Kolíková pri počte obvinených v kolúznej väzbe nehovorí celkom pravdu

Už niekoľko týždňov graduje spor o úpravu kolúznej väzby. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) interpretuje snahu opozície a koaličného hnutia Sme rodina o zmenu ako falošne motivovanú. Vraj sa len snažia dostať z väzníc svojich nominantov.

17.05.2021 19:14
Mária Kolíková Foto:
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).
debata (86)

Ministerka si však k posilneniu tohto argumentu pomohla aj pomerne zavádzajúcim údajom. V kolúznej väzbe je podľa nej len sedem ľudí. V skutočnosti ich však je viac ako 130.

Kolíková sa k téme väzby vyjadrila aj v piatok v Národnej rade v rámci rozpravy o návrhu koaličnej poslankyne Sme rodina Petry Hajšelovej. Hovorila o množstve zavádzajúcich informácií, ktoré sa o téme väzby šíria. Svojim kritikom Kolíková pravidelne vyčíta, že im nejde o tému ako takú, ale len o pomoc „našim ľuďom“, ktorí sú trestne stíhaní.

Video: Koľko ľudí je v kolúznej väzbe? Kolíková tvrdí, že iba 7.

Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

„Vypočula som si niečo priamo, niečo dodatočne, čo všetko odznelo v rámci rozpravy ku kolúznej väzbe. Také množstvo dezinformácií, neprávd, ktoré súvisia s väzbou, som ešte nepočula. A myslím si, že dôležité si povedať naozaj ako to je,“ pohoršovala sa ministerka v Národnej rade.

Pri vysvetlení, ako to vlastne je, Kolíková uviedla, že v kolúznej väzbe je v súčasnosti iba sedem ľudí a vymenovala práve troch s politickými väzbami. Spomenula bývalú štátnu tajomníčku nominovanú Smerom Moniku Jankovskú, bývalého predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru, ktorý bol rovnako nominantom Smeru, a Vladimíra Pčolinského, ktorého zas do funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby nominovalo hnutie Sme rodina.

Na základe tohto počtu preto opäť spochybňovala úmysly svojich kritikov. "Tak sa pýtam, kvôli týmto siedmim osobám musíme dnes takýmto rýchlym spôsobom, lebo je to rýchly spôsob, ak ide o poslanecký návrh, riešiť takýto kľúčový inštitút kolúznej väzby?“ pýtala sa Kolíková v pléne.

Aj viacerí advokáti však upozorňujú, že takýto údaj je nereálny, pretože len niektorí z nich majú v kolúznej väzbe aj troch či štyroch klientov.

Ministerstvo spravodlivosti po otázke Pravdy napokon spresnilo, že v kolúznej väzbe sa aktuálne nachádza 132 ľudí. Ministerka ale svoje vyjadrenie za zavádzajúce nepovažuje.

„To, čo pani ministerka viackrát verejne komunikovala, je, že len v kolúznej väzbe je aktuálne sedem obvinených, čo je korektný údaj,“ reagoval hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

„Z posledných dát, ktoré máme k dispozícii, celkový počet obvinených vo výkone väzby ku dňu 14. mája 2021 je 1 487 osôb. Z toho počtu je 132 obvinených, ktorí majú ako jeden z dôvodov kolúznu väzbu a z tohto počtu má sedem obvinených ako jediný dôvod kolúznu väzbu, t. j. bez spojitosti s iným dôvodom väzby,“ doplnil.

Video: Rozčúlený Kollár Kolíkovej: Koľko potrebujete mŕtvych Lučanských?

Video

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #Vladimír Pčolinský