Slovensko bude ružové a prvé okresy už aj oranžové. Otvárajú sa všetky školy

Epidemická situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje. Naplnené sú už všetky kritériá pre národný limit, tzv. ručná brzda sa tak môže vypnúť. Slovensko sa preto bude od budúceho týždňa riadiť iba regionálnymi pravidlami v rámci COVID automatu.

12.05.2021 11:55 , aktualizované: 15:10
terasa, bratislava Foto:
Zákazníci sedia na terase prevádzky v centre Bratislavy.
debata (45)

Priemerne evidujú 650 pozitívne testovaných denne. Pozitivita PCR testov je na úrovni okolo piatich percent. Hospitalizovaných je 1022 pacientov, 132 potrebuje pľúcnu ventiláciu. Do nemocníc prijímajú približne 80 pacientov denne, lôžka sú vyťažené asi na 56 percent. Informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

Na Slovensku tiež stále stúpa počet zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Najvyššia miera zaočkovanosti je vo vekovej skupine od 70 do 80 rokov. Aspoň prvú dávku má 66 percent ľudí. Najvyššiu zaočkovanosť evidujú v Bratislave, Dunajskej Strede, Banskej Bystrici, Prešove, Zvolene a Humennom.

očkovanie Čítajte viac Hospitalizovaných opäť ubudlo, PCR testy odhalili 404 nakazených

Od pondelka 17. mája tak bude platiť nové rozdelenie okresov podľa Covid automatu. Bordové okresy sú už len dva, štyri sa dostali do tzv. oranžovej fázy. Tretí stupeň varovania, teda bordová farba, platí pre okresy Myjava a Sobrance.

Druhý stupeň varovania, teda červená farba, bude platiť už len pre 23 okresov (momentálne ich je 33): Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Bytča, Dolný Kubín, Humenné, Ilava, Kežmarok, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Považská Bystrica, Prešov, Revúca, Ružomberok, Sabinov, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Prvý stupeň varovania, teda ružová farba, platí od pondelka pre 50 okresov (momentálne ich je 44): Bratislava I.-V., Čadca, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Gelnica, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Levice, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Rožňava, Šaľa, Senica, Skalica, Snina, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce, Zvolen.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Sputnik a výber vakcíny od júna, mladších ako 35 rokov nemajú čím očkovať

Druhý stupeň ostražitosti, teda oranžová farba, vstúpi v platnosť prvýkrát od spustenia covid automatu a budú v nej okresy Hlohovec, Nitra, Senec, Topoľčany.

Všetky deti sa vracajú do škôl

Od pondelka 17. mája sa vrátia do škôl všetci žiaci na úrovni regionálneho školstva, teda žiaci v materských, základných a stredných školách. Po rokovaní vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

Vysoké školy sa budú otvárať podľa školského COVID automatu. „Budúci týždeň na základe podmienok, ktoré budeme zverejňovať ešte dnes, respektíve zajtra, budú stanovené veci, ako sú stanovené skupiny, spôsob vstupu do budov a ostatné náležitosti,“ priblížil minister školstva. Pre vysoké školy bude pripravený manuál.

Testovanie v ohniskách

Okrem toho budú môcť byť otvorené podľa ministra školstva aj základné umelecké školy či centrá voľného času a školské kluby detí. „Som rád, že toto podporila komplet celá vláda. Tým, že školstvo malo prioritu a vždy sa prepínalo skôr do jednotlivých segmentov, tak teraz ideme tiež na výnimku. Školstvo je priorita pre túto vládu,“ povedal šéf rezortu školstva.

„Prepíname sa do školského semafora. Ak niekde bude škola alebo trieda, kde bude nejakým spôsobom nález alebo ohnisko, tak budeme postupovať podľa štandardného spôsobu. Regionálny úrad verejného zdravotníctva, respektíve riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa bude môcť zatvoriť na určité dni školu," povedal minister školstva s tým, že v tomto prípade ponúkajú pre školy intervenčné testovanie.

skola, pandemia, virus, koronavirus, vyucovanie, hodina, ziak Čítajte viac Sú rúška v škole diskriminačné? Mama sudkyňa sa sporí so školou

Od septembra semafor

Intervenčné testovanie má podľa Gröhlinga fungovať v dvoch fázach. „Jedna fáza je na úrovni školy, respektíve triedy. Druhá fáza je, keby sa náhodou prepínali okresy, že sa situácia v niekoľkých týždňoch do konca školského roka natoľko zhorší, že budeme musieť pristúpiť aj k radikálnejším krokom,“ povedal. Ako dodal, tento druh testovania na školách je pripravený.

Gröhling povedal, že vzdelávací systém sa otvára na základe rozhodnutia ministra školstva. Poznamenal, že od septembra počíta s tým, že sa bude fungovať na základe školského semafora. Ako dodal, prípadov, keď rodičia nechcú posielať deti do škôl, sa vyskytuje minimálne.

To, ako sa bude postupovať pri krúžkovej činnosti či pri využití telocviční pre športové kluby v popoludňajších hodinách, by sa malo rozhodnúť v najbližších dňoch.

dieťa, bábätko, novorodenec, nemocnica, pôrodnica, dojča, ruka Čítajte viac Deti a covid: Na Slovensku ho už prekonali tisícky dojčiat aj predškolákov

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid automat