Prezidentka, Heger i šéf parlamentu Kollár vyzvali na diskusiu o budúcnosti EÚ

Na Slovensku sa v nedeľu začala Konferencia o budúcnosti Európy. Traja najvyšší ústavní činitelia spolu s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS) ju otvorili na Bratislavskom hrade symbolicky na Deň Európy. Ide o celoeurópsky projekt, jeho cieľom je otvorená debata s občanmi Európskej únie (EÚ) o jej výhodách, výzvach a budúcom smerovaní.

09.05.2021 11:23 , aktualizované: 21:10
Zuzana Čaputová / Boris Kollár / Eduard Heger /... Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová, vľavo predseda parlamentu Boris Kollár, druhý sprava premiér Eduard Heger a šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok počas tlačovej konferencie o budúcnosti Európy v Bratislave 9. mája 2021.
debata (25)

Ako uviedol minister v úvodnom príhovore, európski lídri s odpoveďami na otázky o budúcnosti Únie trochu meškajú. V aktuálnej diskusii majú na rozdiel od minulosti načúvať ľuďom.

Prezidentka Zuzana Čaputová vidí v konferencii príležitosť ľudí povedať svoj názor na to, akú Európu chceme a za akou budeme spoločne stáť. Poukázala na prepojenosť SR s Úniou, napríklad z hľadiska investícií či spoločnej legislatívy.

„Európska únia nestojí na jednom lídrovi a jednej ideológii. Definujeme ju my. Je to priestor hodnôt demokracie a priestor spolupráce. Spolupráce, ktorá umožňuje čerpať výhody členstva, ale zaväzuje sa aj solidárne podieľať na riešení spoločných výziev. Veľmi si želám, aby Slovensko bolo naďalej vnímané ako konštruktívny európsky partner,“ skonštatovala Čaputová.

Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) zdôraznil, že občan musí byť neoddeliteľnou súčasťou a stredobodom každej budúcej zmeny v Európskej únii (EÚ). „Musí mať pocit, že naňho Únia nezabúda a vo svojich politikách dokáže zodpovedať na otázky jeho každodenného života,“ uviedol. Deklaroval tiež záujem Národnej rady SR zúčastňovať sa na aktivitách spojených s konferenciou.

„Široká demokratická diskusia s verejnosťou, hľadanie zhody je to, čo Európu vystihuje a na čom môžeme ďalej úspešne budovať európsku budúcnosť,“ vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO). V príhovore vyzdvihol odvahu vlády robiť zmeny, a to aj formou plánu obnovy. Verí, že Únia bude naďalej dobrým miestom pre život pre súčasné i budúce generácie.

Cieľom nie je óda na dokonalosť EÚ

Traja najvyšší ústavní činitelia prijali aj spoločné vyhlásenie, v ktorom deklarovali, že „Európska únia je aj dnes najlepším priestorom pre úspešné, prosperujúce a bezpečné Slovensko“. Pozvali ľudí k diskusii a zaviazali sa dostať konferenciu do obcí, miest, regiónov a komunít.

„Naším cieľom nie je urobiť z konferencie ódu na dokonalosť EÚ,“ poznamenal Korčok. Uvedomuje si, že EÚ nie je bez chýb. Deklaroval záujem o každý názor. Upozornil však, že nejde o priestor pre demagógov, ktorý projekt osočujú bez toho, aby mali argumenty. Vyzval nielen na kritiku, ale aj ponúknutie alternatívnych riešení. Diskutovať by mali podľa neho tiež experti a odborníci.

Korčok pripustil, že 17 rokov po vstupe SR do EÚ sa diskusia zúžila na to, aké výhody má Slovensko z členstva. „Je čas sa zamýšľať nad tým, že EÚ nie je jednosmerná záležitosť,“ podotkol. Mali by sme si podľa neho uvedomovať, že ako súčasť projektu musíme prinášať aj vlastné názory a byť si vedomí spoločnej zodpovednosti.

Hlas zdôrazňuje sociálne otázky

Pre stranu Hlas je v rámci diskusie o budúcnosti Európy najdôležitejšia otázka sociálnej spravodlivosti a posilňovania sociálneho piliera EÚ. Vyplýva to z vyjadrenia opozičného Hlasu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti.

Strana víta, že sa naprieč Európou začali diskusie v rámci Konferencie o budúcnosti Európy. Podotkla, že táto myšlienka vznikla v čase, keď Slovensko predsedalo EÚ. Pre koronakrízu bola diskusia o budúcnosti Európy skrátená z dvoch na jeden rok.

„Hlas musí s poľutovaním skonštatovať, že na národnej úrovni sme sa zatiaľ obmedzili iba na vyhlásenie ústavných činiteľov namiesto začatia pôvodne plánovanej celonárodnej konferencie v Banskej Bystrici alebo parlamentnej diskusie počas májovej schôdze Národnej rady (NR) SR,“ podotkli.

Súčasťou diskusie by mali byť podľa Hlasu témy, ktoré na európskej úrovni nie sú efektívne riešené. „Preto sa budeme musieť pozrieť na také aktuálne otázky, ako je spoločný nákup zdravotníckych pomôcok a vakcín, ochrana vonkajších hraníc pred nekontrolovanou migráciou alebo budovanie silného postavenia EÚ vo svete,“ spresnila strana.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #Konferencia o budúcnosti Európy