Poslanci Pellegriniho 300 eur pre deti odmietli. Fico: Koalícia trestá slušných ľudí

Jednorazový pandemický príspevok vo výške 300 eur na nezaopatrené dieťa sa nezavedie. Plénum parlamentu vo štvrtok odmietlo návrh zákona o prídavku na dieťa, ktorý predložili nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

13.05.2021 11:44 , aktualizované: 13:18
raši, pelle Foto: ,
Nezaradení poslanci Richard Raši a Peter Pellegrini počas rokovania parlamentu.
debata (136)

„Vláda sa zameriava najmä na podporu podnikov, aj to v nedostatočnej výške, avšak z podpory je vynechaná široká masa ľudí, od občanov, ktorí prišli o prácu, cez matky, ktoré sa starajú o deti v domácnosti až po študentov, ktorí nemôžu byť na internátoch, prišli o možnosť príležitostnej práce a priniesli tak výrazne vyššie náklady pre ich domácnosti,“ konštatujú poslanci v dôvodovej správe.

Eduard Heger, OĽaNO Čítajte viac 333 eur. Kollár ich pre svoje deti nechce, Heger hovorí o vláde prosperity

Jednorazový pandemický príspevok považujú predkladatelia za efektívny krok, ktorým štát dokáže ochrániť najohrozenejšie skupiny obyvateľstva a aspoň čiastočne im kompenzovať výpadky príjmov. Štát má podľa nich v tejto oblasti vybudovanú funkčnú infraštruktúru, vie jednoducho identifikovať oprávnené osoby a rýchlo k nim dostať tento príspevok.

Napriek počiatočnej nákladnosti sa podľa predkladateľov z dlhodobejšieho hľadiska môže toto opatrenie ukázať ako veľmi prínosné pre ekonomiku. „Po skončení krízovej situácie bude dôležité, aby ľudia mali finančné prostriedky a mohli nimi podporiť znovuotvorené podniky slovenských podnikateľov, a tým znova naštartovať ekonomiku,“ podotkli.

Fico: Koalícia si ide kupovať neprispôsobivých voličov

Vládna koalícia si ide kupovať neprispôsobivých voličov a trestá slušných ľudí. Vo videu to na sociálnej sieti povedal predseda strany Smer-SD Robert Fico. Reagoval tak na zámer vládnej koalície jednorazovou sumou 333 eur pomôcť každému dieťaťu žijúcemu v rodinách, ktorých príjem je do dvojnásobku životného minima. Podľa Fica sa tak medzi vládnou koalíciou a opozíciou začali preteky, kto dá deťom viac.

„Dajú peniaze len tým deťom, ktoré žijú v rodinách, ktoré sú pod nejakou hranicou životného minima a v hmotnej núdzi," upozornil Fico. Vládna koalícia podľa neho vyraďuje z podpory rodinám všetkých slušných ľudí, ktorí pracujú, ako aj tých, ktorí nepracujú, lebo pracovať nemôžu. „Niekto bude s jedenástimi deťmi z osady utekať na príslušný úrad a vyberie si 3 300 eur na svoje deti. Tieto peniaze neskončia na potravinách, ani na oblečení pre deti, ale skončia na alkohole, možno na mobilných telefónoch, alebo iných radostiach," dodal šéf strany Smer-SD.

Takmer 46-tisíc detí v prvej fáze

Vláda vyplatí jednorazový príspevok na dieťa v sume 333 eur rodinám, ktoré sú v hmotnej núdzi. Na stredajšej tlačovej besede to oznámil premiér Eduard Heger. Podľa neho sa na tom zhodla koaličná rada. Podľa ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka (Sme rodina) pôjde v prvej fáze o príspevok pre 45,7-tisíca detí v hmotnej núdzi. Rezort práce vyplatí príspevky na tieto deti do leta. „Stačí na to nariadenie vlády," povedal. V druhom kroku, ktorý by mal nasledovať na jeseň tohto roka, by malo ministerstvo práce vyplatiť tento príspevok ďalším skupinám detí. Podľa Krajniaka pôjde o skupiny odstupňované podľa toho, do akej miery ich ohrozila pandémia.

VIDEO: Kollár: Mám dobrý plat, podnikám, nezaslúžim si príspevok na deti
Video

„Medzi deťmi, ktoré máme v rodinách v hmotnej núdzi a 1,5-násobkom životného minima, máme 147-tisíc 653 detí," povedal. S príjmom medzi 1,5-násobkom až dvojnásobkom životného minima sa podľa neho nachádza 203 tisíc 270 detí. „Toto budú ďalšie dve skupiny detí, ktorým príde pomoc," povedal. V tomto prípade je však potrebné zmeniť legislatívu v parlamente. Tieto dve skupiny tak podľa Krajniaka dostanú finančnú pomoc v septembri alebo októbri tohto roka. „Toto riešenie pomôže tým, ktorí to naozaj potrebujú," dodal. Takýto príspevok by tak malo dostať približne 400-tisíc detí z celkového počtu 1,1 milióna nezaopatrených de­tí.

Silvia Ruppeldtová Čítajte viac 333 strieborných

KOZ: Príspevok je nespravodlivý

Príspevok len pre deti z rodín v hmotnej núdzi je v čase pandémie nespravodlivý, uviedla Konfederácia odborových zväzov (KOZ).

Odborári toto oklieštenie prijímateľov nepovažujú za skutočnú pomoc rodinám zasiahnutým pandémiou. „Pandémia zasiahla všetky rodiny, avšak vláda rozhodla, že ďalších takmer milión detí si pomoc od štátu, napriek preukázateľne nižším príjmom ich rodičov, nezaslúži,“ kritizujú odborári.

Prezident KOZ Marián Magdoško si pritom myslí, že rok a pol trvajúca koronakríza je už dostatočne dlhý čas na to, aby vláda našla efektívne riešenia pomoci a kompenzáciu výpadku príjmov pre jednotlivé skupiny osôb, pre ktoré bude mať koronokríza doslova existenčné následky. „Avšak pomôcť len rodinám s deťmi v hmotnej núdzi je výsmechom tým rodinám, ktoré síce nie sú poberateľmi týchto dávok, ale ich príjmy z práce sú také nízke, že pokryť bežné výdavky je takmer nemožné,“ dodal s tým, že navyše sa rodičia stali počas pandémie aj učiteľmi.

Prísľub pomoci aj ďalším deťom je zo strany vlády podľa KOZ len alibizmom, ako prekryť toto nesystémové a nespravodlivé rozhodnutie. „Argument o obrovskom finančnom zaťažení, ak by bol príspevok vyplatený všetkým deťom, v porovnaní so stovkami miliónov eur investovanými do nezmyselného celoplošného antigénového testovania, neobstojí,“ uzavrel Magdoško.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Peter Pellegrini