Ministerka Kolíková hlasovanie o dôvere ustála, matovičovci ju nepodržali

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) ostáva vo funkcii. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR v pondelkovom hlasovaní. Za návrh na vyslovenie nedôvery ministerke bolo 51 poslancov zo 117 prítomných, 63 boli proti, dvaja sa zdržali, jeden poslanec nehlasoval.

10.05.2021 10:53 , aktualizované: 22:45
Mária Kolíková / Igor Matovič / Veronika... Foto:
Zľava ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister financií Igor Matovič a vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová počas mimoriadnej schôdze parlamentu 10. mája 2021.
debata (447)

Z klubu OĽaNO nakoniec Kolíkovú podporilo len 22 poslancov. Neprítomných bolo 27, dvaja sa zdržali, jedna poslankyňa nehlasovala a jeden bol za odvolanie ministerky. V poslaneckom klube OĽaNO ako celku Kolíková nedostala podporu.

Za odvolanie Kolíkovej z funkcie hlasoval okrem opozičných poslaneckých klubov aj koaličný poslanec Martin Čepček (OĽANO). Kolíkovú chceli v hlasovaní odvolať aj nezaradení poslanci okrem Tomáša Valáška a Miroslava Kollára, ktorí hlasovali proti návrhu. Strany SaS, Sme rodina, Za ľudí boli proti odvolaniu.

Diskusia k návrhu na Kolíkovej odvolanie trvala celý deň, vystúpilo v nej takmer 20 rečníkov. Za ľudí deklarovalo Kolíkovej podporu. Krátko pred hlasovaním vyjadrila podporu ministerke predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel pred hlasovaním uviedol, že OĽANO nepodporí návrh opozície. Dodal, že reformy ministerky spravodlivosti majú podporu OĽANO. Šéf strany Smer Robert Fico zopakoval dôvody, pre ktoré chceli Kolíkovú odvolať. Naďalej hovoril o klientelizme a konflikte záujmov.

Pred hlasovaním sa vyjadrili šéfovia poslaneckých klubov

Podpredseda NR SR Gábor Grendel povedal, že klub OĽaNO nepodporí vyslovenie nedôvery Márii Kolíkovej.

Poprosil, aby im všetci odpustili poslanca Čepčeka, ten totiž vyhlásil, že bude za vyslovenie nedôvery Kolíkovej.

OĽaNO podporuje reformy ministerky Kolíkovej, povedal Grendel.

Terajšie hlasovanie podľa neho nebude hlasovaním o dôvere, o dôvere sa hlasovalo pri hlasovaní o Programovom vyhlásení vlády.

Anna Zemanová, šéfka klubu SaS, tiež vyhlásila, že Kolíková má ich podporu.

Poslanec Pčolinský, ako predseda klubu Sme rodina vystúpil s poznámkou, že toto hnutie nemalo poradu. Boris Kollár, predseda Sme rodina a Národnej rady, dodal, že „vedia, čo chcú“.

Robert Fico za klub strany Smer vyhlásil, že Kolíková nemá ich podporu a Kolíková cez rodinnú firmu okrádala ľudí, škodu nahradili až keď Smer na to upozornil. „Zdôrazňujem, že vidím obrovský konflikt záujmov, ktorý by nebol za našej vlády akceptovaný,“ prizvukoval Fico. „Myslíme si, že dodržujete dohodu, ktorú ste urobili na Bôriku v prvom polroku 2020, keď ste povedali, že si musíte všetko odpustiť, len aby ste sa nerozpadli,“ dodal Fico.

Za poslanecký klub ĽS NS vystúpil Marian Kotleba. Povedal, že jeho klub bude podporovať odvolanie Kolíkovej.

OĽANO si opäť pozvalo Kolíkovú na klub

Poslanecký klub OĽANO si opäť pozval na stretnutie ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí). Pre TASR to potvrdil predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš po pondelkovom rokovaní klubu. „Rokovanie prebieha priebežne,“ odpovedal na otázku TASR o záveroch klubu a o tom, či je v hre možnosť, že podajú vlastný návrh na odvolanie Kolíkovej. Ministerka mala klubu OĽANO ešte vysvetliť nejasnosti, ktoré majú v súvislosti s obstarávaním prenájmu sídla jej rezortu.

