ŠÚKL: Vakcína od AstraZenecy aktuálne prináša benefit len pri ľuďoch nad 50 rokov

Ukazuje sa, že pri nízkej cirkulácii vírusu má vakcína od spoločnosti AstraZeneca benefit len u populácie nad 50 rokov. Na sociálnej sieti na to upozornil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

13.05.2021 13:42
AstraZeneca Foto: ,
Vakcína Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca
debata (114)

Zdôvodňuje to tým, že pravdepodobnosť nákazy a následného úmrtia na covid u mladšej populácie je pri priaznivej epidemiologickej situácii nízka. „Navyše, zriedkavé ale závažné prípady nezvyčajných krvných zrazenín boli zaznamenané najmä u očkovaných do 50 rokov,“ doplnil ŠÚKL.

AstraZeneca / Očkovanie / Vakcína / Čítajte viac Po očkovaní AstraZenecou zomrela 47-ročná žena, trpela poruchou zrážanlivosti krvi

Zdôraznil, že vakcína Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca je účinným nástrojom prevencie covidu. „Je však potrebné prehodnotiť jej používanie tak, aby sa minimalizovali možné riziká. Celkový pomer prínosov a rizík vakcíny aj naďalej zostáva pozitívny,“ uviedol.

Štátny ústav doplnil, že na používanie vakcíny je potrebné nahliadať v kontexte celkovej situácie – epidemiologickej alebo situácie ohľadom dostupnosti iných vakcín.

Ministerstvo zdravotníctva cez týždeň oznámilo, že pozastavilo očkovanie osôb, ktoré mali dostať vakcínu od AstraZenecy po prvý raz. Miesto nej dostanú vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech Hlavným dôvodom je nedostatok týchto očkovacích látok. Osoby, ktoré majú mať druhú dávku tejto vakcíny, ju dostanú.

AstraZeneca Čítajte viac Rezort zdravotníctva pozastavil očkovanie vakcínou od AstraZeneca pre prvoočkovancov
114 debata chyba
Viac na túto tému: #Štátny ústav pre kontrolu liečiv #AstraZeneca #vakcína proti covidu