SHMÚ: Zrážkové pole postupuje na východ, očakáva sa ďalšia povodňová aktivita

Z dôvodu celodenných, lokálnych a výdatných zrážok sa povodňová situácia značne zhoršila najmä v povodí hornej Nitry, Žitavy, stredného Váhu, stredného a dolného Hrona. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti. K dosiahnutiu a prekročeniu stupňov povodňovej aktivity došlo do večerných hodín na takmer piatich desiatkach vodomerných staníc v povodiach západného a stredného Slovenska.

17.05.2021 10:46 , aktualizované: 23:09
Bánovce nad Bebravou Foto:
Povodeň v obci Horné Naštice (okres Bánovce nad Bebravou), 17. mája 2021.
debata

„Za posledných 12 hodín (od dnešného rána) spadlo plošne od 10 do 40 milimetrov zrážok, na pomedzí západného a stredného Slovenska miestami aj viac,“ skonštatovali meteorológovia.

Maximálne zaznamenané úhrny zaznamenali v povodí Tajovského potoka v okrese Banská Bystrica, a to 50 až 60 milimetrov. Na východe sa vyskytli zrážky zatiaľ len ojedinele. Zrážkové pole však pomaly postupuje smerom na východ, na západe zrážky pozvoľna ubúdajú.

„Najvyšší, tretí stupeň povodňovej aktivity zaznamenávame na Rajčanke, v povodí hornej Nitry a Žitavy. V Rudne nad Hronom na toku Rudňanka pravdepodobne došlo podľa informácií Hasičského a záchranného zboru k pretrhnutiu hrádze,“ priblížili meteorológovia.

V povodí horného a stredného Váhu, na Nitre a jej prítokoch a na tokoch stredného Slovenska očakávajú odborníci mierny až výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia alebo prekročenia hladín zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity na ďalších tokoch.

Na ostatných tokoch predpokladajú ustálenosť až mierny vzostup. „Kulminácie na väčšine tokov predpokladáme v neskorých nočných hodinách, respektíve v utorok dopoludnia (18. 5.),“ dodali. Očakáva sa tiež ďalšia povodňová aktivita.

Rudno nad Hronom / Povodeň / Potopa / Čítajte viac Voda v Rudne zabila človeka, ktorý už podobnú tragédiu zažil

Horné Naštice a Uhrovec vyhlásili III. stupeň povodňovej aktivity

Trvalý dážď spôsobil v pondelok problémy i vo viacerých obciach okresu Bánovce nad Bebravou. Obce Uhrovec a Horné Naštice vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, problémy voda spôsobila i v Dežericiach. Informoval o tom prednosta Okresného úradu v Bánovciach nad Bebravou Dárius Sabo.

V Horných Našticiach sa vylial potok Radiša približne 100 metrov nad obcou a zaplavil celú jednu ulicu, priblížil starosta Jozef Hedera. „Zatiaľ situáciu riešime pieskom. Domy celkom nezaplavilo, voda sa dostala do niektorých pivníc,“ doplnil Hedera s tým, že hladina vody postupne klesá.

Vrecia s pieskom použili na pomoc proti vode i v Uhrovci, kde už skôr zaplavilo cez polia prístupovú cestu do obce v správe Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

„V blízkosti priemyselnej zóny išla voda zo záhradiek do tamojších domácností, museli sme tam zabezpečiť rozvoz vriec naplnených pieskom. Vylievať sa začala voda aj z toku Radiša, smerom na Jankov vŕšok. Vytiekla na polia a išla do štyroch rodinných domov. Ďalší občania nás upozornili na zaplavené záhradky z trvalého dažďa,“ ozrejmila starostka Zuzana Máčeková.

So záchrannými prácami skončili miestni dobrovoľní hasiči podľa nej pred 19.00 h, celkovo v obci naplnili od 800 až 1000 vriec s pieskom. Situáciu budú v obci naďalej monitorovať i počas celej noci, dodala Máčeková.

Radiša zaplavila v Bánovciach nad Bebravou niekoľko ulíc

Vytrvalý dážď spôsobil v pondelok problémy v Bánovciach nad Bebravou. Rieka Radiša zaplavila v meste niekoľko ulíc, z koryta sa vyliala i Bebrava, ktorá zaplavila v mestskej časti Biskupice pozemky. Škody odstraňujú v podvečerných hodinách miestni dobrovoľní hasiči v spolupráci s pracovníkmi odboru služieb mestu.

„Bebrava sa vyliala len na poľnohospodárske pôdy v mestskej časti Biskupice, ale neohrozila žiadne komunikácie či domy. Radiša nám spôsobila komplikácie na niekoľkých uliciach,“ načrtol vedúci odboru služieb mestu mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou Michal Pojtek.

Na sídlisku Dubnička sa podľa neho dostala voda z poľa a zaplavila ulice Husitská (nová) a Novomeského. „Vďaka pomoci hasičov, vrecovaniu a pracovníkov mesta to bolo prehradené, voda bola odklonená do dažďovej kanalizácie, ktorá bola vyčistená a ulica je priechodná bez komplikácií a ohrozenia zaparkovaných vozidiel,“ priblížil.

Voda spôsobuje problémy i na Vajanského nábreží, kde sa začína vylievať a pracovníci tam začali podvečer stavať protipovodňové hrádze z vriec.

„Zaplavená je aj cesta na kúpalisko Pažiť. V blízkosti Trenčianskej cesty, za bývalým silom sú zaplavené záhradky s tým, že sa to začína približovať aj k priemyselným objektom, firmám. Ohrozuje to hlavne spoločnosť Modest Delta, kde odčerpávajú vodu,“ doplnil Pojtek.

Hladiny riek v Bánovciach nad Bebravou podľa neho už výrazne nestúpajú, mesto očakáva, že situácia by sa tak mohla stabilizovať a hladiny budú klesať.

136 výjazdov za uplynulých 12 hodín

Hasiči za uplynulých 12 hodín uskutočnili v súvislosti s intenzívnym dažďom, ktorý zasiahol územie Slovenska, celkom 136 výjazdov. Informovala o tom hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová.

„Najvážnejšia situácia je v Trenčianskom kraji, kde bola ich pomoc potrebná doposiaľ 49-krát. V Žilinskom kraji zasahovali 29-krát, v Banskobystrickom kraji boli vyslaní k 25 udalostiam spôsobených poveternostnou situáciou a v Nitrianskom kraji zasahovali hasiči 22-krát,“ priblížila.

Vo väčšine prípadov hasiči odčerpávali vodu zo zatopených ulíc, pivníc a priestorov, odstraňovali prekážky z vodných tokov, čistili priepusty a odpratávali nánosy bahna. „Pri spomínaných udalostiach zasahovalo takmer 150 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Na mnohých miestach naďalej zasahujú,“ doplnila hovorkyňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď #SHMÚ #povodne