„Dohodli sme sa na klube, že pani ministerku si ešte raz zavoláme na klub a definitívne to rozlúskneme,“ uviedol poslanec Erik Ňarjaš (OĽANO) s tým, že by to malo byť ešte v pondelok. Na otázku, či uvažujú o vlastnom návrhu na odvolanie Kolíkovej, odpovedal, že sa ešte nedohodli a zatiaľ riešia výhradne aktuálnu schôdzu.

Ján Herák (OĽANO) zdôraznil, že netreba byť impulzívny. „To je veľmi vážna vec odvolať ministerku. Ak budeme mať dostatočné argumenty a bude ich naozaj mnoho, samozrejme, že sa rozhodneme,“ dodal s tým, že je to aj o spoločnej komunikácii a netreba to „hrotiť“. Poznamenal, že tému ešte neuzavreli a na pondelkovom klube sa oboznámili aj s diskusiou premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) s ministerkou. Potvrdil, že výhrady v klube stále majú a opäť sa na ne budú ministerky pýtať.

Popoludňajšia debata v pléne bola hlavne slovnou prestrelkou medzi poslancami opozície a najmä poslancami strany Za ľudí. Vicepremiérka a stranícka šéfka Kolíkovej Veronika Remišová (Za ľudí) počas rozpravy v pléne prečítala oficiálne stanovisko vlády. To kabinet prijal v pondelok ráno.

Vláda vníma „návrh skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery Márii Kolíkovej ako súčasť politického boja, ako prejav obsahovej prázdnoty navrhovateľov, ale zároveň aj ako vážny útok na princípy právneho štátu“. Ďalej v stanovisku konštatuje, že „počas predošlých vlád prišlo za aktívneho príspevku navrhovateľov k masívnemu rozkrádaniu verejných zdrojov“.

Video: Ako prebiehalo odvolávanie ministerky spravodlivosti Kolíkovej.

Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

V stanovisku ďalej kabinet uvádza, že nenašiel žiaden dôkaz, že by pripravovaná súdna mapa mala rušiť sudcovské miesta či rátať s prevodom rôznych budov po celom Slovensku. Ďalej vláda odmietla politizovanie smrti generála Lučanského a advokáta Krivočenka.

Kabinet sa dotkol aj obvinenia, že ministerstvo spravodlivosti poskytlo dotácie na podporu ľudských práv v sume prevyšujúcej 700-tisíc eur. V závere sa vláda vyslovila, že nesúhlasí s vyslovením nedôvery Kolíkovej.

Potom bola Remišová osobnejšia a vyzvala Roberta Fica (Smer) a Petra Pellegriniho (nez., Hlas), aby sa pozreli do zrkadla, čo urobili za osem rokov, čo boli premiérmi, v justícii. Predsedajúci Juraj Blanár (Smer) ju zastavil a odkázal na prihlásenie sa do rozpravy.

Remišová však chcela svoj osobný príspevok dokončiť. Hovorila o ťažkých reformách, ktoré čakajú justíciu. V podstate len zopakovala oficiálne stanovisko vlády a obracala sa pritom na bývalých premiérov Fica a Pellegriniho, mali by sa podľa nej „hanbiť“, že nerobili reformu justície.

Potom vystúpila v pléne Kolíková. Podľa nej toto odvolávanie je „iba zúfalým kopaním pána Fica, aby sa zbavil Kolíkovej a dostal z väzby svojich kamošov“. Fico podľa nej spustil sériu tlačoviek, na ktorých „sprosto osočuje“ – nielen Kolíkovú, ale aj jej rodinu.

Ministerka spravodlivosti to považuje za „úbohý a chrapúnsky“ spôsob, ako sa očierňuje jej rodina. „Nemôžem niesť zodpovednosť za celý svet,“ dodala ministerka. Pred poslancami sa snažila vyvrátiť jednotlivé obvinenia z návrhu na jej vyslovenie nedôvery.

