V oranžových okresoch sa otvárajú interiéry reštaurácií, respirátor strieda rúško

Hlavný hygienik SR Ján Mikas vo štvrtok informoval, že v okresoch v oranžovej fáze, teda 2. stupni ostražitosti, sa môžu od pondelka 17. mája otvoriť interiéry reštaurácií a stravovacích zariadení. Platiť ale budú kapacitné obmedzenia.

13.05.2021 13:51 , aktualizované: 14:57
SR MZ TK Lengvarský Mikas koronavírus opatrenia... Foto: ,
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (vľavo) a hlavný hygienik Ján Mikas (vpravo) počas tlačovej konferencie.
debata (131)

Opatrenie bude platné od budúceho týždňa v štyroch okresoch: Hlohovec, Nitra, Senec, Topoľčany. Na budúci týždeň budú dva okresy bordové, 23 v červenej, 51 v ružovej a teda 4 v spomínanej oranžovej fáze.

Mikas rovnako uviedol, že pred vstupom do prevádzok a obchodov už nebude potrebné merať návštevníkom teplotu a nebude potrebné od nich vyžadovať ani negatívny test.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Od pondelka 17. mája sa upravia aj pravidlá nosenia rúšok. V prvom a v druhom stupni ostražitosti, teda v žltých a oranžových okresoch, bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško, uviedol Mikas.

Okrem rúška budú môcť ľudia použiť šál alebo šatku. V žltých a oranžových okresoch zostáva rúško povinné v prípade účasti na hromadných podujatiach v exteriéri.

Podľa Mikasa aktualizovaný covid automat lepšie reaguje na súčasnú epidemickú situáciu a vo väčšine prípadov podľa neho zmierňuje opatrenia, keďže zohľadňuje zlepšujúcu sa situáciu. Menia sa vyhlášky k prevádzkam, hromadným podujatiam, prekrytiu horných dýchacích ciest a k návštevám v nemocniciach. Väčšina vyhlášok bude účinná od 17. mája, pre športové podujatia od 15. mája a pre návštevy v nemocniciach od 14. mája. Tam, kde sa pre vstup vyžaduje antigénový test, je možné ho nahradiť potvrdením o očkovaní alebo o prekonaní ochorenia.

Od 14. mája budú môcť kompletne zaočkovaní či tí, čo prekonali covid pred nie viac ako 180 dňami alebo majú negatívny test (PCR 72 hodín a Ag 24 hodín) navštíviť príbuzných v nemocniciach.

Na hromadné podujatia aj deti

Hlavný hygienik pripomenul, že vo všetkých fázach na hromadných podujatiach platí, že je povolené len sediace obecenstvo. Novinkou je, že v oranžových a lepších okresoch budú môcť chodiť na podujatia aj deti.

Mikas takisto uviedol, že detské kútiky a detské sekcie v obchodných domoch zostávajú zatvorené a platí obmedzenie kapacity obchodných domov podľa farby covid automatu, v ktorom sa daný okres nachádza.

Prevádzkovatelia fitnes centier si budú môcť vybrať medzi maximálnym fixným počtom zákazníkov a obmedzením na základe metráže. V okresoch v ružovej, bordovej a červenej fáze sa vyžaduje negatívny Ag test nie starší ako 24 hodín alebo PCR test nie starší ako 72 hodín prípadne doklad o prekonaní covidu.

Od 15. mája na šport

Od 15. mája je podľa automatu možná prítomnosť obecenstva na športových podujatiach v okresoch 1. stupňa varovania a lepších (zelená, žltá, oranžová, ružová). Potrebný je ale negatívny test. Naďalej platí Sedenie v každom druhom rade, zákaz konzumácie jedál a nápojov či pre súťažiacich platí povinnosť negatívneho testu.

Čo sa týka wellness zariadení, akvaparkov a kúpeľov, vo všetkých okresoch sa bude vyžadovať (okrem detí do desiatich rokov) negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín alebo PCR či LAMP test nie starší ako 72 hodín. Môžu však byť otvorené len od prvého stupňa varovania a v lepších okresoch – ružové, oranžové, žlté a zelené okresy.

Podľa nového covid automatu, ktorý len v stredu schválila vláda, platí, že múzeá, galérie a výstavné siene môžu od ružovej farby smerom nadol, môžu navštíviť už aj skupiny, počet osôb bude obmedzený.

O všetkých opatreniach aj s podrobnosťami bude v najbližších hodinách a dňoch informovať Úrad verejného zdravotníctva vo vyhláškach.

terasa, bratislava Čítajte viac Slovensko bude ružové a prvé okresy už aj oranžové. Otvárajú sa všetky školy

Lengvarský: Je to živý materiál

Nový COVID automat je živý materiál a bude sa meniť s vývojom pandemickej situácie a percentom zaočkovaných, uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Cieľom bude podľa neho rešpektovať súčasnú a vyvíjajúcu sa situáciu a umožňovať zaočkovaným ľuďom čoraz väčšiu slobodu. „To, že je teraz prijatý a platí, neznamená, že práce na ňom sa zastavili,“ podotkol.

Lengvarský zároveň opäť vyzval občanov, aby sa hlásili na očkovanie. Len to podľa neho urýchli uvoľňovanie opatrení, možnosti cestovania a bude chrániť občanov tak, aby sme sa vyhli tretej vlne pandémie. Podľa šéfa rezortu zdravotníctva máme dostatok vakcín od Pfizeru aj Moderny. „Prosím vás, ľudia, neváhajte, registrujte sa, očkujte sa,“ uzavrel.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus