Kolíková nevidí dôvod na demisiu a verí, že poslanci ju podržia

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vevidí žiadny dôvod na odstúpenie a zároveň nemá obavy, že by jej bola vyslovená nedôvera. Uviedla v piatok v reakcii na návrh opozičného Smeru-SD na jej odvolanie.

07.05.2021 17:37 , aktualizované: 19:32
Mária Kolíková Foto:
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí)
debata (70)

Kolíková na sociálnej sieti uviedla, že snaha o jej odvolanie súvisí s postojom neumožniť skrátenie kolúznej väzby v miere, ktorá by podľa nej marila účel trestného konania. „Ako cieľ sa mi javí prostredníctvom môjho odvolania skúsiť ovplyvňovať politické prostredie, aby takáto právna úprava prešla,“ dodala.

Pochybné obvinenia OĽANO

Odmietla tvrdenia, že jedným z nástrojov reformy súdnej mapy je nakupovanie budov a znižovanie počtu sudcov. V súvislosti s prípadom úmrtia policajného exprezidenta Milana Lučanského uviedla, že príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže nepochybili. Ani námietky v súvislosti s podnikaním jej rodinnej firmy MK real a s podnikaním bratovej firmy Elektronika nepovažuje za relevantné. „Nie je tu nič, kde by som pochybila, za čo by som musela niesť politickú zodpovednosť,“ vyhlásila.

Mária Kolíková, Igor Matovič, Eduard Heger, parlament Čítajte viac Kolíková poslancov OĽANO nepresvedčila, ale s opozíciou hlasovať nebudú

OĽANO jej vyčíta konflikt záujmov pri hľadaní budovy ministerstva. „Obviňovať ma z toho, že som zneužila svoju funkciu pri hľadaní priestorov pre MS SR je pochybné,“ uviedla s tým, že na tento proces nemala dosah, keďže o novom sídle rezortu rozhodol jej predchodca. Doplnila, že doteraz nevedela, že v štruktúre prenajímateľa súčasnej sídelnej budovy rezortu by mal byť človek, ktorý figuruje v spoločnosti, kde je spoločníkom jej brat. Vníma, že šéf OĽANO Igor Matovič od nej žiada vyvodenie politickej zodpovednosti.

Neužíva si to

Ministerka v piatok v parlamente povedala, že odvolávanie nie je príjemná záležitosť a nemôže povedať, že si to užíva. Radšej by sa podľa svojich slov venovala súdnej mape alebo tomu, ako implementovať zákon o obetiach trestných činov. Mimoriadna schôdza Národnej rady SR (NR SR), na ktorej má byť Kolíková odvolávaná z funkcie, sa uskutoční v pondelok 10. mája so začiatkom o 10:00. Schôdzu iniciovala opozičná strana Smer-SD.

„Samozrejme, treba sa venovať všetkým otázkam, ktoré majú poslanci na ministra. Myslím, že je to základ parlamentnej demokracie a zodpovednosti exekutívy voči parlamentu," doplnila. Na otázku, či má deklarovanú podporu od OĽaNO, keďže nemá obavu o výsledok, uviedla, že je tu návrh opozície na vyslovenie nedôvery a na to by musela byť primeraná väčšina, aby za to zahlasovala. „Takže nie, nemám obavu, že by mi bola vyslovená nedôvera," dodala.

Poslanci koaličných strán SaS a Za ľudí deklarujú ministerke podporu. Za jej odvolanie nebude hlasovať ani OĽANO. Hnutie spíše všetky nejasnosti okolo Kolíkovej súvisiace s prenájmom budovy, v ktorej sídli jej rezort. Následne jej ich predloží, aby ich vysvetlila.

Opozícia spochybňuje jej odbornosť

Robert Fico mimoriadnu schôdzu ozrejmil tým, že dôvodom odvolania Kolíkovej majú byť okrem iného podozrenia okolo obchodu spoločnosti Elektronika, v ktorej predsedníctve Kolíková v minulosti figurovala. Namieta najmä zmluvy firmy Elektronika s RTVS či s Divadlom Nová scéna. Zmluvné vzťahy medzi RTVS a spoločnosťou Elektronika má preveriť aj Rada RTVS.

Opoziční poslanci v návrhu na vyslovenie nedôvery uvádzajú, že od nástupu na post ministerky spravodlivosti Kolíková preukazuje veľkú mieru neodbornosti. „Prakticky všetky návrhy, ktoré predložila, boli podrobené rozsiahlej odbornej kritike a často museli byť dopracované na pôde NR SR," uviedli. Podľa opozície ministerka zlyhala aj pri tragických udalostiach týkajúcich sa osôb držaných za zvláštnych okolností vo väzbe. „Mária Kolíková je bez akýchkoľvek pochybností spoluvlastníčkou firmy MK Real, s.r.o. Ďalšími spoluvlastníkmi tejto firmy sú brat a matka ministerky a konateľkou je nevlastná sestra ministerky. Konateľka bola v januári 2020 právoplatne odsúdená za spreneveru takmer 16-tisíc eur, ktoré patrili majiteľom bytov v bytových domoch v Moste pri Bratislave, ktoré spravovala rodinná firma Kolíkovcov MK Real, s.r.o.," doplnili poslanci v návrhu.

VIDEO: Kolíková o rodinnej firme. (21. 4. 2021)

Video
70 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie #Mária Kolíková