária Kolíková je bez akýchkoľvek pochybností spoluvlastníčkou firmy MK Real, s.r.o. Ďalšími spoluvlastníkmi tejto firmy sú brat a matka ministerky a konateľkou je nevlastná sestra ministerky. Konateľka bola v januári 2020 právoplatne odsúdená za spreneveru takmer 16-tisíc eur, ktoré patrili majiteľom bytov v bytových domoch v Moste pri Bratislave, ktoré spravovala rodinná firma Kolíkovcov MK Real, s.r.o.," doplnili poslanci v návrhu.

Rada RTVS sa pozrie na Kolíkovej brata

Rada RTVS sa podozreniami okolo zmluvy medzi verejnoprávnym vysielateľom a spoločnosťou Elektronika bude zaoberať už v pondelok o 15.00 h na mimoriadnom rokovaní. Oznámil to podľa TASR predseda rady Igor Gallo, ktorý reaguje aj na žiadosť Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá. Upozornil, že záležitosťou sa mala rada zaoberať z vlastnej iniciatívy na riadnom zasadnutí vo štvrtok 13. mája. „Všeobecne známe okolnosti ma však donútili konať čo najskôr, aby ani verejnoprávny vysielateľ, ani rada ako odborný orgán dohľadu neboli zbytočne súčasťou nejakého politického boja,“ uviedol Gallo.

Výbor žiada od Rady preveriť zmluvné vzťahy RTVS so spoločnosťou Elektronika v súvislosti s návrhom na odvolanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) z funkcie. Opozičný Smer-SD, ktorý mimoriadnu schôdzu o odvolávaní Kolíkovej inicioval, upozorňuje na obchody spoločnosti Elektronika, v ktorej Kolíková figurovala a má byť s ňou naďalej personálne prepojená. Líder Smeru-SD Robert Fico mieni, že pri kontraktoch Elektroniky s RTVS či s Divadlom Nová scéna ide o konflikt záujmov.

210 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #SASKA