Fico: Kolíková nič nevysvetlila

Ministerka spravodlivosti počas svojho odvolávania v parlamente nevysvetlila nič a ku všetkým podozreniam sa v podstate priznala, myslí si predseda opozičnej strany Smer Robert Fico s tým, že vláda o týchto podozreniach podľa jeho slov ani nechce hovoriť.

Video: Fico o Kolíkovej: Je pre nás symbolom klientelizmu a okrádania ľudí.

Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

Kolíková sa podľa Fica stane symbolom klientelizmu, ako aj konfliktu záujmov. Dodal, že ministerka je neodvolateľná, vládni poslanci totiž majú podľa neho dohodu, podľa ktorej si odpustia akýkoľvek prešľap v záujme zachovania koalície. Ministerka podľa neho „požíva“ aj podporu médií.

Fico hovoril o predpoklade „kšeftov“ s novými budovami v súvislosti s reformou súdnej mapy. Pripomenul, že na reformu súdnej mapy pôjde 253 miliónov eur z plánu obnovy, pričom na projekt pôjdu každoročne ďalšie peniaze zo štátneho rozpočtu.

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer) počas diskusie v pléne v súvislosti so súdnou mapou poukázal na systém fungovania súdov a tiež na systém samospráv. Treba podľa neho dbať aj na sociálny rozmer súdnictva, pretože musí byť ľuďom dostupné. Kritizoval preto možné rušenie súdov pri zmenách, ktoré plánuje Kolíková.

Ministerka v reakcii odmietla, že by sa kupovali nové budovy. Pri reforme súdnej mapy sa podľa nej z pôvodných 54 vyberie 30 súdov, pričom sa zväčšia obvody. Zámerom je podľa nej zmodernizovať budovy súdov, no peniaze z plánu obnovy nevyužijú len na budovy. Použiť ich chcú na digitalizáciu či vytvorenie softvéru súvisiaceho so súdnymi spismi. Vysvetlila, že nikto zo sudcov ani justičných pracovníkov nestratí svoje miesto. Výhodu reformy vidí v tom, že bude zložitejší náhodný výber sudcov.

Smer kritizuje tiež to, že ministerka spravodlivosti pridelila v minulom roku financie organizáciám, ktoré podporujú homosexuálov. Fico jej vyčíta, že Matici slovenskej či protifašistickým bojovníkom nedal rezort žiadne dotácie.

Zopakovala, že skutočným dôvodom jej odvolávania je to, že vo väzbe skončili viacerí bývalí prominenti, bývalí funkcionári, ktorí boli blízki Smeru. Títo ľudia sa podľa nej priznávajú k rôznym skutkom a vypovedajú o ďalších.

Podnet na NKÚ

Poslanec parlamentu a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga vyzval poslancov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, aby podali podnet na Najvyšší kontrolný úrad, ak vnímajú „tieň podozrenia“ v súvislosti s konaním ministerky Kolíkovej. Povedal to v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo.

„Poďme to vyšetriť. Aby tam išiel poslanecký prieskum, aby si vypýtali akékoľvek dáta. My sme sa o tomto bavili aj na klube a nikto s týmto nemá žiadny problém,“ dodal Šeliga.

Podpora SaS

Ministerka Kolíková má podporu strany SaS. Skonštatoval to šéf strany a vicepremiér Richard Sulík. V pléne Národnej rady vyjadrila ministerke podporu aj predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

„Pani Kolíková môže jednoznačne rátať s našou podporou,“ povedal Sulík novinárom v parlamente s tým, že počúval jej vystúpenie v pléne a myslí si, že logicky, jasne a presvedčivo vyvrátila všetky podozrenia voči nej.

Šéf SaS si myslí, že bude stačiť autorita premiéra Hegera na to, aby to Kolíková ustála v hnutí OĽaNO, kde majú ešte stále voči nej výhrady. Zemanová v pléne uviedla, že Smer sa bojí, pretože chyby jeho bývalých vlád spôsobili obrovské škody. Hovorí, že strana vytvorila systém, v ktorom sa darilo mafii a korupcii. Dodala, že Kolíková má podporu SaS, aby dokázala presadzovať zmeny a tento stav zmenila.

