Ako storočný zomrel Jegor Ligačov. Stál pri Gorbačovovi aj proti nemu

V 100 rokoch zomrel v Jegor Ligačov, bývalý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu pre ideológiu.

08.05.2021 06:17
debata (3)

Agentúre TASS to povedal hovorca správy Tomskej oblasti, odkiaľ zosnulý pochádzal. Ligačov bol mužom číslo dva v strane na začiatku prestavby (perestrojky) v druhej polovici 80. rokov, kedy stál na čele Sovietskeho zväzu a strany Michail Gorbačov. Potom sa však od Gorbačova odklonil a kritizoval, že prestavba a „glasnosť“ zachádzajú priďaleko. Neskôr bol tento politik známy ako odporca politiky ruského prezidenta Borisa Jeľcina.

Keď Jeľcin v roku 1988 na straníckej konferencii kritizoval, že perestrojka nepokračuje dosť rýchlo a nepostupuje dostatočne, hovorca konzervatívnych straníckych funkcionárov Ligačov mu tvrdo odsekol: „Boris, mýliš sa,“ pripomína TASS výrok, ktorým sa Ligačov preslávil.

Sovietsky a ruský politik Ligačov bol tajomník Ústredného výboru KSSZ v rokoch 1983 až 1990. Od roku 1985 bol členom politbyra a v ÚV KSSZ bol zodpovedný za otázky ideológie. V tej dobe bol okrem iného jedným z iniciátorov protialkoholickej kampane v Sovietskom zväze.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Michail Gorbačov #Jegor Ligačov