Najvyšší súd bude o prípade vraždy Kuciaka rozhodovať 15. júna

O odvolaní v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude Najvyšší súd rozhodovať 15. júna. Informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

13.05.2021 15:02 , aktualizované: 15:33
Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó Foto:
Marián Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó.
debata (7)

V kauze vraždy novinára a jeho partnerky Martiny Kušnírovej sú právoplatne odsúdení strelec Miroslav Marček a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó.

NS SR bude riešiť tak odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj odvolanie obžalovaného Tomáša Szabóa „NS SR určil termín verejného zasadnutia v trestnej veci obžalovaných Tomáša Sz., Aleny Zs. a Mariana K. na 15. júna 2021 o 9.00 h,“ konkretizovala hovorkyňa. V tejto súvislosti upozornila, že aj s ohľadom na protipandemické opatrenia s dôrazom na ochranu života a zdravia bude kapacita pojednávacej miestnosti obmedzená.

Marian Kočner Čítajte viac NAKA zo sledovania novinárov obvinila aj Kočnera či Tótha

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) oslobodil na začiatku septembra 2020 spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej obžalovaných Kočnera a Zsuzsovú. Szabó súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, z ktorého boli obžalovaní, spáchali. Súd odsúdil Kočnera len za nedovolené ozbrojovanie, a to na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia na päť mesiacov. Szabóa zároveň súd uznal za vinného z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova.

22 pojednávacích dní

Pojednávanie s Kočnerom a spol. sa začalo v januári 2020. Senát zložený z predsedníčky, sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ pojednával 22 dní. Obžaloba bola podaná zo šiestich skutkov.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala vláda Petra Pellegriniho.

Čaputová, Kuciak, Kušnírová, výročie, spomienka, Čítajte viac Politológ: Kuciak by nebol celkom spokojný so súčasnou vládou
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Ján Kuciak a Martina Kušnírová