RTVS: Pri zmluvách s Elektronikou nedošlo k ovplyvneniu externým prostredím

Spoločnosť Elektronika je jednou z piatich firiem, s ktorými RTVS uzatvára dodávateľské zmluvy na rovnaký, resp. podobný charakter služieb. Podľa objemu kontraktov je Elektronika v tejto pätici tretím najväčším dodávateľom. Pri všetkých verejných obstarávaniach, teda aj tých, ktoré sa týkali Elektroniky, sa dodržal zákonný postup. Manažment RTVS a dozorná komisia Rady RTVS to skonštatovali na pondelkovom mimoriadnom rokovaní rady.

Generálny riaditeľ telerozhlasu Jaroslav Rezník okrem deklarovaných dodržaní zákonných povinností upozornil, že zmluvy so spoločnosťou podpisovali všetky manažmenty RTVS od roku 2008.

Členka dozornej komisie Jarmila Mikušová priblížila, že preverovali tendre a zmluvy, ktoré sa týkali dodávateľských služieb v danej oblasti od roku 2008, vrátane kontraktov v roku 2020. „Potvrdzujeme dodržanie zákonnosti pri verejnom obstarávaní a to, že neboli ovplyvnené verejným prostredím,“ uviedla s tým, že sa nepreukázala špecifickosť resp. nadštandardnosť obchodovania s Elektronikou v porovnaní s inými dodávateľmi.

Súlad so zákonom a princípom transparentnosti potvrdil pri zmluvách aj právny expert rady Tomáš Caban. Ďalší člen dozornej komisie rady Martin Kabát na informáciách Finstatu o výnosoch Elektroniky demonštroval, že tvrdenia o tom, že "Elektronika visí výnosovo na šnúrkach od gatí RTVS“, sú nezmyslom.

Mimoriadne rokovanie rady sa uskutočnilo na požiadanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá a je reakciou na medializované informácie, ktoré vznášajú podozrenia, že pri zmluvách medzi RTVS a Elektronikou, s rodinným prepojením na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí), došlo ku konfliktu záujmov.

Predseda rady Igor Gallo už na konci minulého týždňa oznámil, že hoci bod o zmluvách chcela rada prerokovať z vlastnej iniciatívy na riadom zasadnutí vo štvrtok 13. mája, s členmi rady sa dohodol na skoršom mimoriadnom rokovaní, „aby ani verejnoprávny vysielateľ, ani rada ako odborný orgán dohľadu neboli zbytočne súčasťou nejakého politického boja“.

Zmluvy medzi RTVS a Elektronikou sú jedným z dôvodov mimoriadneho rokovania NR SR o odvolávaní ministerky spravodlivosti, ktoré inicioval Smer.

Odvolávanie Kolíkovej

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO) otvoril mimoriadnu 29. schôdzu parlamentu. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) na nej čelila odvolávaniu.

Návrh na odvolávanie Kolíkovej podala opozícia. Šéf Smeru Robert Fico ozrejmil, že dôvodom majú byť podozrenia okolo obchodu spoločnosti Elektronika, v ktorej Kolíková figurovala. Namieta najmä zmluvy firmy Elektronika s RTVS či s Divadlom Nová scéna. Zmluvné vzťahy medzi RTVS so spoločnosťou Elektronika má preveriť aj Rada RTVS.

Mária Kolíková Čítajte viac Kolíková pod tlakom, zastane sa jej nakoniec aj Matovič?

Nezaradení poslanci pôsobiaci v strane Hlas sa vyjadrili, že budú hlasovať za odvolanie Kolíkovej. Koalícia ministerku podrží. Hoci má klub OĽANO ešte viaceré „nejasnosti“, s opozíciou zrejme hlasovať nebude.

VIDEO: Kolíková pred odvolávaním: Stretla som sa s Hegerom.

Video

© Autorské práva vyhradené

447 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #Hegerova vláda