Za ľudí plne podporuje Kolíkovú, ministerka sa dnes stretne s Hegerom

Koaličná strana Za ľudí plne podporuje svoju ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú a verí, že premiér Eduard Heger (OĽaNO) jednoznačne odmietne útoky, ktoré na ňu smerujú.

09.05.2021 11:54 , aktualizované: 18:10
Mária Kolíková Foto:
Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Za ľudí Mária Kolíková
debata (37)

Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré podpísalo celé vedenie strany a všetci jej poslanci. Za ľudí ďalej informovalo, že Kolíková sa má spolu so šéfkou strany Veronikou Remišovou stretnúť s premiérom Hegerom v nedeľu večer. Stretnutie potvrdili i z tlačového a informačného odboru Úradu vlády.

„Všetky informácie, ktoré boli účelovo vytrhnuté z kontextu, Mária Kolíková úplne zrozumiteľne vysvetlila a jasne dokázala, že nikdy nekonala v rozpore nielen so zákonom, ale ani s dobrými mravmi,“ zdôraznili s tým, že absolútne odmietajú tvrdenia Smeru, ale aj slová niekoľkých koaličných poslancov zo strany OĽaNO, ktorí sa snažia účelovo spochybniť ministerku spravodlivosti.

Strana ďalej vyhlásila, že iba v prípade vzájomnej podpory a dôvery je možná nielen spolupráca na dôležitej reforme justície a očiste spravodlivosti, ale aj na podpore celého programového vyhlásenia vlády.

Národná rada má o vyslovení nedôvery ministerke na návrh opozičného Smeru rokovať v pondelok. Šéf strany Robert Fico ozrejmil, že dôvodom majú byť okrem iného podozrenia okolo obchodu spoločnosti Elektronika, v ktorej predsedníctve Kolíková v minulosti figurovala. Namieta najmä zmluvy firmy Elektronika s RTVS či s Divadlom Nová scéna. Zmluvné vzťahy medzi RTVS a spoločnosťou Elektronika má preveriť aj Rada RTVS.

Poslanci koaličných strán SaS a Za ľudí deklarujú ministerke podporu. Stojí za ňou zatiaľ aj hnutie Sme rodina. Za jej odvolanie by nemalo hlasovať ani OĽaNO. Hnutie však spíše všetky nejasnosti okolo Kolíkovej súvisiace s prenájmom budovy, v ktorej sídli jej rezort. Následne jej ich predloží na vysvetlenie. O všetkých závažných zisteniach má informovať aj premiéra Hegera.

Mária Kolíková, Igor Matovič, Eduard Heger, parlament Čítajte viac Kolíková poslancov OĽANO nepresvedčila, ale s opozíciou hlasovať nebudú

Kolíková v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike uviedla, že vo svojej vlastnej strane cíti veľmi silnú podporu. Nezaradená poslankyňa pôsobiaca v strane Hlas Denisa Saková vyhlásila, že ministerka bude mať v pondelok priestor, aby presvedčila o dôvere plénum Národnej rady.

Saková zopakovala, že Hlas podporí jej odvolávanie. „Fakty, ktoré máme momentálne na stole, sú veľmi vážne,“ zdôraznila. Upozornila na spreneveru v rodinnej firme Kolíkovej, podnikanie jej brata a možný konflikt záujmov pri výbere sídla rezortu spravodlivosti. Kritizovala, že aktívny politik by nemal obchodovať so štátom. „Nemám prospech zo žiadnej zákazky so štátom,“ reagovala Kolíková. Dôvody, za ktoré je kritizovaná, považuje za pseudokauzy. Sama odstúpiť nemieni.

Šéfka rezortu spravodlivosti uviedla, že sa v poslednom období stretla viackrát s lídrom OĽaNO a ministrom financií Igorom Matovičom. „Či už to bolo vo štvrtok na ministerstve spravodlivosti, kde som sa od neho prvý raz dozvedela, že vníma situáciu s verejným obstarávaním budovy ministerstva spravodlivosti ako konfliktnú,“ povedala Kolíková s tým, že bolo zrejmé, že Matovič má s ňou problém.

Podpora Valáška a Klusa, Kéry vysloví nedôveru

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková má podporu nezaradeného poslanca parlamentu Tomáša Valáška a aj štátneho tajomníka rezortu zahraničia Martina Klusa. Naopak, poslanec za Smer a šéf zahraničného výboru Národnej rady Marián Kéry jej vysloví nedôveru. Vyplýva to z ich vyhlásení v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

„Budem hlasovať proti návrhu na odvolanie,“ povedal Valášek. Tvrdí, že ide aj o pomstu ministra financií a šéfa OĽaNO Igora Matoviča za to, že ministerka požiadala o jeho odstúpenie z pozície predsedu vlády.

„Eduard Heger má šancu ukázať, že je sám sebe pánom. Cítim a vnímam tlaky z časti OĽaNO a možno z časti Za ľudí,“ uviedol s tým, že takto rozdelená koalícia nemôže dlhodobo fungovať.

Kéry tvrdí, že sa Valášek pozerá na kroky ministerky politickou optikou. „Prešľapy pani ministerky Kolíkovej sú flagrantné,“ zdôraznil s tým, že rodinná firma Kolíkovej „ukradla ľuďom, ktorým spravuje byty v Moste pri Bratislave, 16-tisíc eur“. Poukázal aj na zákazky firmy jej brata s RTVS.

Klus vníma, že je v koalícii napätie. „Odvolanie ministerky by mohlo znamenať koniec vlády ako takej,“ upozorňuje. Nevie si predstaviť, že by koaliční poslanci vyjadrili nedôveru vlastnej, koaličnej ministerke. Ubezpečil, že poslanecký klub SaS bude hlasovať za jej zotrvanie vo funkcii.

Mária Kolíková Čítajte viac Kolíková nevidí dôvod na demisiu a verí, že poslanci ju podržia
37 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Mária Kolíková #Za ľudí